ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Ιπτάμενοι «αλιγάτορες» απειλούν την ουκρανική αντεπίθεση

Οι Ουκρανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν σκληρό αντίπαλο στον εναέριο χώρο

Τα ρωσικά «δόντια δράκου» – δηλαδή παγίδες για άρματα μάχης – τα ναρκοπέδια και οι πολυεπίπεδες οχυρώσεις είναι μόλις μερικά από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί στο πλαίσιο της αντεπίθεσής τους που ξεκίνησε πρόσφατα. Οπως αναφέρουν όμως οι Financial Times, υπάρχει ακόμη ένας δύσκολος αντίπαλος, ο οποίος είναι… ιπτάμενος: Ο λόγος για τα ρωσικά ελικόπτερα Ka-52 «Alligator».

Σε μία από τις μάχες που έλαβαν χώρα στις αρχές του πολέμου κοντά στο Ορέχιβ στην επαρχία της Ζαπορίζια, ένα ουκρανικό τάγμα προχώρησε προς ένα ναρκοπέδιο και, σύμφωνα με αναφορές, δέχθηκε πυρά από ελικόπτερα Alligators με αποτέλεσμα να χάσει αρκετά αμερικανικά οχήματα μάχης Bradley καθώς και ένα γερμανικό άρμα μάχης Leopard 2.

«Πολύ δυνατή τεχνική»

Η χρήση ελικοπτέρων από τη Ρωσία για επιθέσεις κατά στρατιωτικών εξοπλισμών του αντιπάλου αποτελούν μια «πολύ δυνατή τεχνική», την οποία η Ουκρανία δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί, αναφέρει στους FT ο Stas, στρατιώτης σε μια επίλεκτη μονάδα επιτήρησης drone που βοηθά το πεζικό της Ουκρανίας να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη στα νότια. Ο ίδιος καλεί τη Δύση να στείλει στην Ουκρανία, πέρα από F-16, και στρατιωτικά ελικόπτερα US Apache.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτισε την περασμένη εβδομάδα φόρο τιμής στις δυνάμεις της χώρας του που εξακολουθούν να προχωρούν σε εδάφη που έθεσε υπό την κατοχή της η Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλος «υπερισχύει» σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα και το πυροβολικό.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Μόσχα ανέπτυξε ακόμη 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και Alligators, σε μια αεροπορική βάση κοντά στο Μπερντιάνσκ, 100 χιλιόμετρα από το Ορέχιβ, η οποία έχει γίνει σημαντικό σημείο για επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τέτοιου είδους μέσα.

Παρά όμως την τεχνική της υπεροχή, η ρωσική αεροπορία δεν κατάφερε ποτέ να θέσει υπό τον έλεγχό της τον ουκρανικό εναέριο χώρο, χάρη στο μεγάλο εύρος των σοβιετικής εποχής μέσων αεράμυνας που διαθέτει η Ουκρανία, στα οποία προστέθηκαν αργότερα και οι δυτικοί εξοπλισμοί. Τα ρωσικά μαχητικά που απομακρύνονται από το ύψος της πρώτης γραμμής του μετώπου προς την κατεύθυνση των ουκρανικών εδαφών, κινδυνεύουν να δεχθούν πυρά.

Δύσκολο δίλημμα για τους Ουκρανούς

Πλέον, όμως, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η ουκρανική αεράμυνα. Το Κίεβο χρησιμοποιεί διαφορετικά πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος σοβιετικής εποχής, αλλά διαθέτει πάρα πολύ λίγα ώστε να επιτευχθεί πλήρης κάλυψη, καταφεύγοντας εν μέρει και σε πυραύλους πολύ μικρού βεληνεκούς (Manpads) που απαιτούν από τον χειριστή να δει τον στόχο πριν πυροβολήσει.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτατος ερευνητές στο Ινστιτούτο Royal United Services με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι τα ρωσικά ελικόπτερα που είναι εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους «θα αποτελούν πάντοτε μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για τις ουκρανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης παρά σε περιόδους που η Ουκρανία αμυνόταν απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις».

«Εχουν τη δυνατότητα να αιωρούνται, να εντοπίζουν στόχους και να εκτοξεύουν αντιαρματικούς πυραύλους πέρα από την εμβέλεια των Manpads – που τοποθετούνται στον ώμο – ή των αντιαεροπορικών πυρών», εξηγεί ο Μπρονκ στους FT.

Κατά συνέπεια, οι ουκρανικές δυνάμεις καλούνται συνεχώς να ισορροπήσουν μεταξύ του ρίσκου της ανάπτυξης των λιγοστών πυραύλων εδάφους – αέρος που διαθέτουν και των συνεπειών του να αφήσουν εκτεθειμένα τα τεθωρακισμένα οχήματά τους σε ρωσικά πυρά.

Οι αδυναμίες των «Alligator»

Τα ελικόπτερα Ka-52, ωστόσο, έχουν και αδυναμίες. Οταν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ένα από αυτά τα ελικόπτερα να ανοίγει πυρ ενάντια ενός άρματος Leopard, δυτικοί αναλυτές διαπίστωσαν ότι ο κατεστραμμένος στόχος ήταν – δυστυχώς για τη Μόσχα – ένας ψεκαστήρας σιτηρών.

Επιπλέον, τα Alligator είναι σε μεγάλο βαθμό ευάλωτα σε πυραύλους εδάφους – αέρος όταν βρίσκονται εντός της εμβέλειάς τους. Η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 35 εξ αυτών από πέρυσι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Oryx, ο οποίος καταγράφει τις απώλειες εξοπλισμού στον πόλεμο.

Ο συνταγματάρχης Γιούρι Ιγκνάτ, εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορίας, ισχυρίστηκε ότι τέσσερα από αυτά τα ελικόπτερα καταρρίφθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Ο ίδιος υποτίμησε μάλιστα την απειλή των εν λόγω ελικοπτέρων για την ουκρανική αντεπίθεση.

«Το Ka-52 δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα ελικόπτερο που εξασφαλίζει υπεροχή στον εναέριο χώρο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει ούτε δύναμη που θα ήταν καθοριστικής σημασίας στο πεδίο της μάχης.

Η πιο σοβαρή αεροπορική απειλή για τις δυνάμεις της Ουκρανίας προήλθε από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που είχαν ισχυρότερα ραντάρ και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς από τα σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη της Ουκρανίας, είπε ο Ιγκνάτ. Η ευάλωτη θέση των ουκρανικών δυνάμεων υπογράμμισε την ανάγκη για δυτικής κατασκευής τζετ, όπως τα F-16, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Stas, που είναι χειριστής drone, επιμένει ότι η Ουκρανία χρειάζεται F-16 αλλά και αμερικανικά ελικόπτερα για την προστασία των χερσαίων δυνάμεων.

«Οι επιθετικές ενέργειες απαιτούν αεροπορική κάλυψη και το πιο σημαντικό τώρα είναι η επίθεση, γιατί αν δεν κερδίσουμε γρήγορα αυτόν τον πόλεμο, αν δεν πάρουμε πίσω όλη την επικράτειά μας, [οι συγκρούσεις] θα συνεχίζονται επ’ αόριστον», είπε.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση