ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Αγανάκτηση Ουάσιγκτον για Νετανιάχου

Απελευθέρωση ομήρων στη Ράφα – Φόβοι για ανθρωπιστική τραγωδία

Kathimerini.gr

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν σε κτίριο στην πόλη Ράφα νωρίς χθες το πρωί και απελευθέρωσαν δύο ομήρους που κρατούνταν από τη Χαμάς, τη στιγμή που ο στρατός εξαπέλυε ολονύχτιες επιδρομές προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 67 Παλαιστινίων στο τελευταίο καταφύγιο για τους εκτοπισμένους εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Η επιχείρηση έγινε δεκτή με ανακούφιση στο Ισραήλ και θλίψη στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι συνωστίζονται στο νότιο κομμάτι της και δη στη Ράφα. Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι οι επιθέσεις στη Ράφα και ο αιματηρός απολογισμός είναι προοίμιο μιας πιο παρατεταμένης επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης.

Παράλληλα εντείνονται οι προειδοποιήσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση διά στόματος ΟΗΕ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βρετανίας αλλά και Ηνωμένων Πολιτειών, ότι μια γενικευμένη επιχείρηση στη Ράφα θα σημάνει ανθρωπιστική τραγωδία. Οπως αποκάλυψε το NBC, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκαλεί κατ’ ιδίαν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου «μ…α», χαρακτηρισμός που είναι ενδεικτικός της οργής του για την πολιτική του, ενώ πιστεύει ακράδαντα ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει», όπως ανέφερε πηγή που βρίσκεται κοντά στον κύκλο του προέδρου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτς», η κυβέρνηση Νετανιάχου επιχειρεί σιωπηρά να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η χθεσινή απελευθέρωση των ομήρων ήταν μόλις η δεύτερη που οι ισραηλινές δυνάμεις σημείωσαν τέτοιου είδους επιτυχία από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για τον 60χρονο Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν και τον Λουίς Χαρ, 70 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε καλή κατάσταση, διεκομίσθησαν σε νοσοκομείο κοντά στο Τελ Αβίβ και επέστρεψαν στη συνέχεια με δάκρυα συγκίνησης στην αγκαλιά των δικών τους. Αμφότεροι έχουν τόσο ισραηλινή όσο και αργεντίνικη υπηκοότητα κι είχαν απαχθεί από ένα σπίτι σε κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Δύο γυναίκες συγγενείς τους, που επίσης είχαν απαχθεί από το ίδιο σημείο, αφέθηκαν ελεύθερες τον Νοέμβριο στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωνε τον θάνατο άλλων τριών ομήρων από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τρεις εκ των οκτώ Ισραηλινών ομήρων που οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ ανέφεραν την Κυριακή ότι είχαν τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών και δεν κατάφεραν τελικά να κρατηθούν στη ζωή.

Το δικαστήριο της Χάγης

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία θα βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτς», η κυβέρνηση Νετανιάχου επιχειρεί σιωπηρά να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ όσο μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα: δύο ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, η επιτροπή αστικού σχεδιασμού της Ιερουσαλήμ ενέκρινε σχέδιο νέας εβραϊκής συνοικίας, της Κιτμάτ Τσιόν, δίπλα στην παλαιστινιακή Ρας αλ Αμούντ. Τα εδάφια του σχεδίου που αφορούν την ασφάλεια προβλέπουν την κατασκευή φράχτη, την πραγματοποίηση περιπολιών με τεθωρακισμένα οχήματα και τη χρήση καμερών με αναγνώριση προσώπου.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της, «γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι αυτό δεν ήταν παρά το πρώτο στάδιο. Μετά την 7η Οκτωβρίου η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να προωθήσει την κατασκευή εβραϊκών συνοικιών στην καρδιά της παλαιστινιακής ανατολικής Ιερουσαλήμ. Για να το κάνει, έλαβε μέτρα πρωτόγνωρα μετά τον πόλεμο του 1967. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Γιαρίβ Λέβιν είναι ο σημαντικότερος παίκτης της προσπάθειας αυτής. Σύμφωνα με το νόμο του 1970, Εβραίοι οι οποίοι κατείχαν ακίνητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ το 1948 έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή τους. Αυτό δεν ισχύει για Παλαιστινίους ιδιοκτήτες ακινήτων στη δυτική Ιερουσαλήμ, η οποία προσαρτήθηκε στο Ισραήλ μετά την ίδρυση του κράτους. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η ιδιοκτησία δεν είναι σαφής, με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να διαχειρίζεται το ακίνητο έως ότου ταυτοποιηθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ