ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισμαήλ Χανίγια: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς – Δολοφονήθηκε στο Ιράν

Δεν θα μείνει ατιμώρητη η άνανδρη πράξη, λέει η οργάνωση

Kathimerini.gr

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο πολιτικός ηγέτης της, ο Ισμαήλ Χανίγια, «δολοφονήθηκε στο Ιράν».

Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει πως θρηνεί τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια σε «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή στο ακίνητο όπου διέμενε στην Τεχεράνη».

Στέλεχος της Χαμάς έκανε λόγο για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, που πρόσκειται στην οργάνωση.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο Reuters τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησαν παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης –επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας–, σύμφωνα με ιρανικό Μέσο Ενημέρωσης.

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, νεκρός είναι και ο Ιρανός σωματοφύλακάς του.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το Reuters, καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια κάνοντας λόγο για «άνανδρη επίθεση».

Οπως σχολιάζει ο Guardian, ο θάνατος του Χανίγια κρίνεται μεν αναμφίβολα επιζήμιος για τη Χαμάς, όμως η Χαμάς στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει δολοφονίες ηγετών της.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004, το Ισραήλ είχε σκοτώσει τόσο τον ηγέτη της Χαμάς Αχμέντ Γιασίν όσο και τον συνιδρυτή της Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι σε επιθέσεις στη Γάζα.

Με τον Σεΐχη Γιασίν το 2002 / REUTERS/Suhaib Salem/File Photo

Το Ισραήλ δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του Χανίγια, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένους πολιτικούς, όπως ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου, μέλος της ακροδεξιάς του Ισραήλ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το BBC, έγραψε στο Χ ότι ο θάνατος του Χανίγια «κάνει τον κόσμο καλύτερο».

Οι IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας) δήλωσαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένου του CNN και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Agence France-Presse – ότι δεν θα απαντήσουν σε αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον θάνατο του Χανίγια.

Λίγη ώρα αργότερα, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν αλλαγές στις αμυντικές κατευθυντήριες γραμμές της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου». Ο στρατός «διεξάγει αξιολόγηση της κατάστασης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η τελευταία φωτογραφία του Χανίγια στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδουν οι New York Times, φέρεται πως τραβήχτηκε την Τρίτη και τον απεικόνιζε σε μια έκθεση με ορόσημα του «άξονα της αντίστασης», όπως ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Στη φωτογραφία εμφανίζεται μαζί με τον ηγέτη της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ-Νακχάλεχ και μια ομάδα ανδρών.

Πριν από λίγη ώρα, όμαδες της Χαμάς στο Telegram δημοσίευσαν απόσπασμα του Ισμαήλ Χανίγια από συνέντευξη που είχε δώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera.

Η συνέντευξη συνοδευόταν από ένα απόσπασμα που αποδίδεται στον Χανίγια, στο οποίο ανέφερε ότι «αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης» του παλαιστινιακού ζητήματος και είμαστε «προετοιμασμένοι για αυτό το μαρτύριο για χάρη της Παλαιστίνης».

Οι New York Times επισημαίνουν ότι η τοποθεσία του θανάτου του Χανίγια -δηλαδή η Τεχεράνη- είναι αξιοσημείωτη, καθώς ο ίδιος τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ, μια χώρα με την οποία το Ισραήλ διατηρεί «άτυπες» σχέσεις, οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYT. Από την αρχή του πολέμου, το Ισραήλ δεν έχει σκοτώσει κανέναν ηγέτη της Χαμάς στο Κατάρ.

Η δολοφονία του Χανίγια έρχεται λίγες ώρες μετά το ισραηλινό χτύπημα εναντίον ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σε αντίποινα της επίθεσης στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν το Σαββατοκύριακο, από την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

AP Photo/Khalil Hamra

Τι γνωρίζουμε για τον Ισμαήλ Χανίγια

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Χανίγια γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι βόρεια της πόλης της Γάζας, από Παλαιστίνιους γονείς που το 1948 είχαν εκτοπιστεί. Φοίτησε σε σχολεία που διαχειριζόταν η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους, και συνέχισε τις σπουδές του στην αραβική λογοτεχνία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και εξέτισε αρκετές ποινές σε ισραηλινές φυλακές τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Η άνοδος του ηγέτη της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα υποβοηθήθηκε από τον μέντορά του, τον πνευματικό ηγέτη και ιδρυτή της Χαμάς, Σεΐχη Γιασίν. Ο κ. Χανίγια διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του Γιασίν. Οι δύο τους αποτέλεσαν στόχους απόπειρας ισραηλινής δολοφονίας το 2003. Σημειώνεται ότι τον επόμενο χρόνο, ο Γιασίν σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν χρειάζεται να κλαίτε», είχε πει τότε ο Χανίγια μιλώντας σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. «Πρέπει να είστε έτοιμοι για εκδίκηση», είχε αναφέρει επίσης.

REUTERS/Aziz Taher/File Photo

Ορίστηκε ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2006. Εκείνη τη χρονιά, διετέλεσε για λίγο πρωθυπουργός μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, η οποία διαλύθηκε μετά από μήνες έντασης που περιλάμβανε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων. Η αποτυχία αυτής της κυβέρνησης αποδόθηκε εν μέρει στην άρνηση της Χαμάς να εκπληρώσει τους διεθνείς όρους που είχαν τεθεί, συμπεριλαμβανομένης της αποκήρυξης της βίας, της αναγνώρισης του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και της αποδοχής των υπογεγραμμένων συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Σύντομα το Ισραήλ επέβαλε κυρώσεις και περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και η Αίγυπτος. Το 2008, όταν ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ, το Ισραήλ ενίσχυσε τον αποκλεισμό της Γάζας. Η Χαμάς διατήρησε υπό τον έλεγχο της στην περιοχή, εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ και ενίσχυε συνεχώς τη στρατιωτική της δύναμη.

Το 2012, όταν είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους του Reuters αν η Χαμάς είχε εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, ο Χανίγία απάντησε «φυσικά όχι» και δήλωσε ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί «με όλες τις μορφές – λαϊκή αντίσταση, πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική αντίσταση».

Το 2017, ο Χανίγια ορίστηκε ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, σε μια περίοδο που η οργάνωση διεκδικούσε επιρροή μεταξύ των Παλαιστινίων διεθνώς.

Ο Χανίγια ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών στις συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα με αντάλλαγμα τους ομήρους που είχαν αιχμαλωτιστεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρει αναλύτρια του BBC, ο Χανίγια, παρά τη σκληρή ρητορική του, θεωρούνταν μετριοπαθής και ρεαλιστής, σε σύγκριση με τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες, Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινουάρ.

Με πληροφορίες από New York Times, Reuters, BBC και Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση