ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαβουλεύσεις Νετανιάχου – Μπάιντεν για την Τεχεράνη

Στο τραπέζι η απάντηση του Ισραήλ - Ισχυρά πλήγματα σε στρατιωτικές, αλλά όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φέρεται να σχεδιάζει το Τελ Αβίβ

REUTERS, A.P.

Τα όρια της αναμενόμενης απάντησης του Ισραήλ στη βροχή βαλλιστικών πυραύλων που δέχθηκε από το Ιράν το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου βρέθηκαν στο κέντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες οι Τζο Μπάιντεν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη συζήτηση συμμετείχε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί εναντίον οποιουδήποτε πλήγματος κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Αναφορικά με τα σενάρια για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών υποδομών του Ιράν, αρχικά δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, αργότερα όμως δήλωσε ότι, αν ήταν στη θέση της ισραηλινής ηγεσίας, θα αναζητούσε «διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις».

Δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ανώτατο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης υπό την προεδρία του Νετανιάχου, κατέληξε στο βασικό περίγραμμα των αντιποίνων. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, θα πρόκειται για ισχυρή απάντηση, επικεντρωμένη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, καθώς επιδρομές εναντίον των πυρηνικών ή πετρελαϊκών υποδομών φαίνεται να αποκλείονται για την ώρα.

Παρά την πλήρη κάλυψη που προσφέρουν δημοσίως οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, οι σχέσεις ανάμεσα στους ηγέτες τους βρίσκονται σε εξαιρετικά τεταμένη φάση. Την αίσθηση αυτή ήρθε να ενισχύσει η δημοσίευση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του διακεκριμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ «Πόλεμος», που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό, ο Μπάιντεν εμφανίζεται να χαρακτηρίζει κατ’ ιδίαν τον Νετανιάχου «ψεύτη» και «σκύλας γιο» και να εκρήγνυται σε προηγούμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, χρεώνοντάς του ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική για τη διαχείριση της κρίσης που ξεκίνησε από τη Γάζα και επεκτάθηκε στον Λίβανο και στο Ιράν.

Κόντρα με Γκάλαντ

Αλλα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου ανέβαλε ταξίδι του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει την Τρίτη για τις ΗΠΑ προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν. Το γεγονός αυτό προσέθεσε άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ των αλλεπάλληλων συγκρούσεων μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο κόμμα, το δεξιό Λικούντ. Από το γραφείο του Γκάλαντ ανακοινώθηκε ότι ο Νετανιάχου είχε εγκρίνει το ταξίδι του, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να το ακυρώσει. Αντίθετα, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ακύρωση, απλούστατα διότι το ταξίδι δεν είχε ποτέ εγκριθεί από τον Νετανιάχου.

Στο βόρειο Ισραήλ οι σειρήνες ηχούσαν παρατεταμένα στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς η Χεζμπολάχ εξαπέλυε εκ νέου ρουκέτες εναντίον του λιμανιού της Χάιφα και παραμεθόριων χωριών και πόλεων. Ενας άνδρας και μία γυναίκα, και οι δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν στην πόλη Κιριάτ Σμονά από ρουκέτα που είχε στόχο στρατιωτική βάση. Εξάλλου, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ στη στενή ζώνη πλάτους ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα, όπου έχουν καταφέρει να διεισδύσουν χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής της πτέρυγας, δεν έχει χάσει την ιεραρχική δομή της και επιδεικνύει οργανωτική συνοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Διεθνή διάσκεψη, σε επίπεδο υπουργών, με αντικείμενο την κρίση στον Λίβανο προτίθεται να οργανώσει το Παρίσι στις 24 Οκτωβρίου. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στόχος της διάσκεψης θα είναι οι προσπάθειες για εκεχειρία, αλλά και η αντιμετώπιση των πολιτικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων που μαστίζουν τον Λίβανο. Από την πλευρά του ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αρακτσί επισκέφθηκε χθες τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, όπου συζητήθηκαν οι προσπάθειες για εκεχειρία σε Λίβανο και Γάζα, όπως και «διμερή ζητήματα». Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει στα αραβικά κράτη του Κόλπου ότι θα θεωρούσε «απαράδεκτη» τη χρήση του εναέριου χώρου τους από το Ισραήλ για πλήγματα εναντίον του.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι νέες, μεγάλης κλίμακας επιδρομές του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, η Χαμάς έχει καταφέρει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φατάχ, από την οποία προέρχεται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, είχαν χθες συνάντηση στο Κάιρο με αντικείμενο την ανάδειξη μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Νέες πολεμικές κραυγές Ερντογάν

Πολεμική ατμόσφαιρα κατά του Ισραήλ δημιούργησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Μην έχετε καμία αμφιβολία. Το Ισραήλ είναι μια σιωνιστική, τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το εβραϊκό κράτος επιβουλεύεται τουρκικά εδάφη στην Ανατολία. «Γνωρίζουμε τους απώτερους στόχους των επεκτατικών πολιτικών του Ισραήλ. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στην ασφάλεια της Τουρκίας. Εχουμε τη δύναμη να σπάσουμε τη φούσκα τους». Αυτή την αποστροφή του υποδέχτηκαν οι βουλευτές του με θυελλώδη χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «πες μας να πυροβολήσουμε – θα πυροβολήσουμε» και «πες μας να πεθάνουμε – θα πεθάνουμε». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών Εθνοσυνέλευσης, την Τρίτη, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν προσέφερε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το Ισραήλ έχει βλέψεις για τουρκικά εδάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X