Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Για την «αναβίωση» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τα συμπεράσματα, που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ξεκάθαρα ανέφερε ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά ώστε να δοθεί συνέχεια στη θετική ατζέντα.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρχέλι είπε συγκεκριμένα ότι «όσα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Τουρκίας για αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας έχουν ξεκαθαριστεί από την πλευρά της Ε.Ε. σε επαφές τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αγκυρα».
Ανέφερε παράλληλα ότι χρειάζονται βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου στην Τουρκία, καθώς και ότι χρειάζεται συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί.
Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να δώσουμε συνέχεια στη θετική ατζέντα που βάλαμε στο τραπέζι από κοινού με τον Υπατο Εκπρόσωπο», αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση για τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η θετική ατζέντα, άλλωστε, τόνισε ότι «θα πρέπει να θέσει τα θεμέλια για μια νέα αρχή, όπως ζητήθηκε και προτάθηκε επίσης από τον πρόεδρο Ερντογάν».
Τα συμπεράσματα, που υιοθετήθηκαν σήμερα από το Συμβούλιο, αφορούν την ενταξιακή πορεία των δέκα υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην Ε.Ε –βάσει των σχετικών εκθέσεων προόδου της Κομισιόν– αλλά και της ξεχωριστής έκθεσης για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων σε ό,τι αφορά την Τουρκία.
Στις παραγράφους, που αφορούν την γείτονα υπογραμμίζονται –ανάμεσα σε άλλα– η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η προσμονή του Συμβουλίου για διατήρηση εκ μέρους της Τουρκίας σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο.
Στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ξεκινά την Πέμπτη, δεν θα γίνει τελικά συζήτηση επί της έκθεσης που παρουσίασε η Κομισιόν και ο Ζοζέπ Μπορέλ, λόγω έλλειψης χρόνου και «βαριάς» ατζέντας.
Στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το «Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του την κοινή έκθεση του Υπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας και θα επανέλθει στο θέμα σε επόμενη συνάντησή του».