Kathimerini.com.cy
Νηστίσιμος χαλβάς, ένα γλυκό για την μεγάλη βδομάδα με αμύγδαλα και μυρωδιές λεμονιού. Έχει όμως μια γλυκιά έκπληξη στο κέντρο, λαχταριστή μαρμελάδα μαύρο κεράσι!
Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 15΄
Θερμίδες ανά 100 γρ. 320 kcl
Θα χρειαστούμε ένα ορθογώνιο ταψί 26X11Χ 7 εκ. στρωμένο με μπόλική μεμβράνη ειδική για φούρνο μικροκυμάτων που αντέχει σε ψιλές θερμοκρασίες
Υλικά
160 γρ. ηλιέλαιο
330 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
80 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
380 γρ. ζάχαρη
850 ml ζεματιστό νερό
Ξύσμα φλούδας 1 λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
Για το τελείωμα
1/2 συσκευασία μαρμελάδα μαύρο κεράσι, St. Dalfour
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το λάδι. Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
2. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα φλούδας λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να διαλυθεί η ζάχαρη.
3. Στην κατσαρόλα που ψήνουμε το σιμιγδάλι, ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό σιρόπι και ανακατεύουμε γρήγορα. Στο σημείο αυτό είναι που χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα γιατί το μείγμα με την προσθήκη του ζεστού σιροπιού φουσκώνει και πιτσιλάει με τον κίνδυνο να μας κάψει. Όταν απορροφηθεί το σιρόπι, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το επόμενο ποτήρι με το σιρόπι ανακατεύοντας γρήγορα με τη σπάτουλα σιλικόνης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στον χαλβά τα αμύγδαλα.
4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί στρωμένο με μεμβράνη. Πιέζουμε προσεκτικά για να εφαρμόσει ο ζεστός χαλβάς το σχήμα του ταψιού. Όσο ο χαλβάς είναι ζεστός, με ένα κουτάλι σχηματίζουμε ένα αυλάκι στο κέντρου του χαλβά και το γεμίζουμε με την μαρμελάδα. Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε σε μια στενόμακρη πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com.