ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Το παρασκήνιο της άρσης του βέτο από τον Ορμπαν

«Εποικοδομητικήη απουσία του Ορμπαν», εκτιμά ο Μισέλ – Εως τα τέλη Ιανουαρίου προθεσμία για τα 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προθεσμία έως τα τέλη Ιανουαρίου έχουν στη διάθεσή τους οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες για να πείσουν τον Βίκτορ Ορμπαν να συναινέσει στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και, κυρίως, στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ. Στις αρχές του 2024, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα βρεθούν και πάλι στις Βρυξέλλες, ώστε να πείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να συμφωνήσει γι’ αυτό το οικονομικό πακέτο, που θα αποτελέσει μέρος του νέου προϋπολογισμού.

Η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες άφησε, πάντως, γλυκόπικρη γεύση, αφού ενώ πέτυχε «ιστορική» συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την Ε.Ε., δεν κατάφερε αντίστοιχη για την οικονομική της ενίσχυσης, λόγω του δεύτερου βέτο του Βίκτορ Ορμπαν.

Το πρώτο βέτο ωστόσο το ήρε, ύστερα από πρωτοβουλία του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, που τον κάλεσε να βγει για λίγα λεπτά από την αίθουσα, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός ότι εκείνη ακριβώς την ώρα οι εναπομείναντες 26 ηγέτες θα συμφωνούσαν για την Ουκρανία, απόφαση που ο ίδιος «μπλόκαρε» για ώρες.

Η ολιγόλεπτη απουσία του Ορμπαν έδωσε εκείνη τη στιγμή «τέλος» σε ένα γρίφο που βασάνιζε μέρες Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για το πώς θα υπάρξει συμφωνία χωρίς εκείνον. Η κίνηση ωφέλησε και τον ίδιο, καθώς μπορεί να δηλώνει συνεπής με τις θέσεις του, αφού δεν έδωσε ο ίδιος πράσινο φως στην Ουκρανία. Μάλιστα, κυκλοφόρησε την Πέμπτη το βράδυ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλοντας τη συμφωνία. «Η Ουγγαρία δεν αλλάζει τη θέση της», τόνισε, προσθέτοντας ότι το «άνοιγμα των διαπραγματεύσεων αποτελεί μια κακή απόφαση. Η Ουγγαρία δεν μετείχε σε αυτή».


Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τη Λετονή πρωθυπουργό Εβίκα Σιλίνια, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πετέρι Ορπο συνομιλούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Ολαφ Σολτς έχει προτείνει να υιοθετηθεί η «ειδική πλειοψηφία» για κάποια ζητήματα της Ε.Ε. [EPA/OLIVIER HOSLET]

Η πρωτότυπη αν μη τι άλλο ιδέα της ολιγόλεπτης «απουσίας» του Ορμπαν από την αίθουσα, ώστε οι «26» να προχωρήσουν σε συμφωνία για την Ουκρανία –που ανήκει στον Γερμανό καγκελάριο– δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον, και γιατί όχι και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα κληθεί να αποφασίσει για ένα θέμα «αγκάθι», αυτό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και της περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Προσώρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Σε ενημέρωση ανταποκριτών ευρωπαϊκών εφημερίδων –μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής– ανέφερε πως στην έκτακτη συνεδρίαση των «27» Ευρωπαίων ηγετών στις αρχές του 2024 θα απαιτηθεί «ομοφωνία». Ανέφερε ωστόσο πως η ιδέα της «απουσίας» του Ορμπαν έδωσε μια εποικοδομητική λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια την Ε.Ε., δηλαδή τη δυσκολία επίτευξης συμβιβασμών σε κρίσιμα ζητήματα και κυρίως αυτά που αφορούν τη διεύρυνση, αλλά και την εξωτερική πολιτική της Ενωσης.

Η Βόρεια Μακεδονία
Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε άλλωστε στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η ενταξιακή πορεία της οποίας «μπλοκάρεται» προς το παρόν από τη Βουλγαρία. Την ίδια περίπτωση εξάλλου, όπως και εκείνη της Αλβανίας, χρησιμοποίησε πρόσφατα στην ομιλία του στην Μπούτεσταγκ και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς για να υπογραμμίσει ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε και να υιοθετηθεί η «ειδική πλειοψηφία», ειδικά σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Πρόεδρος μικρού κράτους-μέλους της Ε.Ε. –που τάσσεται σαφώς κατά της αφαίρεσης του δικαιώματος «βέτο»– σχολιάζοντας στην «Κ» το πώς ελήφθη η απόφαση για την Ουκρανία, έκανε λόγο για πραγματικά «επικίνδυνο προηγούμενο». Χιουμοριστικά προσέγγισε το θέμα από την πλευρά του Ευρωπαίος διπλωμάτης, λέγοντας ότι η πολιτική της «κενής καρέκλας» ανοίγει νέους δρόμους… για τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθέτησαν και οι «27» χθες, υπάρχει ωστόσο σαφής σύνδεση της διεύρυνσης με την ανάγκη εσωτερικών μεταρρυθμίσεων εντός του «μπλοκ», που σαφώς περιλαμβάνουν και την αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων. Το πλαίσιο μάλιστα αυτό ως «οδικός χάρτης» θα πρέπει, όπως συμφώνησαν, να υιοθετηθεί έως το καλοκαίρι του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση