ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η AI θα γίνει ακόμη πιο εξειδικευμένη και προσιτή

Τι αναφέρει ο Χάρης Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick

ΚΥΠΕ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική, εξειδικευμένη και προσιτή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χάρης Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick, όπου διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο Υπολογιστικής Νοημοσύνης (COIN).

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αναπόφευκτα, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει βαθύ αντίκτυπο σε κρίσιμες πτυχές της κοινωνίας, αλλά το κλειδί είναι να αξιοποιηθεί σωστά, με έμφαση στη διαφάνεια, την ηθική και το όφελος για όλους. Θα μεταμορφώσει, είπε, ακόμα περισσότερους τομείς, από την επιστήμη και την ιατρική έως την καθημερινή ζωή.

Σε σχέση με το κινεζικό προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, DeepSeek, που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το DeepSeek αλλάζει τα δεδομένα φέρνοντας μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στην ΤΝ, κάνοντάς την πιο προσιτή και χρήσιμη για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην ΤΝ τα επόμενα χρόνια

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΤΝ εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική, εξειδικευμένη και προσιτή.

Σε σχέση με τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα αυτό, είπε ότι θα επικεντρωθούν σε μια σειρά πεδίων.

Θα υπάρξουν είπε, πιο αποδοτικά και εξειδικευμένα μοντέλα και εξήγησε ότι αντί για τεράστια μοντέλα που έχουν υπερβολικές απαιτήσεις σε πόρους, θα δούμε ελαφρύτερα και πιο αποδοτικά μοντέλα που απαιτούν λιγότερη υπολογιστική ισχύ.

Επίσης, θα υπάρξει καλύτερη κατανόηση και δημιουργικότητα. Οι νέες γενιές μοντέλων θα μπορούν να κατανοούν και να συνδυάζουν πληροφορίες από κείμενο, εικόνα, ήχο και βίντεο, κάνοντας την ΤΝ ακόμα πιο ευέλικτη, είπε.

Παράλληλα, η εμπειρία θα είναι προσωποποιημένη. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, οι αλγόριθμοι θα γίνουν πιο εξατομικευμένοι, προσαρμόζοντας τις απαντήσεις και τις προτάσεις τους στις ανάγκες κάθε χρήστη.

Μίλησε και για μια ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη ΤΝ. «Θα υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση στον έλεγχο της αξιοπιστίας των μοντέλων, με μεθόδους όπως η σύμμορφη πρόβλεψη (conformal prediction) που προσβλέπει στην ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας και στον περιορισμό λαθών και παραπληροφόρησης».

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για μια βιώσιμη ανάπτυξη και εξήγησε ότι καθώς η ΤΝ καταναλώνει τεράστιους ενεργειακούς πόρους, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε πιο οικολογικές και αποδοτικές λύσεις, ώστε η πρόοδος να μην επιβαρύνει το περιβάλλον σε τόσο σημαντικό βαθμό.

«Συνολικά, η ΤΝ δεν θα γίνει απλώς πιο έξυπνη, αλλά και πιο πρακτική, υπεύθυνη και προσβάσιμη. Θα μεταμορφώσει ακόμα περισσότερους τομείς, από την επιστήμη και την ιατρική έως την καθημερινή ζωή, ελπίζω με έμφαση στην ασφάλεια, την ηθική και το κοινό όφελος», τόνισε.

Οι κυριότεροι τομείς που θα επηρεαστούν από την ΤΝ

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΤΝ αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της κοινωνίας, φέρνοντας νέες δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις.

Οι κυριότεροι τομείς που θα επηρεαστούν είναι η εκπαίδευση, η υγεία, οι επιχειρήσεις, η νομική, τα ΜΜΕ, οι δημόσιες υπηρεσίες, το περιβάλλον και η ενέργεια.

Σε σχέση με την Εκπαίδευση, είπε ότι η ΤΝ θα προσφέρει προσωποποιημένη μάθηση, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο στις ανάγκες κάθε μαθητή. Εικονικοί καθηγητές, έξυπνα συστήματα αξιολόγησης και νέες διαδραστικές μέθοδοι διδασκαλίας θα αλλάξουν ριζικά τη μάθηση, είπε.

Αναφερόμενος στην Υγεία και την Ιατρική, είπε ότι τα συστήματα ΤΝ θα βοηθούν στη διάγνωση ασθενειών, την ανακάλυψη φαρμάκων και την εξατομικευμένη θεραπεία. Η πρόβλεψη ιατρικών κινδύνων και η αυτοματοποίηση διοικητικών διαδικασιών θα κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο αποτελεσματική, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε σχέση με τις Επιχειρήσεις και την Οικονομία, σημείωσε ότι η αυτοματοποίηση και τα έξυπνα συστήματα ανάλυσης θα βελτιώσουν τη λήψη αποφάσεων, την εμπειρία πελατών και τη διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων. Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σε ΤΝ για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά την Νομική και την Δεοντολογία, ο Καθηγητής είπε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της ΤΝ θα δημιουργήσει νέες νομικές και ηθικές προκλήσεις, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων, η υπευθυνότητα των τεχνολογιών και η διαχείριση της παραπληροφόρησης.

Ενας άλλος τομέας είναι τα ΜΜΕ και η Ψυχαγωγία. Όπως είπε, η δημιουργία περιεχομένου θα αλλάξει, με την ΤΝ να συμβάλλει στη δημιουργία κειμένων, εικόνων, βίντεο και μουσικής.

«Οι πλατφόρμες θα παρέχουν πιο εξατομικευμένες εμπειρίες, αλλά και νέες μορφές αλληλεπίδρασης με το κοινό», ανέφερε.

Στον τομέα των Δημόσιων Υπηρεσιών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΤΝ θα βελτιώσει τη διαχείριση δεδομένων και υπηρεσιών, προσφέροντας ταχύτερη και πιο αποδοτική εξυπηρέτηση πολιτών.

Για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, είπε ότι τα έξυπνα συστήματα θα συμβάλλουν στην παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην ανάπτυξη βιώσιμων τεχνολογιών.

«Αναπόφευκτα, η ΤΝ θα έχει βαθύ αντίκτυπο σε κρίσιμες πτυχές της κοινωνίας. Το κλειδί είναι να αξιοποιηθεί σωστά, με έμφαση στη διαφάνεια, την ηθική και το όφελος για όλους», επισήμανε ο Καθηγητής.

Τί είναι το DeepSeek και πώς αλλάζει τα δεδομένα

Εξάλλου, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το κινεζικό προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, DeepSeek, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για ένα μοντέλο εξειδικευμένο στην απάντηση ερωτήσεων και την κατανόηση φυσικής γλώσσας.

Είπε ότι η ικανότητα των μοντέλων αυτού του είδους να αναλύουν φυσική γλώσσα τους επιτρέπει να ενσωματώνουν ένα σημαντικό όγκο γνώσεων από τον τεράστιο αριθμό κειμένων στα οποία έχουν εκπαιδευτεί, καθώς και από άλλες διαδικτυακές πηγές πληροφοριών, ώστε να παρέχουν σχετικές απαντήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το DeepSeek, πρόσθεσε, είναι ο μικρότερος αριθμός παραμέτρων που χρησιμοποιεί σε σύγκριση με άλλα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτύχει παρόμοια ή ακόμα και καλύτερη απόδοση με μικρότερη υπολογιστική ισχύ, εξέλιξη που φέρνει σημαντικά οφέλη» είπε.

Ανάμεσα στα οφέλη, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι η ταχύτερη απόκριση, δηλαδή χάρη στην αποδοτικότερη χρήση πόρων, το DeepSeek μπορεί να παράγει απαντήσεις πιο γρήγορα.

Επίσης, έχει χαμηλότερο κόστος και έτσι μειώνονται τα έξοδα εκπαίδευσης και χρήσης του μοντέλου, καθιστώντας την τεχνολογία πιο προσιτή σε επιχειρήσεις και ερευνητές.

Ένα άλλο όφελος, είπε, είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα. Η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η ΤΝ απαιτεί τεράστιους υπολογιστικούς πόρους, σημείωσε ο Καθηγητής.

Επιπρόσθετα, είπε ότι άλλο όφελος είναι η βελτιωμένη προσαρμοστικότητα. «Η χρήση λιγότερων παραμέτρων επιτρέπει στο DeepSeek να λειτουργεί αποτελεσματικά σε μικρότερες συσκευές και να ενσωματώνεται πιο εύκολα σε διαφορετικές εφαρμογές» είπε.

«Γενικότερα, το DeepSeek αλλάζει τα δεδομένα φέρνοντας μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στην ΤΝ, κάνοντάς την πιο προσιτή και χρήσιμη για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών», κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

Με αστεροειδή που έπεσε από το διάστημα προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές παρομοιάζεται η αιφνιδιαστική αντεπίθεση της Κίνας ...
must.com.cy
 |  ΝΕΑ
Τις προάλλες, όπως ίσως μάθατε, ένας μικρός σεισμός συντάραξε τη βιομηχανία τεχνολογίας στις ΗΠΑ
 |  ΝΕΑ