must.com.cy
Πάρις Δημητριάδης
Μόλις 15 λεπτά οδήγημα από το κέντρο της πόλης της Λάρνακας και περίπου 45 λεπτά απ’ την πρωτεύουσα πόλη του νησιού, Λευκωσία, βρίσκονται τα «Περβόλια», ένα παραθαλάσσιο, πεδινό χωριό, που στην αρχαιότητα ήταν μέρος ξεκούρασης των εύπορων και των βασιλιάδων.
Λέγεται, μάλιστα, πως το ίδιο το όνομα του χωριού προέκυψε από τους άφθονους κήπους που υπήρχαν στην περιοχή, μια φυσική κατάσταση που δεν συναντάται συχνά σε παραθαλάσσια σημεία του νησιού, αφού είθισται οι δασώδεις και οι πλούσιες σε καρπούς και παραγωγή περιοχές να εντοπίζονται συνήθως σε ορεινότερα σημεία της Κύπρου.
Με σημαντικό αριθμό ξένων μόνιμων κατοίκων, που προτιμούν την περιοχή για την απλότητά της, την κεντρική τοποθεσία της και την εγγύτητά της με ωραία, καθαρή θάλασσα, σήμερα τα Περβόλια αριθμούν περίπου τρεις χιλιάδες κατοίκους, αριθμός που κατά τους θερινούς μήνες διπλασιάζεται, αφού το χωριό θεωρείται μέρος ξεκούρασης και διακοπών για χιλιάδες ανθρώπους, τόσο ντόπιους όσο και ξένους.
View this post on Instagram
Παρ’ ολ’ αυτά η ευτελής τουριστικοποίηση ποτέ δεν υπήρξε ιδιαιτέρως επεμβατική στη φυσιογνωμία της περιοχής και είναι κοινή παραδοχή πως τόσο τα Περβόλια όσο και η ευρύτερη, δυτική ακτογραμμή της Λάρνακας διατηρεί την απλότητα και την αυθεντικότητά της, εξού και προτιμάται ως προορισμός από άτομα που αρέσκονται σε πιο ήρεμες και χαλαρές παραλίες, όπου δεν παρατηρείται ο γνωστός πανζουρλισμός και η οχλαγωγία που συναντώνται αλλού.
Αγαπημένος προορισμός και για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, τα Περβόλια είναι γνωστά και για τον γνωστό τους Φάρο, που είχε φτιαχτεί κατά τη διάρκεια της βρετανικής διοίκησης του νησιού και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να φωτίζει τα δρομολόγια των πλεούμενων καθώς και για τον ενετικό Πύργο της Ρήγαινας, που έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενο μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Ιστορικά μιλώντας, τα Περβόλια υπήρξαν κτήμα της βασιλικής οικογένειας των Λουζινιανών στα χρόνια της Φραγκοκρατίας δηλαδή από το 1191 μέχρι το 1489. Τελευταίος ιδιοκτήτης σε αυτή την περίοδο ήταν ο Κάρολος Λουζινιανός τον οποίο καταδίωξε ο Βασιλιάς Ιάκωβος ο νόθος επειδή υποστήριζε τη βασίλισσα Καρλόττα και με διάταγμα του είχε αφαιρέσει τα Περβόλια. Στην περίοδο της Ενετοκρατίας τα Περβόλια πουλήθηκαν στην οικογένεια των Ποδοκατάρων και τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο Έκτορας Ποδοκάτορας.
Στις μέρες μας ο οικισμός απλώνεται στην παράκτια πεδιάδα της Λάρνακας ενώ σήμα κατατεθέν είναι σίγουρα η δημοφιλής παραλία, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, με ψιλή, γκρι αμμουδιά και με πεντακάθαρα νερά που προσφέρονται για δροσιστικά και απολαυστικά μπάνια.
View this post on Instagram
View this post on Instagram