ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Διάδρομοι για τα σιτηρά μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας

Το Κίεβο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Ουκρανία έχει ανοίξει δύο διαδρόμους μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Σενίκ ανέφερε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ποσότητες αυτές γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, όπως δήλωσε ο Σενίκ.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσα σιτηρά έχει ήδη μεταφερθεί ή πρόκειται να μεταφερθούν μέσω αυτών των διαδρόμων.

Παζάρι χωρίς τέλος για τα σιτηρά

Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών και τη διοχέτευση εκατομμυρίων τόνων σιτηρών στις διεθνείς αγορές έληξαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δίωρη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο του ΟΗΕ για άνοιγμα ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα που θα επιτρέψει τη μεταφορά 22 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, απομακρύνοντας τους κινδύνους για διεθνή επισιτιστική κρίση. «Θεωρούμε το σχέδιο αυτό λογικό και υλοποιήσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν ιδέες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού από ΟΗΕ, Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία, αποστολή του οποίου θα είναι οι έλεγχοι στα εμπλεκόμενα πλοία.

Οι δύο εμπόλεμες χώρες θέτουν σειρά προϋποθέσεων για το άνοιγμα των λιμανιών. Η Ρωσία απαιτεί να αρθούν κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί ώστε να μπορέσει να εξάγει και αυτή σιτηρά και λιπάσματα, αλλά και να απολαμβάνουν τα εμπορικά πλοία της ασφάλιση και πρόσβαση στα δυτικά λιμάνια. Επιπλέον ζητεί να αφαιρέσει η Ουκρανία τις νάρκες που έχει τοποθετήσει για αμυντικούς λόγους έξω από την Οδησσό και άλλα λιμάνια. Από την πλευρά του το Κίεβο ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας, ανησυχώντας ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν το άνοιγμα των λιμανιών για ανανεωμένες επιθέσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Προειδοποίηση από ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, έχουν απευθύνει προειδοποίηση πως η Ρωσία επιχειρεί να πουλήσει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά σε χώρες που πλήττονται από ξηρασία στην Αφρική.

Κατά το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα μέσα Μαΐου οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν προειδοποίηση σε 14 χώρες, κυρίως στην Αφρική, ότι τρία ρωσικά φορτηγά πλοία έφυγαν από λιμάνια κοντά στην Ουκρανία φορτωμένα με «κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά». Η αμερικανική προειδοποίηση όξυνε το δίλημμα για τις αφρικανικές χώρες, πολλές από τις οποίες αισθάνονται ήδη παγιδευμένες μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση