Kathimerini.gr
Η Γερουσία των ΗΠΑ υιοθέτησε, αργά το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), έκτακτο μέτρο το οποίο θα επιτρέπει προσωρινά τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους, μόλις τρεις ώρες προτού ενσκήψει το επονομαζόμενο shutdown, δηλαδή η αναστολή λειτουργίας διάφορων δημόσιων υπηρεσιών, που θα ανάγκαζε χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να απέχουν από την εργασία τους, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ως εκ τούτου την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της.
Κάνοντας στροφή 180 μοιρών την τελευταία στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το κείμενο που πρότεινε στέλεχος των Ρεπουμπλικανών ώστε να αποφευχθεί η παράλυση.
Το μέτρο εγκρίθηκε από 88 γερουσιαστές –9 ψήφισαν κατά–, αποτρέποντας το λεγόμενο shutdown για 45 ημέρες.
«Πράσινο φως» για την Ουκρανία ζητεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία, ωστόσο αξίωσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, που δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο.
«Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να επιτρέψουμε να διακοπεί η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
«Αναμένω ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα τηρήσει την υπόσχεσή του στον λαό της Ουκρανίας και θα εγγυηθεί την υιοθέτηση της απαραίτητης υποστήριξης (…) στην Ουκρανία αυτή την κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικανό Κέβιν Μακάρθι.
Τα μέλη της Βουλής αναμένεται να εξετάσουν σε συνεδρίασή τους διακριτό σχέδιο νόμου που θα αφορά στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, που ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να δει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Ρεπουμπλικανοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εναντιώθηκαν σθεναρά στη συμπερίληψη της βοήθειας προς την Ουκρανία, παρότι πιο μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Κ. Μακάρθι, είχαν ταχθεί υπέρ.
Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, η συμφωνία που απέτρεψε την παράλυση μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους είναι «καλή είδηση για τον αμερικανικό λαό». Ωστόσο, «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση», συμπλήρωσε.
με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ