ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενας πόλεμος Χεζμπολάχ-Ισραήλ μπορεί να είναι «τελειωτικό» χτύπημα για τον Λίβανο

Καθώς τα τύμπανα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αντηχούν σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο κίνδυνος εμπλοκής της Χεζμπολάχ είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη στιγμή

ΠΗΓΗ: Reuters

Με κατεστραμμένη οικονομία και ένα κράτος που καταρρέει, ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει έναν ακόμη πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες αν τα σουνιτικά αραβικά κράτη του Κόλπου που χρηματοδότησαν την ανοικοδόμηση το 2006 θα σπεύσουν να βοηθήσουν αυτή τη φορά, δεδομένου του ρόλου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ το γνωρίζει αυτό καθώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στην αναμέτρηση με το Ισραήλ», λένε πηγές.

Καθώς τα τύμπανα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αντηχούν σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο κίνδυνος εμπλοκής της Χεζμπολάχ είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη στιγμή από την τελευταία μεγάλη σύγκρουσή τους το 2006.

Ο Λίβανος χρειάστηκε χρόνια για να ανοικοδομηθεί από τον πόλεμο του 2006, στον οποίο σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και 158 Ισραηλινοί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στρατιώτες.

«Η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο. Ο Λίβανος δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο», δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στην οργάνωση. «Η Χεζμπολάχ δεν θέλει να δει τη χώρα να καταστρέφεται και τους Λιβανέζους να φεύγουν από τον Νότο, όπως έχουν ήδη κάνει χιλιάδες», προσθέτει.

«Η μοίρα του Λιβάνου διακυβεύεται», δήλωσε ο ηγέτης των Δρούζων Ουαλίντ Τζάμπλατ, κάνοντας λόγο ίσως για την πιο επικίνδυνη φάση που έχει δει στην πολιτική του καριέρα. «Αλλά από τη δική μας πλευρά, πρέπει να ελέγξουμε τα πράγματα, μέσω του διαλόγου και συμβουλεύοντας τους αδελφούς μας στη Χεζμπολάχ να διατηρήσουν τους κανόνες εμπλοκής ως έχουν», είπε σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο Λίβανος θα πληρώσει»

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί μια αντιπαράθεση στα βόρεια σύνορά του «αλλά αν η Χεζμπολάχ μας παρασύρει σε πόλεμο θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα».

Ενας από τους στενότερους συμμάχους της Χεζμπολάχ, ο πολιτικός Σουλεϊμάν Φρανγκιέ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ομάδα δεν επιθυμεί πόλεμο. Αν το ήθελε, οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα είχαν εισβάλει στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπως έκανε η Χαμάς από τη Γάζα, είπε.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τον Λίβανο, ο οποίος γνώρισε ελάχιστη σταθερότητα από την ανεξαρτησία του, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών εισβολών το 1978 και το 1982. Δεκαετίες διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από τους κυβερνώντες πολιτικούς οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κατάρρευση το 2019, εξαφανίζοντας τις αποταμιεύσεις, κατεδαφίζοντας το νόμισμα και τροφοδοτώντας τη φτώχεια.

Την επόμενη χρονιά, η Βηρυτός συγκλονίστηκε από μια τεράστια έκρηξη στο λιμάνι. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε την επιρροή της για να εκτροχιάσει μια έρευνα που επεδίωκε τη δίωξη ορισμένων συμμάχων της. Οι εντάσεις οδήγησαν σε θανατηφόρα βίαια επεισόδια.

Ο Ναμπίλ Μπουμόνσεφ, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας Annahar, δήλωσε ότι ένας πόλεμος θα ήταν πολύ πιο καταστροφικός από το 2006.

«Θα αντιμετωπίζαμε ένα σενάριο πραγματικού τρόμου: την καταστροφή των υποδομών στον Λίβανο και τη ματαίωση κάθε προοπτικής οικονομικής ανάκαμψης», είπε.

«Aυτοί κάνουν κουμάντο»

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το μαζικά διευρυμένο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ έχει εδραιώσει μια ισορροπία ισχύος υπέρ της, προς απογοήτευση των αντιπάλων της.

«Αυτοί κάνουν κουμάντο. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, ηγετικό μέλος του κόμματος Λιβανέζικες Δυνάμεις, μιας χριστιανικής παράταξης που αντιτίθεται σθεναρά στη Χεζμπολάχ.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο Λίβανος θα παρασυρθεί σε μια καταστροφική αντιπαράθεση από τη Χεζμπολάχ, σε μια στιγμή που η εύθραυστη κοινωνική και οικονομική του κατάσταση σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αστάθεια».

Ο Μοχανάντ Χατζ Αλί του Carnegie Middle East Center δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα σκεφτεί πολύ για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση έπειτα από έναν ενδεχόμενο πόλεμο, με ερωτήματα σχετικά με το αν τα αραβικά κράτη του Κόλπου θα βοηθήσουν και πόσα μετρητά θα μπορούσε να παράσχει το Ιράν.

«Αν δεν υπάρξει ανοικοδόμηση, υπάρχει σίγουρα πολιτικό κόστος για την οργάνωση … Ο κόσμος θα κάνει ερωτήσεις και θα υπάρξει εκτεταμένη οργή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ