ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκκενώνουν τη Χερσώνα οι Ρώσοι – Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει ο Πούτιν

O πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται καθόλου ευνοϊκά για τους εισβολείς

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται καθόλου ευνοϊκά για τους εισβολείς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε χθες στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιοχές (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) που μόλις πριν από ένα μήνα είχε προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε πολύ δύσκολα και μεγάλης κλίμακας προβλήματα, να θωρακίσουμε την ασφάλεια της Ρωσίας, να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές μέλλον και να προστατεύσουμε τον λαό μας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος ανοίγοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις δηλώσεις του να μεταδίδονται από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου θα τεθούν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις, θα γίνει αυστηρότερη η λογοκρισία και θα δοθούν έκτακτες εξουσίες στις διωκτικές αρχές. Αλλά τα έκτακτα μέτρα δεν αφορούν μόνο τις τέσσερις περιοχές όπου διεξάγονται σκληρές μάχες ανάμεσα στον ρωσικό και στον ουκρανικό στρατό. Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν κηρύσσει οκτώ περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, σε καθεστώς «οικονομικής κινητοποίησης», ενώ προβλέπει ότι θα περιοριστεί η δυνατότητα εισόδου ή εξόδου από τις εν λόγω περιοχές.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικού συντονιστικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, με αποστολή τη συνεργασία με τις διάφορες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει πρόσθετες εξουσίες στους κυβερνήτες όλων των ρωσικών περιοχών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το σύνολο του πληθυσμού θα αρχίσει να υφίσταται κάποιες συνέπειες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, ενώ πολλοί αναρωτιούνται μήπως το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή στρατιωτικού νόμου στο σύνολο της επικράτειας.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση μετέδιδε εικόνες που έδειχναν πλήθη αμάχων της Χερσώνας να επιβιβάζονται σε πλοία με προορισμό ασφαλέστερα εδάφη, ανατολικά του Δνείπερου. Ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης της περιοχής, Βλαντιμίρ Σάλντο, υποστήριξε ότι η πόλη δεν πρόκειται να παραδοθεί στους Ουκρανούς, αλλά ότι για λόγους ασφαλείας κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, όπως και αξιωματούχων που συνεργάζονται με τους Ρώσους.

Ο ουκρανικός στρατός έχει προωθηθεί κατά 20 έως 30 χιλιόμετρα κατά μήκος του Δνείπερου τις τελευταίες εβδομάδες και τα ρωσικά στρατεύματα κινδυνεύουν να περικυκλωθούν. Η Χερσώνα είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις (μαζί με τη Μαριούπολη) που κατόρθωσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι στους οκτώ μήνες του πολέμου και ενδεχόμενη πτώση της θα είχε μεγάλη στρατηγική και συμβολική σημασία. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, υπενθύμισε ότι μόλις πριν από ένα μήνα η Ρωσία οργάνωνε πανηγυρικές τελετές για την προσάρτηση της Χερσώνας, για να σχολιάσει: «Η πραγματικότητα μερικές φορές εκδικείται τις φαντασιώσεις». Αξιωματούχοι και των δύο στρατοπέδων θεωρούν ζήτημα ημερών την αποφασιστική μάχη για τον έλεγχο της πόλης.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον ουκρανικών υποδομών σε αρκετές πόλεις, τους οποίους η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «καθαρή τρομοκρατία». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ναμπίλα Μασράλι, δήλωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί «επαρκή στοιχεία» που δείχνουν ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με drone-«καμικάζι» για τις επιδρομές της στην Ουκρανία.

Μυστηριώδες ταξίδι

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας επρόκειτο να παρουσιαστεί σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων την Τρίτη για να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν το υπουργείο του. Τελευταία στιγμή, όμως, το ακύρωσε και πήρε το αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον, όπου είχε συναντήσεις με την αμερικανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την ουκρανική κρίση. Η επίσκεψη προκάλεσε ερωτήματα, σε μια περίοδο που Ουάσιγκτον και Λονδίνο ανησυχούν για τις ρωσικές απειλές χρήσης πυρηνικών. Η σεναριολογία πήρε φωτιά όταν ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας, Τζέιμς Χίπι, σχολίασε ότι ο προϊστάμενός του θα έχει «απίστευτες» συζητήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πάντως, ο ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι έσπευσε χθες να κατευνάσει τα πνεύματα, μιλώντας για ένα «συνήθους χαρακτήρα ταξίδι σε μια ανάποδη συγκυρία».

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Άγκυρα

Η Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, βοηθός ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και ο Eρικ Γουντχάουζ, ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισκέφθηκαν την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB) και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK), για να ζητήσουν από τις τουρκικές εταιρείες να μην παρακάμπτουν τις ρωσικές κυρώσεις. «Οι αμερικανικές τράπεζες και οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι εταιρείες με τις οποίες συναλλάσσονται στην Τουρκία δεν εμπλέκονται στην παράκαμψη των κυρώσεων και είμαστε εδώ για να καθορίσουμε την τρέχουσα κατάσταση, ώστε να τους βοηθήσουμε να πάρουν μια απόφαση», δήλωσε η Ρόζενμπεργκ. Τα λόγια αυτά ερμηνεύτηκαν από τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα ως «μπορεί να υπάρχουν εταιρείες στις οποίες οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις, προσπαθούμε να τις εντοπίσουμε», με άλλα λόγια, ως «πολύ αυστηρή προειδοποίηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση