ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανταλλαγή 14 Ισραηλινών ομήρων με 42 Παλαιστίνιους κρατουμένους σήμερα

Χθες, 13 Ισραηλινοί όμηροι — γυναίκες και παιδιά– επέστρεψαν σπίτια τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών.

Kathimerini.gr

Δεκατέσσερις όμηροι της Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, όπως και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης, που περιλαμβάνει και την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Βάσει τη συμφωνίας, άλλωστε, η αναλογία των ανταλλαγών είναι 1 έναντι 3.

Χθες, 13 Ισραηλινοί όμηροι — γυναίκες και παιδιά– επέστρεψαν σπίτια τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών.

Μέχρι στιγμής η εκεχειρία τηρείται.

Ποιοι αιχμάλωτοι επέστρεψαν στα σπίτια και στους οικείους τους

Παράλληλα, κατά τις χθεσινές απελευθερώσεις επέστρεψαν στο Ισραήλ και 10 υπήκοοι Ταϊλάνδης, καθώς και ένας υπήκοος Φιλιππίνων, όλοι άνδρες και εργάτες γης.

Τέσσερις Γερμανοί υπήκοοι ήταν μεταξύ των 13 Ισραηλινών ομήρων που αφέθηκαν χθες ελεύθεροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το γερμανικό ΥΠΕΞ. Επιπλέον, μια γυναίκα για την οποία η Χαμάς είχε αναγγείλει πως είχε πεθάνει, η 76χρονη Χάνα Κατσίρ, ήταν τελικά στη χθεσινή ομάδα των ομήρων που επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Η Μαργκαλίτ Μόζες, 77 ετών, απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Νιρ Οζ, από το οποίο προέρχονται όλοι οι Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της τετραήμερης συμφωνίας ανταλλαγών. Η Μ. Μόζες, πρώην καρκινοπαθής, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και τα τελευταία χρόνια έπλεκε σκουφάκια για πρόωρα νεογνά στο ισραηλινό νοσοκομείο Τελ Χασομέρ.

Η 72χρονη Αντίνα Μόσε, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είδε τον σύζυγό της, Νταβίντ, να δολοφονείται κατά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οπως αναφέρουν οι γείτονές της, αγαπά το μαγείρεμα και την κηπουρική.

Η γηραιότερη από τις απαχθείσες που βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην πατρίδα της είναι η 85χρονη Γιαφά Αντάρ. Η φωτογραφία που τη δείχνει να μεταφέρεται στη Γάζα πάνω σε μικρό όχημα σχεδιασμένο για γήπεδο γκολφ έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε σύμβολο του παραλογισμού της τρέχουσας σύγκρουσης. Η Αντάρ, που έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα, πάσχει από άνοια και οι συγγενείς της είχαν κάνει απελπισμένες εκκλήσεις να γίνει σεβαστή η εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση της υγείας της.

Μεταξύ των νεότερων σε ηλικία ομήρων, η 44χρονη Ντανιέλ Αλονί και η 5χρονη κόρη της Εμίλια πέρασαν επίσης χθες τα σύνορα, ύστερα από ομηρία 49 ημερών. Οι δυο τους βρέθηκαν τυχαία στο Νιρ Οζ την αποφράδα ημέρα για να επισκεφθούν τη δίδυμη αδελφή της Αλονί που κατοικεί στο κιμπούτς με τον σύζυγό της. Μαζί τους αφέθηκε μία ακόμη μητέρα με παιδί, η 54χρονη Κερέν Μουντέρ με τον 9χρονο γιο της Οχάντ, που επίσης είχαν βρεθεί στον τόπο της σφαγής για επίσκεψη στην 78χρονη μητέρα της Ρουθ Μουντέρ, η οποία είναι και η κομμώτρια της περιοχής. Η 34χρονη μητέρα Ντόρον Κατς Ασερ αφέθηκε ελεύθερη με τον τετράχρονο γιο της και τη δύο ετών κόρη της, Αβίβ.

Από τις ισραηλινές φυλακές, στις οποίες κρατούνται περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι, συμφωνήθηκε να επιστραφούν 24 γυναίκες και 15 έφηβοι. Τα ονόματά τους έγιναν γνωστά ήδη από την Τετάρτη σε λίστα που δημοσίευσε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πλήθος που τους περίμενε στη Δυτική Οχθη περικύκλωσε το λεωφορείο που τους μετέφερε και άρχισε να φωνάζει «Ο λαός θέλει τη Χαμάς». Οι συγκεντρωμένοι κυμάτιζαν σημαίες της οργάνωσης και τα διερχόμενα αυτοκίνητα μάρσαραν τις μηχανές τους, πανηγυρίζοντας.

Η Μισούν Μούσα είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξης το 2015 με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Την ίδια χρονιά, και σε ηλικία 16 ετών, η Μάρα Μπακίρ συνελήφθη αφού πυροβολήθηκε στο χέρι από αστυνομικό, ο οποίος αργότερα την κατηγόρησε πως προσπάθησε να τον μαχαιρώσει. Οσο ήταν στο νοσοκομείο καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, ποινή που αναμενόταν να λήξει αυτόν τον μήνα, και χρηματικό πρόστιμο. Αμφότερες επέστρεψαν χθες στη Γάζα, ενώ η μεγαλύτερη σε ηλικία κρατούμενη που απελευθερώνεται είναι η 59χρονη Χάνα Μπαργούτι, η οποία συνελήφθη τον Σεπτέμβριο στην Ιερουσαλήμ για απροσδιόριστους «λόγους ασφαλείας».

Στη λίστα των εφήβων βρίσκονται ο μόλις 14 ετών Αμπντέλ Ραχμάν Φακρί, ο οποίος συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα με κατηγορίες για εμπρησμό, και ο 16χρονος Αμπντέλ Ραχμάν Αχμέντ, που συνελήφθη τον ίδιο μήνα για ρίψη πετρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X