Αθανάσιος Κατσικίδης
Σίγουρος ότι ο πόλεμος θα μεταφερθεί και στην Ευρώπη μέσω της τρομοκρατίας, δηλώνει στην «Κ» ο πρώην διοικητής της Μοσάντ, στρατηγός (ε.α.) Ντανί Γιατόμ.
Ο Γιατόμ, που σήμερα εργάζεται ως πρόεδρος της εταιρείας Dantov Global Consulting Group (διαχείριση θεμάτων εθνικής ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας), υπογραμμίζει πως πιθανότατα μετά το τέλος του πολέμου η Γάζα θα βρίσκεται υπό τη διοίκηση και εποπτεία ενός πολυεθνικού αραβικού συνασπισμού, πριν η Παλαιστινιακή Αρχή βρεθεί σε θέση να αναλάβει εκ νέου την κηδεμονία της περιοχής.
– Στρατηγέ Γιατόμ, πώς διαμορφώνεται η τρέχουσα πολεμική κατάσταση στο Ισραήλ;
– Η κατάσταση αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται με μάχες σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι το μέτωπο της Γάζας και το άλλο είναι το μέτωπο του νοτίου Λιβάνου, όπου διεξάγονται μάχες με τη Χεζμπολάχ. Βέβαια, με τη Χεζμπολάχ δεν είναι ακόμη ένας ολοκληρωμένος πόλεμος, αλλά είναι μια πολύ έντονη ανταλλαγή πυρών. Αυτοί εκτοξεύουν αντιαρματικούς πυραύλους κι εμείς ανταποδίδουμε με αεροπορικές επιδρομές και κυρίως με πυροβολικό. Ομως η κατάσταση επιδεινώνεται και ελπίζω ότι ο Χασάν Νασράλα (γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ) δεν θα κάνει λάθος υπολογισμούς, νομίζοντας ότι επειδή είμαστε απασχολημένοι με το νότιο μέτωπο, δεν θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε. Θα προβούμε σε αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ και έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε σε δύο μέτωπα. Επίσης, υπάρχουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, που μετακίνησαν μεγάλες δυνάμεις προς το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά.
Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις μας στη Γάζα συνεχίζουν, σύμφωνα με το σχέδιο. Οι χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται δίπλα σε ένα από τα σύμβολα της Γάζας, που είναι το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες οι οποίοι κρύβονται κάτω από το νοσοκομείο. Αυτούς θα πρέπει να εξοντώσουμε.
– Υπάρχει έντονη ανησυχία πως ο πόλεμος στη Γάζα θα αναζωπυρώσει τον φόβο της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Πιστεύετε ότι τα τρομοκρατικά φαινόμενα θα κλιμακωθούν;
– Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πόλεμος σήμερα δεν είναι μόνο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είναι μεταξύ του Ισραήλ και του άξονα του κακού. Η Χαμάς είναι μέρος αυτού του άξονα του κακού, ο οποίος περιλαμβάνει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, το Ιράν, τους Χούτι και τις σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία. Οπότε σήμερα πολεμάμε ενάντια σε αυτόν τον άξονα, ενάντια σε οργανώσεις που είναι εντολοδόχοι του Ιράν. Και ο κύριος στόχος του Ιράν είναι να καταστρέψει το Ισραήλ. Φυσικά, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής νομίζω ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν αντι-άξονα των φιλελευθέρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δυτικών όσο και των αραβικών χωρών, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Σαουδική Αραβία, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες. Και αν τα χειρότερα έρθουν, η υπάρχουσα κατάσταση θα μετατραπεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο ή ακόμη και σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.
– Οπότε, φοβάστε ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη;
– Είμαι σίγουρος ότι ο πόλεμος θα μεταφερθεί στην Ευρώπη. Κι αν όχι ο πόλεμος, σίγουρα η τρομοκρατία. Διότι, όπως βλέπουμε, η Χαμάς είναι μια τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση και στη διακήρυξή της φαίνεται να προτάσσει ως κύρια αποστολή της να σφάξει Εβραίους και να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ, αλλά, ταυτόχρονα, να σφάξει και απίστους, συμπεριλαμβανομένων και ημών, των χριστιανών, αλλά και πολλούς άλλους, ακόμη και μουσουλμάνους, που αντιμετωπίζονται ως άπιστοι. Οπότε, αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να συνεχίσουν να σκοτώνουν απίστους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Ντανί Γιατόμ στην «Κ»: Να αναλάβουν οι Αραβες τη Γάζα-1
– Αν έπρεπε να κάνετε μια εκτίμηση, ποια θα ήταν η επόμενη μέρα για τη Γάζα, μια νέα παλαιστινιακή διοίκηση ή μια περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστινίων;
– Οχι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα συνεχιστεί ο πόλεμος, αλλά όταν θα πετύχουμε τον στόχο μας και εκπληρώσουμε τις δύο αποστολές μας, δηλαδή να φέρουμε πίσω τους ομήρους με ασφάλεια και να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς, δεν θα επιτρέψουμε ξανά να υπάρξει δίπλα στα σύνορά μας μια τρομοκρατική οντότητα. Αυτό που συνέβη με τη Χαμάς δεν θα επαναληφθεί.
Oσον αφορά την επόμενη ημέρα, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να βρει τη Γάζα με έναν πολυεθνικό αραβικό συνασπισμό, ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα και την αποκατάσταση της Γάζας μετά την καταστροφή της Χαμάς. Θα πρέπει να χτιστούν πολιτικές υποδομές ώστε η κεντρική κυβέρνηση να είναι σε θέση να βοηθήσει τον λαό της. Την περίοδο διακυβέρνησης αυτού του οργανισμού, το Ισραήλ θα μπορεί να μπαίνει στη Γάζα για να εξουδετερώνει εχθρούς, αλλά όχι για να μείνει μόνιμα. Αυτή η πολυεθνική οντότητα θα παραμείνει για μερικούς μήνες, λιγότερο από χρόνο και θα παραδώσει τον έλεγχο της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα ελέγχει τόσο τη Γάζα όσο και την «Ιουδαία και τη Σαμάρεια» (Δυτική όχθη), με τη γεωγραφική σύνδεση των δύο τμημάτων, όπως συμφωνήθηκε στο Οσλο.
– Ποιος θα ηγηθεί του «αραβικού συνασπισμού» και πώς θα γίνει η μετάβαση στην Παλαιστινιακή Αρχή;
– Μπορεί να αναλάβει η Αίγυπτος, καθώς η Γάζα ήταν μέρος της Αιγύπτου. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των Αιγυπτίων και των κατοίκων της Γάζας και η μόνη ανοικτή πύλη από τη Γάζα είναι προς την Αίγυπτο. Ετσι, είναι λογικό να αναλάβει η Αίγυπτος, βέβαια με τη βοήθεια της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και άλλων μουσουλμανικών χωρών, όπως κρατών του Κόλπου.
Oπως προανέφερα, ο συνασπισμός θα πρέπει να έχει διάρκεια μικρότερη του ενός χρόνου. Και στη συνέχεια, μόλις δούμε ότι η κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί, τότε ο συνασπισμός θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή. Από τη μεριά μας θα πρέπει να βοηθήσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή να αναπτυχθεί και να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Oσον αφορά τους πολίτες της, αυτοί, πλέον, δεν θα διαθέτουν βαριά όπλα, καθώς θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Ελπίζω ότι μαζί με την Παλαιστινιακή Αρχή και με τους άλλους συμμάχους, θα είμαστε σε θέση να πολεμήσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία την τρομοκρατία, η οποία θα κάνει πολύ καιρό να σηκώσει κεφάλι.