ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικολάι Πατρούσεφ: Το «γεράκι» που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Πούτιν

Ποιος είναι ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, που έχει πια βγει δυναμικά στο προσκήνιο με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Kathimerini.gr

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε την τελευταία συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας προτού ξεκινήσει την εισβολή του στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα «γεράκι» του Κρεμλίνου φαινόταν να κυριαρχεί στην αίθουσα, γράφει η Κάθριν Μπέλτον στην Washington Post, φωτογραφίζοντας ως γεράκι – και μάλιστα ως γεράκι κυρίαρχο εντός της αιθούσης – τον 71χρονο Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ είναι ο πανίσχυρος γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος γνωρίζει τον πρόεδρο Πούτιν από παλιά, από την εποχή που οι δυο τους υπηρετούσαν στην KGB στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) πριν από δεκαετίες.

Εν έτει 2022 πια, και ενώ έχουν προηγηθεί πια σχεδόν πέντε μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η Κάθριν Μπέλτον παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες της της Washington Post τον Πατρούσεφ ως εκείνον τον «στενό συνεργάτη» του Πούτιν που ξεχωρίζει καθώς έχει την προσοχή του Ρώσου προέδρου και επιρροή πάνω του, και που ενδεχομένως να ήθελε ακόμη και να διαδεχθεί τον Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Πατρούσεφ ήταν εκείνος που ώθησε τον Πούτιν να λάβει την απόφαση για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, με το αιτιολογικό πως η Δύση απεργάζεται μέσω Ουκρανίας σχέδια που αποβλέπουν στην κατάρρευση της Ρωσίας.

Και έπειτα, αφού ξεκίνησε ο πόλεμος εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, ο Πατρούσεφ βγήκε πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Την ώρα που άλλοι αξιωματούχοι έμοιαζαν «εξαφανισμένοι» κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, εκείνος έβγαινε στα ρωσικά μίντια υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της Μόσχας, προωθώντας τους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, προβλέποντας την κατάρρευση της Ευρώπης και τη διάλυση της Ουκρανίας.

Ο Πατρούσεφ δεν βρισκόταν, όμως, πάντοτε στο προσκήνιο. Αντιθέτως, προτού αποκτήσει ξαφνικά δημοσιότητα, εκείνος είχε περάσει πάνω από δύο δεκαετίες στο παρασκήνιο. Υπό αυτήν την έννοια, η ξαφνική ανάδυσή του ήρθε παράλληλα να υπογραμμίσει και το γεγονός πως εκείνος λειτουργεί πια ως κινητήρια δύναμη εντός του Κρεμλίνου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Κάθριν Μπέλτον.

Μιλώντας στην Washington Post, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απορρίπτει ως αναληθή τα σενάρια που θέλουν τον ρόλο του Πατρούσεφ να έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Γεβγκένι Ανοσίν απορρίπτει και εκείνος τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Πατρούσεφ διαδραματίζει πια μεγαλύτερο ρόλο.

Ερωτήματα για την υγεία του Πούτιν

Η Κάθριν Μπέλτον αναφέρεται, όμως, και στις φήμες που έχουν ακουστεί για την (κακή;) κατάσταση της υγείας του ιδίου του Πούτιν ο οποίος γίνεται 70 ετών φέτος και είναι κατά έναν χρόνο νεότερος από τον Πατρούσεφ.

Σύμφωνα με την Μπέλτον, τα ερωτήματα γύρω από την υγεία του Πούτιν παραμένουν. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν πήρε μέρος σε ετήσιο αγώνα χόκεϊ στον οποίο όμως έπαιρνε μέρος κάθε χρόνο τα προηγούμενα δέκα έτη. Από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο και έπειτα, ο Πούτιν έχει μάλιστα πραγματοποιήσει μόνο ένα ταξίδι στο εξωτερικό, επισκεπτόμενος τα Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν.
Στον αντίποδα, ο Πατρούσεφ υπήρξε περισσότερο «κινητικός» και «δραστήριος» τους περασμένους μήνες.

Επικαλούμενη ως πηγή έναν άνθρωπο που είχε στο παρελθόν βρεθεί κοντά στους Πούτιν και Πατρούσεφ, ο Κάθριν Μπέλτον παρουσιάζει τον 71χρονο Πατρούσεφ ως έναν αξιωματούχο που είναι «γερό ποτήρι» (hard-drinking), «μιλάει έξω από τα δόντια» (hard-talking) και παραμένει «κολλημένος» στο σοβιετικό παρελθόν μέσα από το οποίο εξακολουθεί να ερμηνεύει τον κόσμο.

Επικαλούμενη ρωσικές πηγές, η Μπέλτον υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Πατρούσεφ είχε αντιμετωπίσει με ζήλια και φθόνο τον Πούτιν πριν από δεκαετίες, όταν ο τελευταίος είχε αρχίσει να ανεβαίνει στην ιεραρχία επειδή ήταν κοντά στον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.

Με πληροφορίες από Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ukraine  |  ΗΠΑ  |  Ρωσία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση