ΚΥΠΕ
Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την «αποδραματοποίηση» των επαφών με την Τουρκία, οι οποίες, όπως εκτίμησε, έχουν μπει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑЇ, μετά τη συνάντησή του στις αρχές της εβδομάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στην Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παραμένουν σταθερές.
«Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν πια σε ένα πλαίσιο κανονικότητας, χωρίς υπερβολική δραματοποίηση. Έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε δύο γείτονες, που μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές οφείλουν όμως να προσπαθούν να τις επιλύουν ειρηνικά», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι αφήσαμε αυτή την περίοδο της έντασης πίσω μας και παρά τις μεγάλες μας διαφωνίες μπορούμε να συνομιλούμε και να συμφωνούμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη», επισήμανε.
Σε αυτή την κατεύθυνση, σχολίασε ως ιδιαίτερα θετικά βήματα την απουσία παραβατικότητας στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες, την ύπαρξη καλύτερης συνεργασίας στο θέμα του προσφυγικού, αλλά και τη συμφωνία που επετεύχθη για τη βίζα στα ελληνικά νησιά.
Παράλληλα, είπε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
«Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, με αυστηρά οριοθετημένες τις δικές μας κόκκινες γραμμές, έχοντας όμως ταυτόχρονα επενδύσει σημαντικά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην αποτρεπτική ισχύ», σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε όλες τις συζητήσεις με την Τουρκία με αυστηρά οριοθετημένες τις εθνικές της γραμμές.
Μιλώντας για το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, το οποίο πυροδοτεί τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα πάρκα θα γίνουν και ότι «η επέκταση της ζώνης θαλάσσιας προστασίας εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας είναι κάτι το οποίο δεν αφορά καθόλου την Τουρκία».
Σε σχέση με το θέμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει συνέπειες στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη.
«Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», τόνισε, κάνοντας λόγο για δικαίωση της πολιτικής της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.
Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία των Ευρωεκλογών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να ψηφίσουν, ενώ επισήμανε ότι με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου 200.000 πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το σπίτι τους.