Kathimerini.gr
ΛΟΝΔΙΝΟ. Δραματικά μειώνεται το ποσοστό Ευρωπαίων οι οποίοι επιθυμούν η χώρα τους να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στον απόηχο του Brexit, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη βρετανικού πανεπιστημίου.
Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ερευνα (ESS), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου, έδειξε ότι οι ερωτηθέντες Ευρωπαίοι πολίτες είχαν λιγότερες πιθανότητες να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ενωση σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως στη Βρετανία το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. Η τάση αυτή καταγράφηκε, με κάποιες αποκλίσεις, σε όλες τις χώρες της Ενωσης.
Πρώτη η Φινλανδία
Τη μεγαλύτερη μείωση ποσοστού οπαδών ενός Finexit (την έξοδο της Φινλανδίας από την Ε.Ε.) κατέγραψε η Φινλανδία, όπου 28,6% των ερωτηθέντων υποστήριζαν το 2016-17 ότι επιθυμούσαν η χώρα τους να βγει από την Ενωση. Στην έρευνα του 2020-22, μόλις 15,4% των Φινλανδών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν η χώρα τους να βρισκόταν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποχώρηση της τάξης του 13,2%.
Αντίστοιχες εντυπωσιακές μετατοπίσεις της κοινής γνώμης στο θέμα της εξόδου από την Ε.Ε. μεταξύ 2016 και 2022 σημειώθηκαν σύμφωνα με την έρευνα και στην Ολλανδία (υποχώρηση του ποσοστού υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες), στην Πορτογαλία (μείωση 9,1%), στην Αυστρία (8,5%) και στη Γαλλία (8,3%), ενώ μικρότερη –αλλά στατιστικά ουσιώδη– μείωση κατέγραψε το ποσοστό στην Ουγγαρία (5,8%), στην Ισπανία και στη Σουηδία (4,6%) και στη Γερμανία (2,6%).
Οι Τσέχοι πιο μακριά
Η πρόταση για έξοδο από την Ενωση ήταν πιο δημοφιλής, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, στην Τσεχία (29,2% υπέρ του Czexit), στην Ιταλία (20,1%) και στη Σουηδία (19,3%), παρότι και στις τρεις χώρες η δημοτικότητα της «ηρωικής εξόδου από τα δεσμά των Βρυξελλών» χάνει σταθερά έδαφος. Το μικρότερο ποσοστό πολιτών που επιθυμούν η χώρα τους να βγει εκτός Ευρώπης καταγράφεται στην Ισπανία με 4,7%.
Η χρονική περίοδος της έρευνας, μεταξύ 2016 και 2022, καλύπτει τις πιο δύσκολες ημέρες των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την ολοκλήρωση του Brexit, αλλά και την πολιτική αναταραχή που συγκλόνισε έκτοτε τη Βρετανία, με πέντε πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Βρετανίας, πολλά από τα οποία αποδίδονται από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στο Brexit, έχουν αποθαρρύνει πολλούς πάλαι ποτέ ευρωσκεπτικιστές στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Η έρευνα αντικατοπτρίζει επίσης τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις πεποιθήσεις και στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Τον τελευταίο χρόνο, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες συμφιλιώθηκαν με την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις, ενώ πολλά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, όπως αυτά σε Γαλλία και Ιταλία, εγκατέλειψαν παλαιότερες προτάσεις τους για Frexit και Italexit, προωθώντας πλατφόρμα μεταρρύθμισης της Ενωσης εκ των ένδον.
Ο Ματιέ Γκαγιάρ, επικεφαλής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos, λέει ότι τα στοιχεία της έρευνας ESS αποκαλύπτουν «πραγματική κατάρρευση» της υποστήριξης κάθε πρωτοβουλίας εξόδου από την Ε.Ε. Ο Γκαγιάρ εκτιμά πως η αποστροφή του κοινού από ευρωσκεπτικιστικές προτάσεις αποτελεί «συνέπεια της αποτελεσματικής στάσης της Ε.Ε. απέναντι σε σειρά μεγάλων κρίσεων τα τελευταία χρόνια, της νέας μετριοπάθειας που επιδεικνύει η Ακροδεξιά γύρω από το θέμα και των προβλημάτων που προκάλεσε το Brexit στη Βρετανία».
Η έρευνα ESS έδειξε ότι ο συναισθηματικός δεσμός των ερωτηθέντων με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύθηκε μεταξύ 2016 και 2022 στα περισσότερα κράτη-μέλη. Στην ερώτηση πώς βαθμολογούν τον συναισθηματικό δεσμό τους με την Ε.Ε. στην κλίμακα μηδέν μέχρι δέκα, 54,9% των Πορτογάλων έδωσαν βαθμούς από 7 μέχρι και 10 το 2020-22, από 41,5% το 2016-17.
Ισχυροί δεσμοί
Ισχυρό συναισθηματικό σύνδεσμο με την Ευρώπη μοιάζει να έχουν και οι Φινλανδοί, με το ποσοστό που ψήφισε μεταξύ 7 και 10 να ενισχύεται στο 58,7% το 2020-22, από 46% το 2016-17. Στην Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν βρίσκεται σε ανοικτή διένεξη με τις Βρυξέλλες, ποσοστό 70,3% των πολιτών δήλωσε φέτος ότι νιώθει συναισθηματικά δεμένο με την Ε.Ε., από 60% το 2016-17.
Σε έρευνα του ινστιτούτου Pew την περασμένη άνοιξη σε δέκα κράτη-μέλη της Ενωσης, η πλειονότητα των πολιτών είχε θετική άποψη για την Ε.Ε. Ποσοστό 72% των ερωτηθέντων στα δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι διάκεινται θετικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έναντι 26% που διατηρούν αρνητική εικόνα γι’ αυτήν.