ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Ρώσοι πολιορκούν τη «ραχοκοκαλιά» της ουκρανικής άμυνας στα ανατολικά

Ποια είναι η στρατηγική σημασία της πόλης Τσάσιβ Γιαρ και τι θα σήμαινε για την εξέλιξη του πολέμου η κατάληψή της από τους Ρώσους;

Kathimerini.gr

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι οι δυνάμεις της πλησιάζουν στην πόλη Τσάσιβ Γιαρ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον οικισμό Μπογκντανίβκα, τη στιγμή που το Κίεβο επισημαίνει πως χρειάζεται άμεσα την προσφάτως εγκριθείσα αμερικανική βοήθεια προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε μέσω Telegram ότι μονάδες των δυνάμεων της Μόσχας στα νότια «έχουν απελευθερώσει πλήρως τον οικισμό της Μπογκντανίβκα… και έχουν βελτιώσει την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής».

Ενα βήμα πιο κοντά (;) οι Ρώσοι

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος του οικισμού αυτού, που βρίσκεται ακριβώς στα δυτικά του Μπαχμούτ, το οποίο έχουν πλέον καταλάβει οι Ρώσοι, τίθεται υπό αμφισβήτηση εδώ και λίγο καιρό.

Η Μπογκντανίβκα βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Τσάσιβ Γιαρ, μιας βαριά οχυρωμένης πόλης στην κορυφή ενός λόφου, η οποία αποτελεί βάση για το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού, παρέχοντας ασφάλεια σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, όπως το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ.

Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της την Μπογκντανίβκα δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από τη μεριά της Ουκρανίας.

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε, στην ημερήσια αναφορά του, ότι η Μπογκντανίβκα είναι ένα από τα χωριά όπου οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 13 επιθέσεις του εχθρού. Δεν έδωσε ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Κίεβο προειδοποιεί για την 9η Μαΐου

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στην καθιερωμένη ημερήσια δήλωσή του μέσω βίντεο ότι χθες, Κυριακή, είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, και τον υπουργό Αμυνας, Ρούστεμ Ουμέροφ, σχετικά με την Τσάσιβ Γιαρ και άλλες σημαντικές περιοχές στην πρώτη γραμμή.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, η οποία μεταδόθηκε χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος παρότρυνε την Ουάσιγκτον –όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε εντέλει το πακέτο βοήθειας 60 δισ. δολαρίων για το Κίεβο– να κινηθεί γρήγορα σε ό,τι αφορά την επικύρωση του νομοσχεδίου και να προχωρήσει στη μεταφορά όπλων πριν από μια αναμενόμενη νέα ρωσική επίθεση.

«Προετοιμαζόμαστε [για μια επίθεση]», είπε ο Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση του Σίρσκι, ότι η Ρωσία στοχεύει να καταλάβει την Τσάσιβ Γιαρ έως τις 9 Μαΐου, μία από τις μεγαλύτερες αργίες στη Ρωσία, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο από τη νίκη της Μόσχας έναντι των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ουκρανική πλευρά αναφέρει ότι οι Ρώσοι αναμένεται να εξαπολύσουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση την άνοιξη και το καλοκαίρι αφού κατέλαβαν την πόλη της Αβντιίβκα, ανατολικά της Τσάσιβ Γιαρ.

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία κατέλαβε ολόκληρη την Μπογκντανίβκα, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχασαν κάποιες θέσεις στο συγκεκριμένο χωριό στην περιοχή του ανατολικού Ντονέτσκ.

Ποια είναι λοιπόν η στρατηγική σημασία της Τσάσιβ Γιαρ και τι θα σήμαινε για την εξέλιξη του πολέμου η κατάληψή της από τους Ρώσους;

Τι γνωρίζουμε για την Τσάσιβ Γιαρ

Η Τσάσιβ Γιαρ (δηλ. το Σιωπηλό Φαράγγι), η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό άνω των 12.000 κατοίκων και οι Ρώσοι την αποκαλούν «Τσασόβ Γιαρ», βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς στην ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ – μία εκ των τεσσάρων περιοχών που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Χωρισμένη στη μέση από ένα κανάλι, η οικονομία της πριν από τον πόλεμο επικεντρωνόταν σε ένα εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων από οπλισμένο σκυρόδεμα καθώς και στην εξόρυξη πυρίμαχου αργίλου, ο οποίος είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιείται για την κατασκευή προϊόντων όπως π.χ. τούβλων.

Η Τσάσιβ Γιαρ βρίσκεται σε μια υπερυψωμένη γεωγραφικά περιοχή και έχει χρησιμεύσει πολλές φορές ως σημείο ανασυγκρότησης των ουκρανικών δυνάμεων καθώς και ως βάση για το πυροβολικό. Εχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από τις ρωσικές δυνάμεις και έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι ένα ρωσικό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών της πόλης το 2022 είχε σκοτώσει τουλάχιστον 43 ανθρώπους. Η Ρωσία, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε ότι όσοι σκοτώθηκαν ήταν Ουκρανοί στρατιώτες και όχι άμαχοι.

Στην πόλη παραμένουν πλέον μερικές εκατοντάδες κάτοικοι, κυρίως υπερήλικοι, μερικοί εκ των οποίων ωστόσο αποφασίζουν εντέλει να φύγουν. Οσοι βρίσκονται ακόμα στην πόλη βρίσκουν καταφύγιο στα υπόγεια και βασίζονται στη βοήθεια των εθελοντών για αποθέματα νερού και τροφής.

Ο δήμαρχος έχει φύγει από την πόλη εδώ και καρό, ενώ ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης μεταφέρει βοήθεια στην πόλη από άλλα κέντρα.

Τι διακυβεύεται;

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ, η Ντρουζκίβκα και η Κοστιαντίνιβκα ανήκουν στη λίστα με τις πόλεις «φρούρια» στην ανατολική Ουκρανία οι οποίες είναι προσβάσιμες από την Τσάσιβ Γιαρ.

Το Ινστιτούτο Πολεμικών Σπουδών με έδρα την Ουάσιγκτον (IWS) περιγράφει τις ανωτέρω πόλεις ως τη «ραχοκοκαλιά» της άμυνας του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά.

«Η επιθετική προσπάθεια κατάληψης της Τσάσιβ Γιαρ προσφέρει στις ρωσικές δυνάμεις τις πιο άμεσες προοπτικές για στρατηγικά σημαντικές προόδους», αναφέρει το IWS.

Το Ινστιτούτο προειδοποιεί μάλιστα ότι η απώλεια της Ντρουζκίβκα και της Κοστιαντίνιβκα θα αποτελούσε ένα μεγάλο επιχειρησιακό μειονέκτημα που θα ήταν δύσκολο να ανατραπεί.

Τι μορφή αναμένεται να έχει η μάχη;

Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Μπαχμούτ και της Αβντιίβκα από τους Ρώσους ήταν πολυάριθμες, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αξιόπιστα στοιχεία για την ακριβή τους κλίμακα.

Ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, εκτιμά ότι και η μάχη για την Τσάσιβ Γιαρ θα είναι εξίσου δύσκολη για τη ρωσική πλευρά.

«Η περίοδος των “μαχών για την Τσάσοβ Γιαρ” έχει ξεκινήσει. Θα έχει μεγάλη διάρκεια. Οι μάχες θα είναι περίπου οι ίδιες όπως και για το Μπαχμούτ», έγραψε ο Μαρκόφ στο επίσημο μπλογκ του.

Επιπλέον, ο Αλεξάντερ Κοτς, πολεμικός ανταποκριτής για τη ρωσική εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda», ο οποίος ταξιδεύει συχνά μαζί με τον ρωσικό στρατό, αναφέρει ότι οι εναέριες δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά.

Οπως έγραψε ο ίδιος στο Telegram, προκειμένου να εισέλθουν στην πόλη, οι Ρώσοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις γύρω από αυτήν και στη συνέχεια να την περικυκλώσουν, δημιουργώντας ταυτόχρονα αρκετά σημεία εισόδου από διαφορετικές κατευθύνσεις.

«Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να θέσει υπό πίεση τις αμυντικές δυνάμεις του εχθρού στην πόλη και να τις αναγκάσει να κινούνται συνεχώς σε διαφορετικές κατευθύνσεις υπό τα ακατάπαυστα πυρά μας».

Ουκρανοί αναλυτές από την ομάδα «Deep State UA», η οποία παρακολουθεί στενά τον πόλεμο, ανέφεραν στην πλατφόρμα «Χ» ότι η Ρωσία συγκεντρώνει αποθέματα για τη μάχη στην Τσάσιβ Γιαρ.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση