ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιο το μέλλον της μόδας μετά τους δασμούς του Donald Trump

Η μόδα, που είχε ήδη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Brexit και της πανδημίας Covid-19, καλείται τώρα να διαχειριστεί το αντίκτυπο από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ

Γράφει η Ριάνα Στυλιανού

Από τους αγρότες μέχρι τους σχεδιαστές, η βιομηχανία της μόδα ετοιμάζεται για έναν ισχυρό αντίκτυπο από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να επιβάλει δασμούς σε πάνω από 180 χώρες, με σφοδρές επιβαρύνσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής της μόδας. Η νέα αυτή πολιτική περιλαμβάνει ένα γενικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά οι χώρες που θεωρούνται «χειρότεροι παραβάτες» – εκείνες με μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα με την Αμερική – θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερους δασμούς. 

 Μερικές από αυτές τις χώρες είναι κρίσιμες για την παραγωγή μόδας. Για παράδειγμα, η Κίνα, όπου πολλές γνωστές μάρκες όπως η Prada και η Zara εξωτερικεύουν την παραγωγή τους, αντιμετωπίζει δασμό 54%. Το Βιετνάμ, όπου κατασκευάζεται πάνω από το μισό της αθλητικής υπόδησης της Nike, θα έχει 46% δασμό. Το Πακιστάν, που είναι γνωστό για την παραγωγή τζιν, θα επιβαρυνθεί με δασμό 29%, ενώ το Μπαγκλαντές, που εξάγει το 80% των ενδυμάτων γενικότερα, θα αντιμετωπίσει 37% δασμό. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατέχει πάνω από το 70% της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών προϊόντων, θα υποστεί 20% δασμό.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αρχιτεκτονική, ατμόσφαιρα, βαριά βιομηχανία Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Ο Στεφάνο Μαρίνετο, CEO της πλατφόρμας ανάπτυξης μόδας Tomorrow, περιγράφει την κατάσταση ως εξαιρετικά περίπλοκη. Οι μάρκες δεν μπορούν να κατανοήσουν ακριβώς πώς θα επιβληθούν οι δασμοί, αφού τα προϊόντα συχνά κατασκευάζονται σε πολλές διαφορετικές χώρες και από διάφορους προμηθευτές.

Ο Μαρίνετο εξηγεί ότι, για παράδειγμα, μπορεί ένα προϊόν να έχει υφάσματα από την Ιταλία, κάποια άλλα μέρη όπως φερμουάρ, κουμπιά κτλ από την Κίνα ή την Κορέα και να συναρμολογείται στην Τουρκία. Αυτό δημιουργεί σύγχυση για το πού ακριβώς θα εφαρμοστούν οι δασμοί.

KYPE

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά ένδυσης και υποδημάτων παγκοσμίως και το 98% των ρούχων εισάγονται από άλλες χώρες.

Μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές πολλών μεγάλων εταιρειών μόδας κατέβηκαν δραματικά. Εταιρείες όπως η Burberry, η Kering (μητρική των Gucci και Saint Laurent), και η LVMH (με μάρκες όπως Dior και Louis Vuitton) υπέστησαν μεγάλες απώλειες, ενώ υπήρξαν φήμες ότι η Prada θα μπορούσε να «παγώσει» τις συμφωνίες της με άλλες εταιρείες μέχρι να καταλαγιάσει η αγορά.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με designer, fashionista, αντλίες Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Η μόδα, που είχε ήδη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Brexit και της πανδημίας Covid-19, καλείται τώρα να διαχειριστεί τους δασμούς και τις αυξανόμενες τιμές παραγωγής. Οι αθλητικές εταιρείες, που είχαν μεταφέρει την παραγωγή τους σε χώρες όπως το Βιετνάμ και το Καμπότζη για να αποφύγουν τους δασμούς της Κίνας, πλήττονται επίσης. Μετοχές από εταιρείες όπως η Nike, η Lululemon, η Adidas και η Puma κατέρρευσαν.

KYPE

Αν και μεγάλες μάρκες όπως η LVMH, που ήδη έχει επενδύσει στην παραγωγή στις ΗΠΑ, μπορεί να αντέξει αυτή τη νέα πρόκληση, ο φόβος είναι ότι οι μικρότεροι ανεξάρτητοι σχεδιαστές δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν από τους δασμούς και τις αυξήσεις τιμών. Ο Μαρίνετο σημειώνει ότι οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους σχεδιαστές να περιοριστούν σε αγορές της Ευρώπης και τους Αμερικανούς σχεδιαστές στην Αμερική, γεγονός που θα έχει σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια μόδα.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με #μέσα, diy, αγγειοπλαστική Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Οι δασμοί αυτοί αναμένονται να προκαλέσουν αναστάτωση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της μόδας, από τους παραγωγούς πρώτων υλών μέχρι τους τεχνίτες που κατασκευάζουν τα τελικά προϊόντα.

Το μέλλον της βιομηχανίας είναι αβέβαιο και η μόδα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την αναταραχή αν θέλει να επιβιώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

X