Το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να περιλαμβάνει αίτημα άρνησης ένταξης στο ΝΑΤΟ για 20 χρόνια, καθώς και παγίωση της πρώτης γραμμής όπως είναι σήμερα χωρίς επιστροφή των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία ή επιστροφή μόνο του ενός πέμπτου αυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης Wall Street Journal.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί έως την ορκωμοσία του (στις 20 Ιανουαρίου 2025) να τερματίσει τον πόλεμο που σοβεί σχεδόν τρία χρόνια στην Ουκρανία –και πλέον και στη νότια Ρωσία–, αλλά όταν ερωτάται πώς θα το πράξει αποφεύγει να απαντήσει.
Σύμφωνα όμως με την αμερικανική εφημερίδα, το σχέδιο Τραμπ περιλαμβάνει το πάγωμα του μετώπου και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μήκους 1.300 χλμ. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος θα ασκήσει τον έλεγχο σε αυτό το έδαφος, αλλά ο αμερικανικός στρατός δεν θα είναι στην ειρηνευτική αποστολή, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα για να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις από τη Ρωσία. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα εγκαταλείψει περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, το οποίο η επιτιθέμενη χώρα έχει ήδη καταλάβει.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, άλλο ένα σχέδιο παρουσιάστηκε στον Τραμπ. Οι Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλάιτζ, που εργάστηκαν στο παρελθόν στον Λευκό Οίκο κατά την πρώτη θητεία Τραμπ (2017-2021), προτείνουν να σταματήσουν οι Αμερικανοί να προμηθεύουν όπλα το Κίεβο έως ότου το Κίεβο συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα. Η Ουκρανία μπορεί ακόμα να προσπαθήσει να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, αλλά θα πρέπει να το κάνει μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων, αναφέρει το άρθρο.
Η WSJ σημειώνει ότι δεν είναι σαφές ποιες από αυτές τις στρατηγικές θα χρησιμοποιήσει ο Τραμπ — εν όλω ή εν μέρει. Ομως κάθε προσπάθεια έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια. Ειδικότερα, οι στόχοι του πολέμου στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι πολύ διαφορετικοί. Το Κρεμλίνο διακηρύσσει την ανάγκη επίτευξης των «στόχων της ειρηνευτικής επιχείρησης», ενώ η Ουκρανία αντιλαμβάνεται κάθε συμφωνία με τη Ρωσία ως υποχώρηση.
Επίσης, η σκληρή αντίσταση από ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ, που βλέπουν τον πόλεμο της Ρωσίας ως άμεση απειλή για τις χώρες τους, είναι πολύ πιθανή, αναφέρει το άρθρο.
Την ίδια ώρα, οι σύμβουλοι του Τραμπ λένε ότι ο ίδιος και μόνο θα αποφασίσει πώς θα τερματιστεί η σύγκρουση την Ανατολική Ευρώπη.
Πηγή: The Wall Street Journal