must.com.cy
Το άγχος είναι μια αντίδραση του οργανισμού,ηοποίαμπορείνα προκαλέσει αδυναμία, νευρικότητα, ανησυχία και φόβο. Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ψυχική διαταραχή, η οποία χωρίζεται σε αρκετάείδηκαιείναιαλληλένδετημετοάγχος, αφού πολλοί άνθρωποι με άγχος εμφανίζουν και κατάθλιψη ή το αντίθετο. Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, ψυχικές αλλά και σωματικές. Κάποιοι πιθανοί παράγοντες που μπορεί να τα προκαλέσουν είναι οι δυσκολίες στην καθημερινότητα των ατόμων, κάποια αρνητικά γεγονότα που μπορεί να έχουν συμβεί, ακόμα και μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Αυτή την περίοδο με τη γενική κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό, υπάρχει το ενδεχόμενο της επιδείνωσης των συμπτωμάτων, αλλά και των επιπτώσεων.
ΑΝΤΙ-ΣΤΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ας δούμε, λοιπόν, ποια θρεπτικά συστατικά και τις πλούσιες φυσικές πηγές τους, μπορεί να βοηθήσουν σε ήπιες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Ένα πολύ σημαντικό σύμπλεγμα βιταμινών που εμπλέκεται στη σωστή λειτουργία αρκετών λειτουργιώντουοργανισμού. Συμβάλλουνστη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ομαλή ψυχολογική λειτουργία, στην καλή διάθεση, στην καλή συναισθηματική υγεία, στοάγχοςκαιστηνανησυχία. Πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το μοσχαρίσιο κρέας, τα δημητριακά, η πέστροφα, τα μύδια, ο σολομός, το γάλα και το γιαούρτι.
Φαινυλαλανίνη: Η φαινυλαλανίνη είναι ένα από τα σημαντικά αμινοξέα, αυτά δηλαδή
που δεν παράγει το σώμα από μόνο του και πρέπει να προσλαμβάνεται από τη διατροφή μας. Υπάρχουν δύο μορφές, η L – phe- nylalanineκαιηD–phenylalanine. H D – phenylalanine φαίνεται πως βοηθά σε ορισμένες μορφές κατάθλιψης, κάτι που όμως χρειάζεται περεταίρω έρευνες για να αποδειχθεί. Πλούσιες πηγές είναι τα αυγά, τα θαλασσινά, τα σπόρια (κυρίως οι κολοκυθόσποροι) και η σόγια. Αν καταναλώνετε ποικιλία τροφών που είναι υψηλές σε πρωτεΐνες, θα προσλάβετε την ιδανική ποσότητα φαινυλαλανίνης. Τρυπτοφάνης: To 5 – HTP (τρυπτοφάνη) είναι μια ουσία που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Griffonia Simplicifolia. Παράγεται μέσα στο σώμα μας από το αμινοξύ L – trypto- phan. Έχει την ιδιότητα να προάγει την ορμόνη της καλής διάθεσης σεροτονίνη. Βοηθά, λοιπόν, στην καλή διάθεση, στην ανησυχία και στο άγχος. Πλούσιες πηγές τρυπτοφάνης είναι η γαλοπούλα, τα ασπράδια αυγού, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, το τυρί, τα σπόρια, και η σόγια.
Ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα: Μια από τις πολλές ιδιότητες των ενεργών συστατικών των Ω3 λιπαρών οξέων (ΕPA) είναι να βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία, την καλή διάθεση, τηνανησυχίακαιήπιεςμορφέςκατάθλιψης. Πλούσιες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα σπόρια.
Μαγνήσιο: Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί ναοδηγήσεισεκατάθλιψη.Ονομάζεται το anti – stress mineral, αφού έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μύες στο σώμα. Βοηθά, λοιπόν, στο άγχος, στην ανησυχία και στην καλή διάθεση, στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της ψυχολογικής λειτουργίας. Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι οι μπανάνες, τα σύκα, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα σπόρια.
Προβιοτικά: Είναι ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας. Οι ερευνητές συνδέουν
τα προβιοτικά με την καλή διάθεση, την ανησυχία και την κατάθλιψη, αφού βοηθούν στην αύξηση τρυπτοφάνης στο αίμα. Πλούσιες πηγές είναι το γνήσιο γιαούρτι, ζυμωμένα λαχανικά και άλλα τρόφιμα και προϊόντα σόγιας.
Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, ή εάν χρησιμοποιείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, να μιλήσετε πρώτα με τον προσωπικό σας γιατρό.
Μαρία Πιερίδου
Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc (Hons) Dietetics