Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει με τον δικό της οδικό χάρτη για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αθήνα, στην Λευκωσία και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πλευρά δείχνουν ότι τα σχέδια της Άγκυρας τόσο για την Α. Μεσόγειο όσο και για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως λ.χ. η Λιβύη είναι «μη ανατρέψιμα».
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», οι νέες έρευνες της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο, σε μια περιοχή που διεκδικεί η Ελλάδα, «ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενες και δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη».
Το σκεπτικό της Άγκυρας
Σχετικά με την νέα τουρκική «Navtex», οι τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες της Τουρκίας που έχουν εξαγγελθεί θα προχωρήσουν κανονικά με την «εντατικοποιημένη» επιτήρηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας εξαιτίας των τελευταίων αντιδράσεων της Ελλάδας.
Στα πλαίσια της παραπάνω επισήμανσης, οι πηγές προσθέτουν ότι το επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) είναι προετοιμασμένο για σειρά σεναρίων-ενδεχομένων, όπως λ.χ. την ανάπτυξη των δυνάμεων των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων στις περιοχές όπου διεξαχθούν οι τουρκικές έρευνες ή ακόμη και την προσέγγιση των τουρκικών σκαφών από ελληνικά πλοία.
«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ευελπιστούμε ότι αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει ψυχραιμία και θα προχωρήσει ο διάλογος», σημειώνει χαρακτηριστικά μια πηγή της «Κ».
Η τουρκική πρόταση
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Τρίτης, οι πηγές στην Άγκυρα επαναλάμβαναν όσα επισημάνθηκαν στην κυριακάτικη έκδοση της «Κ», για την στάση της τουρκικής πλευράς στις τελευταίες εξελίξεις.
Η τουρκική πλευρά τίθεται υπέρ «δίκαιης μοιρασιάς» στα ενεργειακά. Στην Κύπρο η πρόταση για την δικοινοτική επιτροπή για την ενέργεια παραμένει στο τραπέζι και στην υπόλοιπη Μεσόγειο η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει και να συνεργαστεί με όλες τις χώρες, με εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει.