Kathimerini.gr
Τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για το πώς θα υπάρξει «διαρκής ειρήνη και ασφάλεια» στη Γάζα μετά τη λήξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, παρουσίασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν από το Τόκιο την Τετάρτη.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G7, τόνισε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα πρέπει να αποτραπεί «βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα».
Επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να αποτραπεί «χρήση της Γάζας ως βάσης για τρομοκρατικές ή άλλες βίαιες επιθέσεις», ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να γίνει «ανακατάληψη της Γάζας μετά το τέλος της σύγκρουσης».
«Καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας. Καμία μείωση του εδάφους της Γάζας. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι καμία τρομοκρατική απειλή δεν μπορεί να προέρχεται από τη Δυτική Οχθη», τόνισε ο Α. Μπλίνκεν.
Μεταβατική περίοδος
Το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει τη Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει μεταβατική περίοδος μετά το τέλος της τρέχουσας σύγκρουσης, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς. Αυτό απλά προσκαλεί στην επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου … Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μεταβατική περίοδο στο τέλος της σύγκρουσης … Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και αυτό που έχω ακούσει από τους Ισραηλινούς ηγέτες, είναι ότι δεν έχουν πρόθεση να ανακαταλάβουν τη Γάζα».
Μελλοντική διευθέτηση
Συνέχισε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ επιδιώκουν μελλοντική διευθέτηση που θα λαμβάνει υπόψη τις φωνές και τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στο επίκεντρο της διακυβέρνησης της Γάζας μετά την κρίση».
«Πρέπει να περιλαμβάνει διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Οχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή, και πρέπει να περιλαμβάνει διαρκή μηχανισμό για την ανοικοδόμηση της Γάζας», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα υπογράμμισε, ότι «οι ΗΠΑ επιδιώκουν λύση για να ζήσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δίπλα-δίπλα σε δικά τους κράτη, με ίσα μέτρα ασφάλειας, ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας».
«Θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το μέλλον. Οχι αύριο, όχι μετά τον πόλεμο, σήμερα», είπε.
Πώς μπορούμε να έχουμε κατάπαυση πυρός ενώ η Χαμάς κρατά ομήρους;
Σχετικά με το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αρχικά ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφωνούν ως προς το ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στις 6 Οκτωβρίου πριν από τις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς».
«Ολοι μας θέλουμε να τερματίσουμε τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο των αμάχων», συνέχισε, ωστόσο υπογράμμισε πως «όσοι ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός έχουν την υποχρέωση να εξηγήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το απαράδεκτο αποτέλεσμα που πιθανόν θα επιφέρει».
«Η Χαμάς θα παραμείνει στη θέση της με περισσότερους από 200 ομήρους, με την ικανότητα και τη δηλωμένη πρόθεση να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου ξανά, και ξανά, και ξανά», ανέφερε.
Ο Μπλίνκεν κατέληξε ότι «ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι αυτή η κρίση δεν θα ξανασυμβεί ποτέ είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια».
Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian