Kathimerini.gr
Αρκεί να εμβολιαστεί περί το ένα τέταρτο του πληθυσμού για τον κορωνοϊό ώστε να επιστρέψει η ανρθωπότητα σε μια κανονικότητα, έστω και ελάχιστα τροποποιημένη στις συνήθειές της, προβλέπει ο Βρετανός γιατρός που από τα τέλη του 2019 είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την άγνωστη τότε ασθένεια που είχε εμφανιστεί στη Γουχάν της Κίνας.
Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής του μη κυβερνητικού οργανισμού υγείας Wellcome Trust, θεωρεί ότι ο στοχευμένος εμβολιασμός, αλλά σε όλες τις χώρες, θα αρκεί για να γυρίσει ο κόσμος στην πρότερη ζωή του.
«Πιθανότατα το 20% με 30% του πληθυσμού να πρέπει να εμβολιαστεί τους πρώτους έξι μήνες αφότου έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, και τότε ο κόσμος θα μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο δρόμος για να σώσουμε ζωές, να ανοίξουμε την οικονομία και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία είναι να εμβολιαστούν κάποιοι άνθρωποι σε όλες τις χώρες. Αυτό θα είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να βγούμε από αυτή την πανδημία,» δήλωσε ο κ. Φάραρ.
Διαβλέπει ακόμη ότι η ασθένεια δε θα φύγει εύκολα, και θα συνεχίσει να υπάρχει, ίσως και για πάντα, όπως με τον ΗΙV: «Το καλοκαίρι του 2021 μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε μια μείωση στη μετάδοση του ιού, με τα εμβόλια να αρχίζουν να είναι ευρέως διαθέσιμα και να επιστρέφουμε σε μια κανονική ζωή,» προβλέπει ο Βρετανός επιστήμονας.
Διακρίνει επίσης ότι το 2021 θα υπάρχουν και νέες θεραπείες, για όσους έχουν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό, «με τις οποίες μπορούμε να σώζουμε ζωές».
«Αλλωστε στον πρώτο χρόνο αφότου θα έχουμε εμβόλια δε θα μπορούμε να εμβολιάσουμε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, είναι αδύνατον. Πρέπει όμως να έχουν το εμβόλιο όλες οι χώρες,» υπογράμμισε.