must.com.cy
Της Ζωής Τουτουντζίδου
Μπορεί η τελετή της βάφτισης να διαρκεί ελάχιστα ωστόσο ο ρόλος του νονού/νονάς μένει για πάντα και περιλαμβάνει μεγάλες υποχρεώσεις. Μπορεί το Πάσχα, τα δώρα, οι λαμπάδες και τα πασχαλινά εδέσματα να έχουν την τιμητική τους, αλλά ο ρόλος του νονού/ νονάς δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά. Είναι μια σχέση δέσμευσης στην ζωή του παιδιού εξάλλου δεν είναι τυχαία η έκφραση «πνευματικός» γονιός, καθώς μόλις πει κάποιος το «ναι» δεν υπάρχει επιστροφή.
Είναι ένα δύσκολος ρόλος, στον οποίο δεν μπορούν όλοι να ανταποκριθούν με την ίδια επιτυχία. Γι’ αυτό και βλέπουμε αρκετούς να το έχουν κάνει κάτι σαν επάγγελμα στον βωμό για μια συμφέρουσα κουμπαριά και άλλοι να έχουν αποφασίσει να δεσμευθούν σοβαρά απέναντι σε αυτή την ευθύνη.
photo by @scoutthecity on Unsplash
Η σχέση ανάμεσα στον νονό/νονά και το βαφτιστήρι καλό θα είναι να διέπετε από συναισθήματα αγάπης ως και λατρείας θα λέγαμε, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικός για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Ο ρόλος του νονού/νονάς είναι παιδαγωγικός και πνευματικός, για αυτό και πρέπει οι νονοί να είναι δίπλα στα βαφτιστήρια από την παιδική ηλικία, να τα συμβουλεύουν και να τα βοηθάνε όταν εκείνα το έχουν ανάγκη αλλά και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφαλείς απέναντι στο νονό/νονά και οι δυο τους να έχουν χτίσει μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης όπως ακριβώς με τους γονείς. Από την άλλη μεριά, ευθύνες έχει και η οικογένεια του παιδιού απέναντι στους νονούς καθώς είναι υποχρεωμένοι να διδάξουν στο παιδί γιατί είναι σημαντική αυτή η σχέση και να διοχετεύουν την ενέργεια τους στην δημιουργία μιας ουσιώδης σχέσης μεταξύ τους.
photo by @Derek Thomson on Unplash
Όλα αυτά μπορούν να συμβούν δεδομένου ότι ο νονός/νονά δεν εμφανίζεται μόνο τις γιορτές ή το Πάσχα αλλά διαθέτει χρόνο στο παιδί. Έτσι θα χτιστεί μια ουσιώδης, αμφίδρομη σχέση που θα διαρκέσει μια ζωή και δεν θα βασίζεται μόνο στην λήψη δώρων ή χρηματικών ποσών.