ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός: Η κινεζική λογοκρισία «ξαναγράφει» σιωπηλά την ιστορία της πανδημίας

Το Πεκίνο επί τρία χρόνια παρακρατεί πληροφορίες αλλοιώνοντας την ιστορία της πανδημίας

Στις αρχές του 2020, την ίδια μέρα που μια τρομακτική νέα ασθένεια πήρε επίσημα το όνομα COVID-19, μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα δημοσίευσε κρίσιμα δεδομένα που έδειχναν πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε ο ιός και ποιοι πέθαιναν.

Η μελέτη αναφέρθηκε σε προειδοποιήσεις για την υγεία σε όλο τον κόσμο και φάνηκε να αποτελεί πρότυπο διεθνούς συνεργασίας σε μια στιγμή κρίσης.

Μέσα σε λίγες μέρες, ωστόσο, οι ερευνητές απέσυραν αθόρυβα το έγγραφο, το οποίο αντικαταστάθηκε στο διαδίκτυο από ένα μήνυμα που έλεγε στους επιστήμονες να μην το αναφέρουν. Λίγοι παρατηρητές σημείωσαν την περίεργη κίνηση, αλλά το όλο επεισόδιο έσβησε γρήγορα εν μέσω της φρενίτιδας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό που είναι πλέον σαφές είναι ότι η μελέτη δεν αφαιρέθηκε λόγω λανθασμένης έρευνας. Αντίθετα, αποσύρθηκε κατόπιν εντολής Κινέζων αξιωματούχων υγείας εν μέσω καταστολής της επιστήμης. Αυτή η προσπάθεια άνοιξε ένα σύννεφο σκόνης γύρω από τις ημερομηνίες των πρώιμων περιπτώσεων COVID, όπως αυτές που αναφέρονται στη μελέτη.

«Ήταν τόσο δύσκολο να πάρουμε οποιαδήποτε πληροφορία από την Κίνα», είπε ένας από τους συγγραφείς, ο Αϊρα Λοντζίνι, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος περιέγραψε δημόσια για πρώτη φορά την ιστορία της αφαίρεσης της μελέτης σε πρόσφατη συνέντευξη: «Υπήρχαν τόσα πολλά καλυμμένα και τόσα πολλά κρυμμένα».

Η λογοκρισία πληροφοριών από το Πεκίνο είναι πολύ βαθύτερη από ό,τι γνωρίζουν ακόμη και πολλοί ερευνητές πανδημίας. Η εκστρατεία λογοκρισίας του έχει στοχεύσει διεθνή περιοδικά και επιστημονικές βάσεις δεδομένων, κλονίζοντας τα θεμέλια της κοινής επιστημονικής γνώσης, σύμφωνα με έρευνα των New York Times.

Απόσυρση δεδομένων και εργασιών

Υπό την πίεση της κυβέρνησής τους, οι Κινέζοι επιστήμονες απέκρυψαν δεδομένα, απέσυραν γενετικές αλληλουχίες από δημόσιες βάσεις δεδομένων και άλλαξαν κρίσιμες λεπτομέρειες στις έρευνες που υποβλήθηκαν σε ιατρικές επιθεωρήσεις. Οι συντάκτες των δυτικών επιθεωρήσεων επέτρεψαν αυτές τις παρεμβάσεις συμφωνώντας με αυτές τις επεξεργασίες ή αποσύροντας τις εργασίες για σκοτεινούς λόγους, σύμφωνα με μια διερεύνηση των Times σε περισσότερες από 12 ανακληθείσες εργασίες.

Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παραπλανηθεί, αποδίδοντας αξιοπιστία σε αλλοιωμένα δεδομένα και ανακριβείς απολογισμούς.

Η καταστολή συνεχίζει να γεννά παραπληροφόρηση σήμερα και έχει εμποδίσει τις προσπάθειες προσδιορισμού της προέλευσης του ιού.

Η λογοκρισία αυτή εκτέθηκε σε δημόσια θέα πρόσφατα, όταν μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δεδομένα γενετικής αλληλουχίας που Κινέζοι ερευνητές είχαν συλλέξει από μια αγορά της Γουχάν τον Ιανουάριο του 2020 αλλά απέκρυπταν από ξένους ειδικούς για τρία χρόνια – μια καθυστέρηση που οι διεθνείς υγειονομικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «ασυγχώρητη».

Οι ακολουθίες έδειξαν ότι σκύλοι ρακούν, ένα ζώο που μοιάζει με αλεπού, είχαν καταθέσει γενετικά ίχνη στο ίδιο μέρος όπου είχε απομείνει γενετικό υλικό από τον ιό, εύρημα που συνάδει με ένα σενάριο στο οποίο ο ιός εξαπλώθηκε σε άτομα από παρανόμως εμπορεύσιμα ζώα στην αγορά εκείνη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπου υποτίθεται ότι καταχωρούνται αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον ιό, έχει απλώς επιτείνει τη σύγχυση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας. Αφού εντοπίστηκαν σφάλματα σε μια σημαντική έκθεση του Μαρτίου 2021 από τον οργανισμό και την Κίνα, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, υποσχέθηκε ότι οι αξιωματούχοι θα διορθώσουν τα λάθη.

Δύο χρόνια αργότερα, δεν έχει γίνει αυτό. Η εσφαλμένη αναφορά παραμένει στο διαδίκτυο, εμφανίζοντας ένα ανακριβές χρονοδιάγραμμα των πιο πρώιμων γνωστών περιπτώσεων. Ο κ. Γιασάρεβιτς παραπέμπει τώρα ερωτήσεις σχετικά με την έκθεση στους επιστήμονες που τη συνέγραψαν.

«Αυτό είναι ένα βαθύ και από πολλές απόψεις ασυγχώρητο μυστήριο, όταν αποδείχτηκε ότι τα δεδομένα ήταν ψευδή», δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, διευθυντής σχολής του Ινστιτούτου Ο’ Νιλ του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο Υγείας και επί μακρόν σύμβουλος του ΠΟΥ. «Είτε δείχνει ότι είτε ο ΠΟΥ δεν επέμεινε αρκετά με την Κίνα, είτε ότι η Κίνα απλά δεν συνεργάστηκε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ