ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

NYT: Ατυχήματα, χαλαροί κανόνες και νομοθεσία απειλούν τη βιομηχανία γονιμότητας στις ΗΠΑ

Μηνύσεις κατά κλινικών γονιμότητας για σφάλματα και παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή εμβρύων αποτελούν συχνό φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ότι έμβρυα που καταστράφηκαν στη μεγαλύτερη κλινική της πολιτείας με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα πρέπει να θεωρούνται παιδιά.

Η απόφαση προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία γονιμότητας, όπως αναφέρει δημοσίευμα στους New York Times. Το ατύχημα με το οποίο καταστράφηκαν τα έμβρυα στην εν λόγω κλινική αποτέλεσε την αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα των συνθηκών λειτουργίας της βιομηχανίας γονιμότητας στις ΗΠΑ.

Σοβαρά λάθη συμβαίνουν πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας στη χώρα, επισημαίνουν ειδικοί τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα. Η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς και με ελάχιστη κρατική επίβλεψη, τονίζουν οι ίδιοι.

Από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2019 κατατέθηκαν συνολικά 130 μηνύσεις κατά κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την καταστροφή εμβρύων. Μεταξύ άλλων, υπήρξαν αναφορές για έμβρυα που χάθηκαν ή αποθηκεύτηκαν σε ακατάλληλες συνθήκες.

«Αγέννητα παιδιά»

Τέτοια λάθη αποκτούν πλέον νέα βαρύτητα, καθώς το κίνημα κατά των αμβλώσεων επιδιώκει να επεκτείνει την εμβέλεια και τη δράση του, υποστηρίζοντας πως τα έμβρυα που έχουν συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι «αγέννητα παιδιά».

Η Ντενίζ Μπερκ, ανώτερη σύμβουλος της Alliance Defending Freedom, η οποία αντιτίθεται στο δικαίωμα των αμβλώσεων, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα «τεράστια νίκη για τη ζωή» που προστατεύει «αγέννητα παιδιά τα οποία δημιουργήθηκαν μέσω της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

«Ανεξάρτητα από τις συνθήκες, η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη από τη στιγμή της σύλληψης», τόνισε η Μπερκ.

Αγωγή για «άδικους θανάτους»

Οι ασθενείς συχνά απευθύνονται στα δικαστήρια όταν κάτι πάει στραβά με τη θεραπεία γονιμότητας. Στις μηνύσεις κατά κλινικών συνήθως γίνεται λόγος για αμέλεια που οδήγησε στην καταστροφή εμβρύων.

Ωστόσο, στις αγωγές κατά της κλινικής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής της Αλαμπάμα, τρία ζευγάρια ακολούθησαν διαφορετική τακτική, υποστηρίζοντας ότι ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα τους άδικους θανάτους εμβρύων.

Καταγγελία ζευγαριού περιέγραφε τα έμβρυα ως «κρυοσυντηρημένα εμβρυϊκά ανθρώπινα όντα». Το ζευγάρι υποστήριξε ότι η φύλαξή τους πρέπει να θεωρείται «ημερήσια φροντίδα», για την οποία οι κρατικοί κανονισμοί προβλέπουν κανόνες ασφαλείας, επειδή «τα μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των εμβρύων, δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας συμφώνησε, αποφασίζοντας ότι οι ενάγοντες θα μπορούσαν να καταγγείλουν άδικο θάνατο για λογαριασμό εμβρύου, γονιμοποιημένου ωαρίου που έχει αναπτυχθεί για πέντε ή έξι ημέρες πριν εμφυτευθεί ή αποθηκευτεί σε δεξαμενές υγρού αζώτου.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 2% των βρεφών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο συλλαμβάνονται με διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το 2021, περισσότερα από 97.000 βρέφη γεννήθηκαν έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιούν τον αριθμό των εμβρύων που αποθηκεύουν, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της RAND Corporation από το 2002, σχεδόν 400.000 έμβρυα έχουν καταψυχθεί σε δεξαμενές σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυξάνονται οι προκλήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αμέλειας που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως, στις ΗΠΑ, αφορούσε βλάβες σε δύο μεγάλες δεξαμενές εμβρύων στην Καλιφόρνια και στο Οχάιο.

Στην περίπτωση του Οχάιο, η κλινική παραδέχτηκε ότι δεν λειτούργησε το σύστημα συναγερμού. Περισσότερα από 4.000 έμβρυα καταστράφηκαν.

Δεν είναι γνωστό πόσο συχνά τα έμβρυα καταστρέφονται από λάθος στη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας, επειδή, σε αντίθεση με χώρες όπως η Βρετανία, η οποία διαθέτει υπηρεσία υγείας επιφορτισμένη με το έργο της επίβλεψης των υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει αντίστοιχος φορέας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα έρχεται να αυξήσει τις ήδη μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η βιομηχανία γονιμότητας στις ΗΠΑ, προστίθεται. Εν τω μεταξύ, η κλινική της Αλαμπάμα που βρέθηκε στο στόχαστρο διέκοψε την παροχή σημαντικού μέρους των υπηρεσιών της.

Πηγή: NYT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X