ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιρανικοί βομβαρδισμοί κατά Κούρδων αντικαθεστωτικών στο Ιράκ

Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για την αιματηρή καταστολή των εγχώριων διαδηλώσεων

ΑΜΠΕ

Την ώρα που εντείνεται η διεθνής ανησυχία για την αιματηρή καταστολή των εγχώριων διαδηλώσεων από το καθεστώς της Τεχεράνης, το Ιράν εξαπέλυσε εκ νέου αργά τη νύχτα της Κυριακής βομβαρδισμούς εναντίον εγκαταστάσεων οργανώσεων των Ιρανών Κούρδων που είναι εξορισμένες στη γειτονική αυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τα προηγούμενα παρόμοια πλήγματα, ανακοίνωσαν οι ίδιες οι οργανώσεις και οι τοπικές αρχές.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης (σ.σ. επίλεκτο σώμα των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων) βομβάρδισαν εκ νέου ιρανικά κουρδικά κόμματα, ανέφερε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του Ιράν (PDKI) και η ιρανική κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Κομάλα επιβεβαίωσαν ότι έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεών τους στο βόρειο Ιράκ.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν γύρω στα μεσάνυχτα. Νωρίς το πρωί, το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA μετέδωσε πως αναφέρθηκαν «εκτοξεύσεις πυραύλων και πλήγματα ιρανικών UAVs» εναντίον «τριών ιρανικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο Κουρδιστάν» του Ιράκ.

Το PDKI επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις του στην Κόγια και στη Ζεζνικάν, όχι μακριά από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, από «πυραύλους και drones – καμικάζι».

Μοιράστηκε μέσω Twitter βίντεο που εικονίζουν εκρήξεις και κτίρια στις φλόγες μέσα στη νύχτα.

«Αυτές οι τυφλές επιθέσεις έγιναν την ώρα που το ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς είναι ανίκανο να σταματήσει τις διαδηλώσεις σε εξέλιξη στο Κουρδιστάν» του Ιράν, υποστήριξε το PDKI, το παλαιότερο ιρανικό κουρδικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 1945, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης αυτές, που βρίσκονται για πολύ καιρό στο στόχαστρο της, πως υποκινούν τις ταραχές στο Ιράν. Ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έπειτα από τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου της νεαρής ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

«Τρομοκράτες»

Στο παρελθόν, ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν απαιτήσει οι αρχές στη Βαγδάτη και αυτές στην Ερμπίλ να επιληφθούν, να εξουδετερώσουν την ιρανική κουρδική αντιπολίτευση.

Εγκατεστημένες στο Ιράκ από τα χρόνια του 1980, οι ιρανικές κουρδικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από τις αρχές του Ιράν, που τους αποδίδουν επιθέσεις στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αν και διεξήγαγαν για δεκαετίες ανταρτοπόλεμο, οι οργανώσεις αυτές, που γενικά ανήκουν στην αριστερά, έχουν ουσιαστικά διακόψει τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες, σημειώνουν ειδικοί.

Το κίνημα Κομάλα επιβεβαίωσε με τη σειρά του μέσω Twitter ότι έγιναν στόχος εγκαταστάσεις του, διαβεβαιώνοντας πάντως πως δεν υπέστη απώλειες.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η CENTCOM («κεντρική διοίκηση») καταδίκασε με ανακοίνωσή της τα «ιρανικά διασυνοριακά πλήγματα» με «πυραύλους και με drones».

«Τέτοιες τυφλές και παράνομες επιθέσεις θέτουν αμάχους σε κίνδυνο, παραβιάζουν την ιρακινή εθνική κυριαρχία και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και τη σταθερότητα (…) στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Τα ιρανικά πλήγματα έγιναν μόλις μια ημέρα έπειτα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο βάσεις του PKK (του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν).

Η οργάνωση αυτή, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους εταίρους της στη Δύση, πήρε τα όπλα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης τα χρόνια του 1980. Διαθέτει βάσεις μετόπισθεν στο βόρειο Ιράκ εδώ και δεκαετίες.

«Όποια κι αν είναι η πρόθεση της Τεχεράνης βάζοντας στο στόχαστρο το ιρακινό Κουρδιστάν, πρόκειται για αποτυχία τόσο για τη Βαγδάτη όσο και την Αρμπίλ, που επιτρέπουν τα εδάφη τους να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από το εξωτερικό», έκρινε μέσω Twitter ο ιρακινοκαναδός πολιτολόγος Χάμζα Χαντάντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση