Σταύρος Παπαντωνίου
Στην αποκάλυψη πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 4 Απριλίου στον Λευκό Οίκο, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προχώρησε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης από την Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετέχει στο 2ο East Macedonia and Thrace Forum. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την αποκάλυψη του ταξιδιού έλεγαν πως πράγματι η συγκεκριμένη ημερομηνία (4η Απριλίου) έχει συζητηθεί, αλλά ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο, συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης, δεν επιβεβαίωσε την ακριβή ημερομηνία μετάβασης, είπε όμως ότι θα πήγαινε στην Ουάσιγκτον μόνο για διμερή συνάντηση. Στη φράση του κ. Μητσοτάκη κρύβονται και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θέμα υπό συζήτηση είναι ότι η Αθήνα επιθυμεί επίσημη διμερή συνάντηση, ενώ ο Λευκός Οίκος συζητάει και ένα pull aside, δηλαδή μία συνάντηση στο περιθώριο της εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο για την Επανάσταση του 1821, είτε πριν είτε μετά, καθώς εφόσον ο πρωθυπουργός μεταβεί στις ΗΠΑ τότε θα παραστεί και στην επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου.
Ερωτηθείς πάντως ο κ. Μητσοτάκης αν τον επηρεάζει ότι έχουν εκλογές τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, απάντησε: «Καθόλου, αν δεχθούμε πρόσκληση θα ανταποκριθούμε. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είμαι πίσω για το συνέδριο της Ν.Δ.» στις 5 Απριλίου. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το αν προτιμά τον Τζο Μπάιντεν ή τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν πολύ προσεκτικός στην απάντηση που έδωσε. «Οποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός, θα σεβαστούμε την επιλογή του προφανώς. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές αυτή την περίοδο που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες στις οποίες έχουν μπει, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος», είπε.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές σε «φουλ πλέον ρυθμούς», όπως ομολογεί κυβερνητική πηγή. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αποτυπώνει μία σαφή στόχευση: την πρόθεση της κυβέρνησης, πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές, να δώσει έμφαση στην κοινωνική ατζέντα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα κοινωνικά θέματα θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στον δρόμο προς τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο πως το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό και την οικογένεια, ένα μείζον θέμα που αφορά οριζοντίως την ελληνική κοινωνία, έχει σχεδιαστεί να παρουσιαστεί τον Μάιο, δηλαδή παραμονές των ευρωεκλογών, παρά το γεγονός πως είναι σχεδόν έτοιμο και η παρουσίαση θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα. Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα της ακρίβειας πάνω σε δύο βασικούς άξονες: την έναρξη εφαρμογής του «καλαθιού της Σαρακοστής» και της αύξησης, την 1η Απριλίου, του κατώτατου μισθού.
Oικονομία
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στρέφει τα πυρά της και προς τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε δύο άξονες: πρώτον, στο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης και δεύτερον στο γνωστό θέμα με τα αστακοκάραβα. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Δεν είναι Monopoly η οικονομία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας το πρόγραμμα ύψους 3,5 δισ. που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Τον ρόλο της αποδόμησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε, όχι τυχαία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλησε να δείξει πως ό,τι λέει η ίδια είναι κοστολογημένο, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς απαντάμε με αριθμούς, θα υπάρξει και αναλυτική κοστολόγηση» για όσα εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε χθες κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως η Κουμουνδούρου επιστρέφει στην εποχή που έδινε τα πάντα σε όλους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη, πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι μένει πιστός στις παραδόσεις αυτού του κόμματος». Τέλος, για το θέμα των αστακοκάραβων, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως «δεν νοείται πολιτικός αρχηγός να απαντά “δεν είναι ανάγκη να μπούμε σε ανάλυση του τι έχω και τι δεν έχω”».