Kathimerini.gr
Γιάννης Σουλιώτης
Δίωξη για τα αδικήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι (πτήση drone πανω από περιοχή που απαγορεύεται και κατασκοπεία), άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά στους δύο Τούρκους συλληφθέντες.
Οι συλληφθέντες εμφανίστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή για το αδίκημα της κατασκοπείας (διώκεται σε βαθμό κακουργήματος), στον οποίο θα απολογηθούν την Παρασκευή.
Ερευνες ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέχρι τώρα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ από τα βίντεο που κατέγραψαν οι δύο συλληφθέντες, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ήταν τουρίστες.
Το χρονικό
Οι δύο άνδρες, 48 και 58 ετών, ήρθαν οδικώς στην Ελλάδα με μοτοσικλέτες, χρησιμοποιώντας τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Στις 7.30 της 15ης Σεπτεμβρίου κατέλυσαν σε ξενοδοχείο του Πόρου και το επόμενο πρωί σήκωσαν drone πάνω από το Κέντρο Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο.
Περίπου δύο ώρες αργότερα μπήκαν στο πλοίο και ταξίδεψαν από τον Πόρο προς Γαλατά. Συνελήφθησαν το απόγευμα της Κυριακής στη Μονεμβασιά όταν πήγαν να καθίσουν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όπου είχαν καταλύσει.
Προηγουμένως ο διοικητής του κέντρου εκπαίδευσης που αντελήφθη τις κινήσεις του επικοινώνησε με το Α.Τ. Πόρου, αναφέροντας ότι διαπιστώθηκε πτήση drone πάνω από το κέντρο εκπαίδευσης για περίπου 10 λεπτά.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αστυνομικού, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανήκε σε δύο αλλοδαπούς, πιθανόν Τούρκους υπηκόους. Την ώρα που οι αστυνομικοί έφθασαν στην περιοχή διαπίστωσαν ότι οι δύο ύποπτοι είχαν αποχωρήσει. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η χρήση του drone από τους Τούρκους έγινε από θαλάσσια εξέδρα απέναντι από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν.
Η υπεύθυνη του συγκεκριμένου ξενοδοχείου κατέθεσε ότι οι δύο αλλοδαποί είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο έπειτα από κράτηση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε τουρκικό ονοματεπώνυμο Μ.Τ., με αριθμό τηλεφώνου χωρίς άλλα στοιχεία ταυτότητας. Ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΠ εντόπισε τους δύο άνδρες στη Μονεμβασιά όπου είχαν καταλύσει.