Το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση ριζοσπαστικών ισλαμιστών, μετά και από την έξαρση των επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με το BBC, το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την υπεράσπιση των κοσμικών αξιών της χώρας, ενισχύοντας τους κανόνες σχετικά με την «εκπαίδευση στο σπίτι» και τη ρητορική μίσους.
Αναλυτές, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό, κατηγορούν την γαλλική κυβέρνησή, ότι χρησιμοποιεί την όλη κατάσταση με σκοπό την στοχοποίηση του Ισλάμ.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ το χαρακτήρισε «νόμο προστασίας» που θα απαλλάξει τους μουσουλμάνους της χώρας από τον προσηλυτισμό εξτρεμιστών. Επέμεινε ότι το κείμενο δεν «απευθύνεται σε κάποια θρησκεία ή συγκεκριμένα στο Ισλάμ».
Τι προβλέπει
Το νομοσχέδιο εγκαινιάζει αυστηρότερους περιορισμούς στη διαδικτυακή ρητορική μίσους, και θα απαγορεύει τη χρήση του διαδικτύου με σκοπό την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων άλλων ατόμων.
Απαγορεύει επίσης τα «κρυφά» σχολεία που προάγουν την ισλαμική ιδεολογία και ενισχύει τους κανόνες για την κατ ‘οίκον εκπαίδευση. Παράλληλα εισάγει νέους κανόνες σχετικά με την οικονομική διαφάνεια των μουσουλμανικών ενώσεων, απαιτώντας την προσυπογραφή στις δημοκρατικές αξίες της Γαλλίας, ως αντάλλαγμα για κρατική χρηματοδότηση.
Ενισχύει παράλληλα την απαγόρευση της πολυγαμίας, με την άρνηση της άδειας παραμονής στη χώρα σε πολυγαμικούς αιτούντες. Τέλος, η απαγόρευση της θρησκευτικής ενδυμασίας κατά την ώρα εργασίας επεκτείνεται και στους εργαζομένους μεταφορών και του προσωπικού σε πισίνες και αγορές
Η αντίδραση
Ο Μακρόν έχει γίνει ο στόχος έντονης κριτικής σε πολλές χώρες με μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων. Διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκαν στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τον Λίβανο.
Όπως σημειώνει το BBC, οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, έχουν υπονομευθεί ακόμη περισσότερο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως μια «ανοιχτή πρόκληση», και να κατηγορεί τον Εμανουέλ Μακρόν ως «ψυχικά άρρωστο».
Παράλληλα, εντός της χώρας, αριστεροί πολιτικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως στιγματισμός των μουσουλμάνων.
Με πληροφορίες: BBC, The Guardian, CNN