ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα - Εκλογές: Ολοι εναντίον όλων στα τελευταία μέτρα της κούρσας

Τα δυνητικά σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας «καίγονται» είτε γιατί δε βγαίνουν οι αριθμοί σε κάποιες περιπτώσεις ή γιατί οι δυνητικοί εταίροι δεν δείχνουν τέτοια διάθεση.

Δώτα Αντωνίου

Χωρίς απάντηση είναι, στην αρχή της εβδομάδας των εκλογών, το ερώτημα αν μπορεί από τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής να προκύψει κυβέρνηση, με την προοπτική νέας προσφυγής στις κάλπες να ενισχύεται μετά και τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η απλή αναλογική κάνει εξαιρετικά απίθανη την προοπτική αυτοδυναμίας για κάποιο κόμμα. Την ίδια στιγμή, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, τα δυνητικά σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας «καίγονται» είτε γιατί δε βγαίνουν οι αριθμοί σε κάποιες περιπτώσεις ή γιατί οι δυνητικοί εταίροι δεν δείχνουν τέτοια διάθεση.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του των προηγούμενων ημερών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στη διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής έκανε ένα ακόμα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, κόβοντας τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου να υπάρξει κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αριθμητικά αυτό μπορεί να οδηγούσε σε μια κυβέρνηση που θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε.

Μάλιστα, προέταξε την πεποίθηση ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, τον πιο πιθανό εταίρο με βάση τους αριθμούς, θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα εξυπηρετούσε το συμφέρον της χώρας στη δεδομένη συγκυρία καθώς, όπως είπε «πρέπει να πατήσουμε γκάζι», εννοώντας ότι απαιτείται ταχύτητα και αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων για να φύγει η χώρα μπροστά οι όροι λειτουργίας και μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα εξυπηρετούσε αυτό τον στόχο. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ». Εδωσε έτσι ένα πρώτο δείγμα γραφής των όρων με τους οποίους θα γίνουν οι συζητήσεις της επομένης των εκλογών, που δεν ευνοούν την προοπτική συνεργασίας.

Και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, οι τόνοι είναι υψηλοί, πέρα από τους περιορισμούς που θέτει η σταθερή και επίμονη τοποθέτηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας για πρωθυπουργός». Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, ήρθε σε έντονο ύφος και μιλάει για «ισχυρή εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή και όχι βολικό εταίρο». Με αυτούς του όρους, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε χθες από το κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Ν.Δ. στο Σύνταγμα «να μπούμε δυνατά στο τελευταίο 100άρι» και «να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Ξέρουμε ότι θα είμαστε νικητές, αλλά θέλουμε να είμαστε νικητές με μεγάλη διαφορά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για «τη μάχη των 7 ημερών για την τελική νίκη» ενώ εμφανίστηκε από το Αγρίνιο βέβαιος ότι «την άλλη Κυριακή έρχεται η αλλαγή. Στις 21 κερδίζουμε και στις 22 σχηματίζουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας». Κυβέρνηση συνεργασίας με ποιον όμως; Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι, σύμφωνα με τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων, ο «αναγκαίος εταίρος» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. «Πως γίνεται να αφήνετε ίσες αποστάσεις για την επόμενη ημέρα;», ήταν το ερώτημα προς τον πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στη Χαριλάου Τρικούπη να τοποθετηθεί. Η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη που μιλάει για αυτούς «που έχουν αποδειχθεί οι χρυσοί χορηγοί του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις φαιδρότητες που διακινούν για “τοπικά νομίσματα” και ανοχή στις “Δήμητρες”», δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ , λίγες μέρες πριν τις κάλπες εξακολουθεί να ανθίσταται στο επίμονο φλερτ από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Αρνητικός απέναντι στο σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας εμφανίστηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «ένας προεκλογικός διάλογος χρειάζεται μια άνεση χρόνου. Μετά την 21η Μαΐου θα έχουμε μια εβδομάδα …αναμπουμπούλας με κοκορομαχίες και μετά μπαίνουμε κατευθείαν σε μια άλλη προεκλογική περίοδο. Δυστυχώς, το παράθυρο ενός σοβαρού πολιτικού διαλόγου – αυτό που ζητάμε δυο χρόνια τώρα – έκλεισε με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουτσούμπα. Οπότε, δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό που έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, αν είναι να συγκυβερνήσουμε».

Και, βεβαίως, από την πλευρά του ΚΚΕ σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει προοπτική ούτε για είσοδο του κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε για τα σενάρια περί ψήφου ανοχής, που κατά καιρούς έχουν ακουστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση