ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυριακίδου: Οι συνεχείς κρίσεις επηρέασαν την ψυχική υγεία στην ΕΕ

Θεσμοί και κυβερνήσεις έχουν τα εργαλεία για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, είπε η Επίτροπος Υγείας

ΚΥΠΕ

Οι κρίσεις των τελευταίων ετών επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων, όμως θεσμοί και κυβερνήσεις έχουν τα εργαλεία για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, είπε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε ομιλία της κατά την έναρξη διάσκεψης υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την προσέγγιση για θέματα ψυχικής υγείας που παρουσίασε η Κομισιόν τον Ιούνιο του 2023, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, μέρα Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου).

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της ΕΕ, εθνικών κυβερνήσεων, ευρωπαϊκών οργανώσεων και άλλων ενδιαφερόμενων εταίρων, καθώς και η βασίλισσα του Βελγίου. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Δρ. Χανς Χένρι Κλούγκε και ο εκπρόσωπος της UNICEF στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα Μπερτράν Μπενβέλ.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία και της βασίλισσας του Βελγίου, Ματθίλδης, ενώ με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της πραγματοποίησε παρέμβαση και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολεάνα Ζελένσκα.

Στην ομιλία της, η κ. Κυριακίδου επανέλαβε πως παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες και άντρες υποφέρουν καθημερινά στην Ουκρανία και πως η ΕΕ θα βρίσκεται δίπλα τους όσο χρειαστεί, προσθέτοντας πως η σκέψη όλων βρίσκεται επίσης με τον λαό του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς και το θάνατο αθώων πολιτών.

Αναφερόμενη σε μια δήλωση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος είπε ότι «ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία», η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως τα τελευταία τρία χρόνια δεν ήταν εύκολα για τους πολίτες της ΕΕ, λόγω της πανδημίας, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την άνοδο του κόστους ζωής, κρίσεις που «είχαν τεράστιες επιπτώσεις για την ψυχική υγεία και ευημερία των ανθρώπων».

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως σήμερα «έχουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε (αυτά τα ζητήματα) μαζί, λόγω των πολλών θεμάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», προσθέτοντας πως τον Ιούνιο η ΕΕ προώθησε την πρώτη συνολική της προσέγγιση για την ψυχική υγεία ως μέρος των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, με τη στήριξη και των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών που συνεισέφεραν στην ανάπτυξή της.

Η νέα προσέγγιση της ΕΕ, συνέχισε, θέτει ως τις τρεις βασικές αρχές της την πρόληψη, την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα και θεραπεία και την επανένταξη. Παράλληλα, εντάσσει πέρα από τις πολιτικές δημόσιας υγείας και άλλες πολιτικές από πολλούς άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της εργασίας, της ψηφιοποίησης, του αστικού σχεδιασμού, της έρευνας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Μεταξύ των 20 πρωτοβουλιών που προωθούνται, ανέφερε, περιλαμβάνεται και πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της κατάθλιψης και αποτροπής των αυτοκτονιών, και η προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Κώδικα για την Ψυχική Υγεία.

«Όπως ισχύει για όλες τις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της υγείας, πρέπει να επικεντρωθούμε στην προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων. Για αυτό έχουμε μια σειρά εργαλείων πρόληψης για τα παιδιά και τους νέους, οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο και ένα δίκτυο ψυχικής υγείας παιδιών και νέων», ανέφερε.

Επίσης αναφέρθηκε σε διάφορες πρωτοβουλίες για τα θύματα εγκληματικών ενεργειών, τους νέους που αναρρώνουν από καρκίνο, τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους της εργασίας, και την κατάρτιση επαγγελματιών υγείας και άλλων επαγγελματιών.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη τη χρήση βέλτιστων πρακτικών και εκστρατειών ευαισθητοποίησης «για να σπάσουμε το στίγμα και τις διακρίσεις» γύρω από αυτά τα θέματα.

«Η σιωπή γύρω από την ψυχική υγεία πρέπει επιτέλους να σπάσει», τόνισε. «Και πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε ότι είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει - δεν είσαι μόνος σου και πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως φέτος η Επιτροπή θα διαθέσει 11 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των κρατών μελών στην προώθηση της ψυχικής υγείας, και πρόσθεσε πως πάνω από υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης με πάνω από 1,2 δις ευρώ για συγκεκριμένα προγράμματα.

«Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ευρώπης για την ψυχική υγεία έχει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο», συνέχισε, τονίζοντας ότι «έχουμε τις δυνατότητες για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη».

«Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε, κυβερνήσεις, αρχές δημόσιας υγείας, κοινοβούλια, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενδιαφερόμενα μέρη και πολίτες», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση