Ο έλεγχος στην Τουρκία του κορωνοϊού με την χρήση των εγχώριων κιτ τροφοδοτεί ανησυχίες. Τούρκοι και ξένοι ιατροί εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του τουρκικού κιτ εντοπισμού του νέου ιού.
«Μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει κάνει περίπου 2.500 εξετάσεις. Ο μη εντοπισμός τυχόν περιπτώσεων προκάλεσε υποψίες, και αυτό διότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να αποδειχθεί ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι ορθή», δήλωσε ο Δρ Εργκίν Κότσγιλτιριμ, καρδιοχειρούργος, παιδίατρος και βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburg.
Οι υποψίες για το τουρκικό τεστ
Η αντιπολιτευόμενη τουρκική ιστοσελίδα Αχβάλ μεταδίδει σήμερα την πληροφορία ότι μια πηγή σε ένα σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι η κυβέρνηση ελέγχει τη διανομή των κιτ και δεν επιτρέπει στα νοσοκομεία να παραγγέλνουν ανεξάρτητα τεστ εντοπισμού του νέου ιού.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι τα δικά της κιτ ανίχνευσης ιών είναι ταχύτερα και πιο ακριβή σε σχέση με άλλα τεστ που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Ενώ τα περισσότερα κιτ ανίχνευσης δίνουν αποτελέσματα σε περίπου 24 ώρες, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα δικά της κιτ, που παράγονται στην Τουρκία από μια ιδιωτική εταιρεία και χρηματοδοτούνται από το κράτος, μπορούν να παράγουν αποτελέσματα σε 90 λεπτά. Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας ότι τα τουρκικά κιτ ανίχνευσης έχουν εξαχθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Δρ Κότσγιλντιριμ δήλωσε ότι - εξ όσων γνωρίζει - δεν υπάρχει ούτε ένα ίδρυμα ή εργαστήριο στις Η.Π.Α. που χρησιμοποιεί το τουρκικό τεστ.
Σύμφωνα με τον έμπειρο ιατρό η λογοκρισία της τουρκικής κυβέρνησης εμποδίζει τους πολίτες της να λαμβάνουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊός. «Η Τουρκία έχει μια συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και βασίζεται στα τουριστικά έσοδα. Εάν οι τουρίστες πρόκειται να σταματήσουν να επισκέπτονται την Τουρκία, φέτος η οικονομία μπορεί να καταρρεύσει. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν αναφέρθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει ο τουρκικής καταγωγής επιστήμονας. Μέχρι να ανακοινωθεί η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση τον νέου ιού την Τετάρτη, η Τουρκία ήταν η μόνη επίσημα ανεπηρέαστη χώρα μεταξύ χωρών με πληθυσμό άνω των 50 εκατομμυρίων.
Προβληματίζει η Τουρκία
Οι τουρκικές αρχές έλαβαν έγκαιρες προφυλάξεις όπως ο θερμικός έλεγχος στα αεροδρόμια, το κλείσιμο των συνόρων με το Ιράν και η αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών στην Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, η έλλειψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα προκάλεσε υποψίες στην τουρκική κοινωνία, επειδή η Τουρκία είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και περιφερειακός κόμβος διέλευσης και μοιράζεται σύνορα με το Ιράν, μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό.
Οι τεταμένες σχέσεις και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, ανεξάρτητης ιατρικής και επαγγελματικής ένωσης ιατρών που στοχεύει στην προστασία και προώθηση της δημόσιας υγείας στην Τουρκία, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει προβληματικό παράγοντα για την ενημέρωση του κοινού σχετικά τον νέο ιό, προσθέτουν πηγές που δεν συμφωνούν με την γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την καταπολέμηση του νέου ιού.
Ας σημειωθεί ότι το τουρκικό κιτ ανίχνευσης του νέου ιού, την αξιοπιστία του οποίου αμφισβητούν Τούρκοι και ξένοι επιστήμονες, χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση και στα Κατεχόμενα.