ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταναστευτικό: Βρετανο-τουρκική συμμαχία στη Μάγχη

Μνημόνιο συνεργασίας Ρίσι Σούνακ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον περιορισμό των μεταναστευτικών κυμάτων

Reuters, A.P.

Μια νέα τραγωδία στα ανοιχτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα επανέφερε το μεταναστευτικό στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, την ώρα που κυβερνήσεις της ηπείρου διαπραγματεύονταν μακιαβελικές συμφωνίες με αυταρχικούς ηγέτες στην περιφέρειά της προκειμένου να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, σχεδόν όλοι προερχόμενοι από την υποσαχάρια Αφρική, αγνοούνται ύστερα από ανατροπή βάρκας κοντά στη Λαμπεντούζα, μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας. Μόνο τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ οι αρμόδιες αρχές αναφέρουν πως οι πιθανότητες να βρεθούν οι αγνοούμενοι είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, το μικρό σκάφος που μετέφερε τους άτυχους μετανάστες ξεκίνησε από το Σφαξ στη βόρεια Τυνησία με προορισμό την Ιταλία. Από τη στιγμή που ανετράπη, χρειάστηκαν πέντε ημέρες έως ότου ένα μικρό αεροσκάφος της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex να το εντοπίσει τυχαία. Από καθαρή τύχη είχαν επιβιώσει τέσσερα άτομα: μία ενήλικη γυναίκα και τρία αγόρια μεταξύ 15 και 17 ετών από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα-Κονακρί.

«Δεν έχουμε ιδέα πόσο πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει σε αυτά τα παράλογα ταξίδια. Αναρίθμητοι. Είναι αδύνατο να κάνουμε ακόμη και μια γενική εκτίμηση. Σε αυτή την περίπτωση τυχαία σώθηκαν αυτά τα τέσσερα άτομα επειδή τα εντόπισε ένα μικρό αεροπλάνο και ενημέρωσε αμέσως το ιταλικό λιμενικό», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Αγκριτζέντο στη νότια Σικελία, Σαλβατόρε Βέλα.

Οι διασωθέντες κατέθεσαν σε ιταλικό δικαστήριο τα όσα έζησαν και οι Αρχές δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν έρευνες, σε συνεργασία με την αστυνομία της Τυνησίας, ώστε να συλληφθούν οι διακινητές που έστειλαν τα 45 άτομα στον θάνατο.

Στις 16 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ, που κατηγορείται για αυταρχισμό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει προσφυγή της υπερχρεωμένης χώρας του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φοβούμενος την κοινωνική αναταραχή που θα ξεσπάσει από τα μέτρα λιτότητας που θα του επιβληθούν. Το μνημόνιο προβλέπει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. με αντάλλαγμα τη συμβολή της Τυνησίας στον έλεγχο της μετανάστευσης. Υστερα από συναντήσεις του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαγέντ συμφώνησε να επαναπροωθούνται στη χώρα του άτομα που συλλαμβάνονται στην Ιταλία έχοντας εισέλθει παράνομα.

Παρόμοια γεύση άφησε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για έναρξη στενής συνεργασίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια περιορισμού των μεταναστευτικών κυμάτων που φθάνουν στη χώρα.

Μέρος αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνει τις κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων που, ζητώντας τεράστια ποσά κατά κεφαλήν, υπόσχονται σε απεγνωσμένους ανθρώπους πως θα τους βοηθήσουν να φθάσουν στη Δύση. Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο συνεργασίας, πληροφορίες και δεδομένα για τους ανθρώπους που συλλαμβάνονται ή που βρίσκονται στην Τουρκία με κατεύθυνση τη Βρετανία θα ανταλλάσσονται πιο γρήγορα μεταξύ των Αρχών.

«Η συνεργασία μας με την Τουρκία, έναν στενό φίλο και σύμμαχο, θα επιτρέψει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να καταπολεμήσουν πιο δραστικά αυτό το διεθνές πρόβλημα και να χτυπήσουν την “αλυσίδα” παράνομης προώθησης ανθρώπων», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι στη μετανάστευση. Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρουάντα ώστε οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, να στέλνονται στο αφρικανικό κράτος και να τους αφαιρείται το δικαίωμα να επιστρέψουν. Η συμφωνία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός της Βρετανίας και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί εκτεταμένα.

Εντός της εβδομάδας συνελήφθησαν στη Βρετανία τουλάχιστον 500 άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα μέσω του στενού της Μάγχης. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στεγάσει «προσωρινά» σε μια φορτηγίδα που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Πόρτλαντ στη νότια Αγγλία. Η πρωτοβουλία προκάλεσε αντιδράσεις, με τη βρετανική Διεθνή Αμνηστία να δηλώνει πως η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί ώστε να κάνει αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται ανεπιθύμητοι. Ανθρώπους που έχουν διαφύγει από πολέμους και διώξεις προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής».

Τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για μια νέα μεταναστευτική κρίση ήρθε να ενισχύσει και η εν εξελίξει κρίση στον Νίγηρα, βασικό διάδρομο μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική προς τις ακτές της Λιβύης και από εκεί στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αντέδρασε αρνητικά στην προοπτική ένοπλης επέμβασης εναντίον των πραξικοπηματιών του Νίγηρα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει χάος στη χώρα, με κίνδυνο την ανεξέλεγκτη αύξηση της μετανάστευσης προς τις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης.

Οι αριθμοί

23,8 εκατ. κάτοικοι της Ε.Ε. (5,3%) δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

827.300 άνθρωποι έλαβαν υπηκοότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021.

2,3 εκατ. μετανάστες εισήλθαν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021.

46.000 άνθρωποι διέσχισαν το 2022 χωρίς χαρτιά τη Μάγχη με μικρά σκάφη.

3.250 μετανάστες στη Λαμπεντούζα στα τέλη Ιουνίου. (χωρητικότητα 400 άτομα).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση