Kathimerini.gr
Σήμερα, ημέρα του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν, μαζί με κορυφαίους εκπροσώπους από τον κόσμο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, όπως τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, τον Ισπανό υπουργό Πανεπιστημίων Μανουέλ Καστέλς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ μεταξύ άλλων, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών από το Συμβούλιο της Re-Imagine Europa, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν θάρρος και να θέσουν φιλόδοξους στόχους. Επιλέγουν σήμερα δέκα ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους και την «Κ», για να προτρέψουν τους ηγέτες να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού ταμείου» που θα διαχειριστεί τις δανειακές ανάγκες των κρατών οι οποίες θα προκύψουν από την πανδημία, αλλά και να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 «ώστε να καταστεί ένα ισχυρότερο μέσο αλληλεγγύης και να προσαρμοστεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτή».
«Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν έρθει αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID-19, μία παγκόσμια κρίση υγείας που η διαχείρισή της παραμένει, προς το παρόν, εθνική και διακυβερνητική. Αυτό το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μόνο υποστηρικτικές αρμοδιότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας και περιορίζεται στο να ενθαρρύνει όσο καλύτερα μπορεί τα κράτη-μέλη να συντονιστούν μεταξύ τους. Πρέπει η Ε.Ε. να έχει ισχυρότερες αρμοδιότητες σε αυτόν τον τομέα; Τι θα μάθουμε από αυτήν την πανδημία;
Η τρέχουσα κατάσταση μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε μια βαθύτερη σκέψη για το πώς λειτουργεί η Ε.Ε.: είναι το σύστημά μας προσαρμοσμένο στις προκλήσεις του σήμερα; Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δείξει την ανθεκτικότητα που υπάρχει στην κοινωνία μας. Οι ασθενείς σε διασυνοριακές περιοχές έχουν μεταφερθεί από τη μια χώρα στην άλλη, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπόρεσαν να εργαστούν στις περιοχές, όπου χρειάστηκαν περισσότερο. Οι επιστήμονες που συνεργάζονται κατάφεραν μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες να επιτύχουν αποτελέσματα που συνήθως χρειάζονται μήνες. Αυτή η συγκεκριμένη αλληλεγγύη καταδεικνύει ότι υπάρχει ευρωπαϊκή συνεργασία και συνειδητοποιούμε όλοι ότι μόνο εάν ενώσουμε τις προσπάθειές μας θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση.
Το σημερινό παράδοξο είναι ότι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο οι κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν δημιουργήσει εθνικιστικές αντιδράσεις που περιπλέκουν τυχόν πρόσθετες προσπάθειες για πραγματικές λύσεις. Γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες δεκαετίες έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει το πνεύμα συνεργασίας και ενότητας.
Η αλληλεγγύη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωσής μας και έχει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο να παίξει σε περιόδους κρίσης για να αποδείξει τη δύναμή της και ότι δεν είναι μόνο μεγάλα λόγια. Ως Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουμε ότι κερδίζουμε ή χάνουμε μαζί. Μια κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιείται σήμερα, στις 23 Απριλίου. Δεν έχουμε χρόνο για δισταγμό ή απροθυμία. Ζητούμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν το θάρρος να μιλήσουν με μία φωνή για να παρέχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό! Προτείνουμε στο μέλλον, σε περίπτωση πανδημίας, οι αρμοδιότητες συντονισμού των δράσεων δημόσιας υγείας να μεταφερθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το συντονισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όλα τα άλλα επίπεδα, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά έχουν τις ευθύνες τους. Αυτό μπορεί να απαιτήσει ορισμένες αλλαγές στις Συνθήκες, αλλά είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί μια πανδημία σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Για την τρέχουσα κρίση, πρέπει να ληφθούν ορισμένες ισχυρές αποφάσεις. Δεν πρόκειται για τη συγκέντρωση προηγούμενων χρεών, αλλά για το χρέος που θα δημιουργηθεί καθώς θα ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που δημιουργεί ο COVID-19. Ενα «Ευρωπαϊκό Ταμείο» θα πρέπει να διαχειριστεί τις δανειακές ανάγκες των κρατών. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί προς τα πάνω για να καταστεί ένα ισχυρότερο μέσο αλληλεγγύης και να προσαρμοστεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτή. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, που δίνει βοήθεια με τη μορφή εμπειρογνωμόνων, βοηθητικού υλικού ή ομάδων πολιτικής προστασίας στις πληγείσες χώρες, πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό, η ιατρική έρευνα να συντονίζεται καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και να συλλέγει και να αναλύει επιδημιολογικά δεδομένα.
Οταν τελειώσει αυτή η πανδημία, θα αφήσει σημαντικά σημάδια στην κοινωνία. Χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους και το οικονομικό μας σύστημα θα έχει διαταραχθεί σοβαρά. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία για να φανταστούμε εκ νέου το οικονομικό και κοινωνικό μας σύστημα ώστε να είναι πιο δίκαιο, πιο βιώσιμο και ανθεκτικό. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε και να βελτιώσουμε την ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη δράσης που αποκτήθηκε τους τελευταίους μήνες. Καταφέραμε να κατασκευάσουμε νοσοκομεία και ιατρικό εξοπλισμό σε μερικές μέρες, όταν συνήθως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζουν οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα 446 εκατομμύρια πολιτών θα μπορούσε και πρέπει να είναι ενεργή δύναμη σε αυτήν την αλλαγή. Φανταστείτε πώς θα μπορούσε να μοιάζει η οικονομία μας εάν σταματήσουμε να ανταγωνιζόμαστε φορολογικά μεταξύ μας; Εάν ήμασταν ενωμένοι, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις ευθύνες τους και να αποφύγουν την καταβολή φόρων. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα κενά που επιτρέπει το τρέχον σύστημά μας και να φανταστούμε ένα σύστημα όπου όλοι συμβάλλουν και το βάρος δεν βαραίνει τους ώμους των νοικοκυριών ή των μικρών εταιρειών. Ενα σύστημα που ενισχύει την απασχόληση και δεν την επιβαρύνει με τη φορολόγησή της. Ενα ακριβές χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να προταθεί για αυτήν τη δημοσιονομική ενοποίηση στην Ευρώπη.
Σε έναν κόσμο που επιστρέφει στον πειρασμό των αγώνων εξουσίας, στο Πεκίνο, την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Δελχί και την Αγκυρα, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες που γνωρίζουμε ότι είναι καθολικές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια Ενωση αξιών, βασισμένη στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο. Μόνο δίνοντας στην Ευρώπη μια πλήρη πολιτική διάσταση μπορούμε να οικοδομήσουμε την κοινωνία του αύριο και να αποτρέψουμε τον κόσμο να επιστρέψει στα τραγικά λάθη του παρελθόντος.
Το νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποδειχθούν έτοιμοι να βοηθήσουν σε αυτή την αλλαγή. Ο COVID-19 μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε νέες ιδέες για να ξεπεράσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις και να προσαρμοστούμε στον παγκόσμιο, ψηφιακό και εξαιρετικά κινητό κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Η Ευρώπη είναι μια ιδέα και ένα έργο που ανήκει σε όλους μας. Για να είναι επιτυχής, πρέπει να απορρίψουμε αρνητικές απόψεις, πολιτική μεροληψία, προσωπικά εγώ και τον φόβο της αλλαγής και, βασιζόμενοι στα θεμέλια της ιστορίας μας, να πιστέψουμε στην ελπίδα ότι οικοδομούμε έναν από τους μεγάλους πολιτισμούς του 21ου αιώνα.
Υπογράφουν οι:
ΒΑΛΕΡΙ ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ’ ΕΣΤΕΝ
Πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, πρόεδρος και ιδρυτής Re-Imagine Europa
Δρ ΜΑΓΚΝΤΑΛΕΝΑ ΑΝΤΑΜΟΒΙΤΣ
Ευρωβουλευτής, ιδρύτρια της διεθνούς συνεργασίας «Imagine There’s No Hate» (#ITNH)
ΚΑΡΙΝΑ ΟΤΕΝΓΚΡΟΥΜΠΕΡ
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας
ΜΠΡΑΝΤΟ ΜΠΕΝΙΦΕΪ
Ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης
ΕΛΜΑΡ ΜΠΡΟΚ
Πρώην ευρωβουλευτής, πρόεδρος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών
ΜΑΝΟΥΕΛ ΚΑΣΤΕΛΣ
Υπουργός Πανεπιστημίων της Ισπανίας, καθηγητής Κοινωνιολογίας
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ
Πρώην αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος των Φίλων της Ευρώπης
ΠΑΟΛΟ ΝΤΕ ΚΑΣΤΡΟ
Ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας
ΤΖΟΒΑΝΙ ΦΟΣΤΙ
Πρόεδρος ιδρύματος Cariplo
ΑΛΕΝ ΛΑΜΑΣΟΥΡ
Πρώην ευρωβουλευτής
ΕΝΡΙΚΟ ΛΕΤΑ
Πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πρύτανης του Paris School of International Affairs (PSIA) και ιδρυτής του Scuola di Politiche στην Ιταλία
ΙΡΕΝΕ ΜΙΛΕΪΡΟ
Διευθύνουσα σύμβουλος change.org
ΚΑΡΛΟΣ ΜΟΕΔΑΣ
Πρώην επίτροπος Ευρωπαϊκής Ενωσης
ΙΖΑΜΠΕΛ ΜΟΤΑ
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Calouste Gulbenkian Foundation
Δρ ΧΑΝΣ ΓΚΕΡΤ ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ
Πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΜΑΡΙΑ ΖΟΑΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ
ΚΛΑΟΥΣ ΣΟΡΕΝΣΕΝ
ΝΤΑΡΙΑ ΤΑΤΑΧ
ΝΙΛΣ ΤΟΡΒΑΛΤΣ
Δρ ΜΠΟΡΟΣ ΖΑΛΑ