ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραήλ: Τι φέρνουν (πάλι) ο Νετανιάχου και οι ακραίοι εταίροι του

Η επικράτηση του δεξιού συνασπισμού

Kathimerini.gr

Ευρυδίκη Μπερσή

«Το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας θρησκευτικής, αυταρχικής και ακροδεξιάς επανάστασης που έχει στόχο να καταστρέψει τις δημοκρατικές δομές της χώρας. Είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας».

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Χααρέτς» την Τετάρτη αποτυπώνει το σοκ που έχει υποστεί μια σημαντική μερίδα της ισραηλινής κοινωνίας από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Δευτέρας. Ο 73χρονος βετεράνος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θριάμβευσε και επιστρέφει στο τιμόνι επικεφαλής ενός συνασπισμού κομμάτων που είναι το ένα πιο ακραίο από το άλλο.

Δύο κόμματα που αν εισέρχονταν στην Κνεσέτ (Βουλή) θα στερούσαν την πλειοψηφία του Νετανιάχου, το αριστερό Μέρετς και το αραβικό εθνικιστικό Μπαλάντ, έμειναν ελάχιστα κάτω από το εκλογικό όριο του 3,25% πληρώνοντας το τίμημα της διάσπασης που είχε προηγηθεί, ενώ αντίθετα η Ακροδεξιά εμφανίστηκε πιο ενωμένη από ποτέ – μια σύμπραξη που υλοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση του ίδιου του Νετανιάχου.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα αυταρχικής επανάστασης», έγραψε η εφημερίδα «Xaaρέτς».

Ο συνασπισμός «Θρησκευτικός σιωνισμός», που περιέχει το μέχρι τώρα περιθωριακό κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη», του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ εκτοξεύθηκε στην τρίτη θέση. Ο Μπεν-Γκβιρ, που έχει στο «μητρώο» του πολλές καταδίκες εκ των οποίων η μία για τρομοκρατία –ένας πολιτικός τόσο ακραίος που δεν τον δέχθηκε ως κληρωτό ο ισραηλινός στρατός και ο οποίος στην τωρινή, «ήπια» εκδοχή του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κάθε φορά που ομάδες ακραίων Εβραίων προξενούν επεισόδια σε παλαιστινιακές συνοικίες– έχει ζητήσει να γίνει υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν ότι το λιγότερο που μπορεί να συμβεί με τον Μπεν-Γκβιρ στην κυβέρνηση είναι νέα ανάφλεξη στην Ιερουσαλήμ, καθώς η παρενόχληση και τελικά έξωση των 370.000 Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και ο περιορισμός του κατοχυρωμένου δικαιώματος των μουσουλμάνων να προσεύχονται στο τέμενος Αλ Ακσά είναι βασικοί πολιτικοί στόχοι του.

Προεκλογικά ο Μπεν-Γκβιρ υποστήριξε ότι οι επιδιώξεις του δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση της κληρονομιάς του Δαβίδ Μπεν-Γκουριόν, του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας.

Είπε στους Ισραηλινούς απολύτως ξεκάθαρα ότι η χώρα ιδρύθηκε χάρη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων και αυτό πρέπει να συνεχίσει να συμβαίνει μέχρις ότου είτε να εκτοπιστούν εκ νέου, είτε να υποταχθούν οριστικά.

Σε αυτό το σημείο, οι υπερασπιστές του Ισραήλ ως δημοκρατικής χώρας επισημαίνουν ότι στην ιδρυτική διακήρυξη του Ισραήλ κατοχυρώνεται η πλήρης ισότητα μεταξύ των Ισραηλινών πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή θρησκείας, άρα το όραμα του Μπεν-Γκβιρ (και του Νετανιάχου) για τη θεσμοθέτηση του απαρτχάιντ αποτελεί παρέκκλιση.

Οι οπαδοί του κοσμικού, φιλελεύθερου κράτους παραμένουν πλειοψηφία μεταξύ των Εβραίων πολιτών του Ισραήλ και εκτιμάται ότι είναι περίπου διπλάσιοι σε αριθμό από τη μερίδα του πληθυσμού που επιθυμεί τη μετατροπή σε θεοκρατικό καθεστώς – κάτι που όμως δεν αποτυπώθηκε στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Οι αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης ποτέ δεν αποκρυσταλλώθηκαν σε Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταργηθούν διά νόμου, όπως έκανε ήδη ο Νετανιάχου το 2018 με τον νόμο για το έθνος, που παρέχει αυξημένα δικαιώματα στους Εβραίους έναντι των υπολοίπων πολιτών του Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο ακραίος άκρατος Νετανιάχου και οι του δεξιού συνασπισμού σιωνιστές εταίροι του, υπό την ομπρέλα των ποδηγετούμενων ΗΠΑ, σε νέο ξεκίνημα εδραίωσης του Ισραήλ ως αποκλειστικά εβραϊκού Κράτους. Νόμος, Νετανιάχου, Ιουλίου του 2018 για το έθνος.
Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ισχυρό και σίγουρο στήριγμα του Νετανιάχου.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση