ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία - Η «κυπριακή τραγωδία» στην παροικία

Το περιοδικό New Statesman αναφέρεται στο δυσανάλογα σε σχέση με τον πληθυσμό μεγάλο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό στην κυπριακή παροικία

ΚΥΠΕ

Λόγο για «κυπριακή τραγωδία» κάνει δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού New Statesman στη Βρετανία, αναφερόμενο στο δυσανάλογα σε σχέση με τον πληθυσμό μεγάλο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό στην κυπριακή παροικία. Η συντάκτρια αναφέρεται ονομαστικά σε ορισμένους εκ των θανόντων, τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και στη συνέχεια επικαλείται τα στοιχεία της εφημερίδας «Η Παροικιακή» για τον αριθμό των θανάτων.

Με βάση το νεότερα απολογισμό από την εφημερίδα, πλέον 301 Κύπριοι όλων των κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταλήξει λόγω κορωνοϊού. Την εβδομάδα που πέρασε ο ρυθμός αύξησης των θανάτων στην παροικία κατέγραψε επιβράδυνση, με 14 νέους θανάτους να καταγράφονται σε σχέση με τους 51 της προηγούμενης εβδομάδας.

Το New Statesman φιλοξενεί δηλώσεις του δημοσιογράφου Μάικλ Γιακουμή που έχει επωμιστεί την καταγραφή των περιστατικών και του κυπριακής καταγωγής Βρετανού βουλευτή Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος δηλώνει πως η κοινότητα είναι συγκλονισμένη και επισημαίνει την έλλειψη χώρων ταφής πλέον στο βόρειο Λονδίνο, όπου ζει η πλειοψηφία των Κυπρίων της Βρετανίας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η συγκέντρωση του κυπριακού πληθυσμού στα αστικά κέντρα της Βρετανίας, οι στενοί δεσμοί μεταξύ των μελών, ο συχνός συγχρωτισμός τους σε καταστήματα, εκκλησίες και κοινωνικές εκδηλώσεις, κυρίως των πιο ηλικιωμένων, πιστεύεται ότι είναι οι λόγοι των υψηλών ποσοστών θανάτου από κορωνοϊό, μαζί με τη συνύπαρξη διαφόρων γενιών στα κυπριακά σπίτια.

Μία Κύπρια του Λονδίνου που μιλά στο περιοδικό επισημαίνει τις πιο «χαλαρές» απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στη Βρετανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με την Κύπρο, όπως και τη λιγότερο έγκαιρη λήψη μέτρων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι και άλλες χώρες έχουν αμφισβητήσει τη βρετανική αντίδραση στον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή η κοινότητα είναι σε κατάσταση σοκ. Νομίζω ότι όταν υπάρξει μια μεγαλύτερη εξέταση του τι έγινε, ίσως τεθούν ερωτήματα για το λόγο που τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν και γιατί έπληξαν δυσανάλογα βαριά την κοινότητα», προσθέτει ο κ. Χαραλάμπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X