ΑΜΠΕ
Ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».
«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στη Γενεύη.
«Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους — και στις δυο πλευρές».
Στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικρό θύλακα όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο, μέσω Αιγύπτου. Οι ποσότητες που παραδίδονται όμως είναι εντελώς ανεπαρκείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Αν δεν φθάσει περισσότερη βοήθεια για τους Γαζαίους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και νερού, τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και ώρες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν, από πείνα, δίψα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο κ. Τουρκ, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχος» για την επιβίωση των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, μη εξαιρουμένων «μελών του δικού μου προσωπικού» και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια από μαχητές της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι, αφού το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή του, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η Χαμάς πήρε εξάλλου 222 ομήρους, Ισραηλινούς και αλλοδαπούς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Κατά την ίδια πηγή, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στις ισραηλινές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν την επίθεση.
Στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Ο Υπατος Αρμοστής έδωσε έμφαση στο ότι τα μέρη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εγγυηθούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπενθυμίζοντας πως οι πόλεμοι έχουν επίσης νόμους, ιδίως για την προστασία των αμάχων, και πως όσοι τους παραβιάζουν πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.
«Ολοι οι άμαχοι που αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται όμηροι από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα και άνευ όρων. Η απαγωγή και η κράτηση ομήρων απαγορεύονται δυνάμει του διεθνούς δικαίου», επέμεινε ο κ. Τουρκ.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως τα μέτρα που πήραν οι αρχές του Ισραήλ για τη «στέρηση της πρόσβασης των αμάχων σε απολύτως απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες» συνιστά «μορφή συλλογικής τιμωρίας», που είναι επίσης απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.
Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις «πρέπει να πάψουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως» και ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να αποφεύγει τη χρήση εκρηκτικών ευρέος φάσματος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», απαίτησε ο Φόλκερ Τουρκ.