Kathimerini.gr
Στη μεγαλύτερη επίθεση της Χαμάς εδώ και δεκαετίες αναφέρεται, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων, ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής του Council on Foreign Relations, μιας από τις σημαντικότερες «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσιγκτον.
Πώς η Χαμάς οργάνωσε μια τέτοια επίθεση και πόσο εκτεταμένη ήταν;
Είναι σαφές ότι η Χαμάς σχεδίαζε αυτή την επίθεση εδώ και αρκετό καιρό. Η οργάνωση είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να παραβιάσει τα σύνορα του Ισραήλ, έχοντας προφανώς ανακαλύψει αδυναμίες στην ισραηλινή γραμμή άμυνας. Το αποτέλεσμα ήταν η Επιχείρηση Al Aqsa Flood, που συνδύαζε εισβολή στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η Χαμάς, η οποία έχει αναπτύξει το δικό της οπλοστάσιο για την παραγωγή ρουκετών, λαμβάνει βοήθεια από το Ιράν και επί πολλά χρόνια εισήγαγε λαθραία υλικό από την Αίγυπτο. Από τη σκοπιά της Χαμάς και των υποστηρικτών της, το Ισραήλ φαινόταν αδύναμο και διχασμένο, δεδομένων των πολύμηνων λαϊκών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα.
Υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση αυτή να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή με τη συμμετοχή του Ιράν;
Το Ιράν, φυσικά, είναι προστάτης της Χεζμπολάχ και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης η οποία θα κατέστρεφε τμήματα του Ισραήλ και μεγάλο μέρος του Λιβάνου, όπου εδρεύει η οργάνωση. Υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας (IDF) έβαλαν κατά εισβολέων κατά μήκος των συνόρων τους με τον Λίβανο.
Παρόλο που μεγάλο μέρος των δυτικών μέσων ενημέρωσης δεν το ανέφερε, ο ηγέτης της Δύναμης Qods, του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, είχε συναντηθεί με τους ηγέτες της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και της Ισλαμικής Τζιχάντ στην περιοχή για να συντονιστούν. Η επιχείρηση Al Aqsa Flood μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης.
Δεδομένης της πιθανότητας μιας ιρανικής συνιστώσας στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, είναι πιθανό ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τεχεράνης να ενταθεί.
Τι πρέπει να περιμένουμε να συμβεί στα παλαιστινιακά εδάφη;
Οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να επαναλάβουν τις προηγούμενες επιχειρήσεις τους στη Γάζα, οι οποίες συνήθως ήταν περιορισμένης εμβέλειας. Δεδομένης της επιτυχίας της επίθεσης της Χαμάς, μόλις οι Ισραηλινοί εξασφαλίσουν τις πόλεις εντός των συνόρων τους θα ξεκινήσουν μια μεγάλη επιχείρηση στη Γάζα επιτιθέμενοι σε στόχους τόσο από αέρος όσο και από εδάφους. Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η απόσυρση από την περιοχή το 2005 θεωρείται, πλέον, μεγάλο λάθος.
Τι πρέπει να περιμένουμε από τις ΗΠΑ;
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ισχυρός υποστηρικτής του Ισραήλ. Οπως δήλωσε, το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη και τους πολίτες του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στο Ισραήλ σημαντική στρατιωτική βοήθεια. Το 2016, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας που παρέχει στο Ισραήλ βοήθεια ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028. Δεδομένης της κλίμακας της επίθεσης της Χαμάς και της ζημίας που προκάλεσε, ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα θα παράσχει στην ισραηλινή κυβέρνηση μεγάλο περιθώριο να αντιδράσει όπως αυτή κρίνει. Υπό αυτές τις συνθήκες, καμία ξένη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα ζητήσει από το Ισραήλ να φερθεί με αυτοσυγκράτηση.