ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στη Γάζα: Αμετακίνητος ο Νετανιάχου, παρά τις πιέσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει σε σκληρή γραμμή, παρά τη γενική απεργία, τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και την κριτική του Μπάιντεν

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που προηγήθηκαν εν μέσω γενικής απεργίας στο Ισραήλ και την κριτική από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποκύψει στις πιέσεις όσων του ζητούν να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει στο τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Απαντώντας στις πιέσεις με… πίεση, ο Ισραηλινός ηγέτης επέμεινε στη δική του σκληρή γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο «όταν η Χαμάς δεν θα κυβερνά πια τη Γάζα» και επανέλαβε την άρνησή του να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου. «Όταν έχουμε την μπότα μας στο κρανίο (της Χαμάς), τότε θέλουν εμείς να κάνουμε παραχωρήσεις», είπε για όσους αντιτίθενται στη στάση του. «Όταν (η Χαμάς) καταλάβει ότι δεν τελειώνουμε τον πόλεμο, θα ενδώσει», προσέθεσε.

Το κόμμα Likud του Νετανιάχου ηγείται ενός οριακά μειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς έχει μόλις 32 έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 120 εδρών, οι οποίες 32 γίνονται 58 εάν προστεθούν σε αυτές και οι έδρες των κυβερνητικών εταίρων του Νετανιάχου.

Βλέποντας τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συνεργασίας οδεύει προς κατάρρευση.

Ωστόσο, προσεκτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι αυτές οι διαδηλώσεις ήταν έντονες μεν στο Τελ Αβίβ αλλά όχι παράλληλα και σε άλλες πιο «συντηρητικές» πόλεις όπως είναι για παράδειγμα η Ιερουσαλήμ. Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνουν ότι δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αριθμοί όσων διαδηλώνουν τα τελευταία χρόνια ενάντια στον Νετανιάχου. Αντιθέτως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσιάστηκε να ανακάμπτει τις τελευταίες εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις, ειδικά έπειτα από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον αντιπολιτευόμενο Μπένι Γκαντζ.

Όσο για τον εν εξελίξει πόλεμο στη Γάζα, αυτός πρακτικά είναι σαν να κρατά τον Νετανιάχου στην εξουσία.

«Το μόνο πράγμα που μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κυβέρνηση είναι οι διαφωνίες εντός της, όχι η εξωτερική πίεση», δηλώνει ο ειδικός σε θέματα πολιτικής στρατηγικής Ρόνι Ριμόν ο οποίος είχε συνεργαστεί παλαιότερα στο πλαίσιο εκστρατειών με τον Νετανιάχου.

Ο στρατός του Ισραήλ, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ υποστηρίζουν πια, όλο και πιο έντονα, ότι μια συμφωνία με τη Χαμάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων που ακόμη κρατούνται στη Γάζα. Ο Γκάλαντ έχει μάλιστα ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να αλλάξει θέση και στο θέμα της διατήρησης ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

Οι ακροδεξιές υπερεθνικιστικές παρατάξεις του Μπεζαλέλ Σμότριτς και του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ωστόσο, που στηρίζουν ως κυβερνητικοί εταίροι την κυβέρνηση Νετανιάχου, παραμένουν αντίθετες σε οποιαδήποτε συμφωνία θα τερμάτιζε τον πόλεμο πριν από την καταστροφή της Χαμάς, αλλά και στην αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τα σύνορο Γάζας-Αιγύπτου. Οι εν λόγω παρατάξεις έχουν, μάλιστα, απειλήσει να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, εάν ο Νετανιάχου υποχωρήσει στα εν λόγω ζητήματα.

«Αυτήν τη φορά, αν ο Νετανιάχου κάνει πίσω, θα πάει σε εκλογές και θα χάσει τον έλεγχο της χώρας», δηλώνει ο Ρόνι Ριμόν.

Ο Ναντάβ Στράουχλερ, ειδικός σε θέματα πολιτικής στρατηγικής, εκτιμά από την πλευρά του ότι ο Νετανιάχου θέλει να επιτύχει «κάτι μεγάλο» στη Γάζα ή στο μέτωπο του Λιβάνου με τη Χεζμπολάχ πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, «κάτι μεγάλο» το οποίο θα μπορούσε εν συνεχεία να πουλήσει ως επιτυχία πριν από τις όποιες επερχόμενες ισραηλινές εκλογές.

Με πληροφορίες από FT

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση