ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας – Στο τραπέζι και άλλα μέτρα

Kathimerini.gr

Αποτέλεσμα της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα ήταν η χθεσινή απόφαση για νέα οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα, καθώς πλέον από την Παρασκευή ενεργοποιείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είναι αυτή της εργασίας, για λόγους υγείας και έξοδο με κατοικίδιο πλησίον της οικίας. Η απόφαση ελήφθη μετά την κατάχρηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στα sms, κυρίως στον κωδικό 6, που αφορά την «άθληση». Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις πιέσεις, ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών, για να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, κάθε οργανισμός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα λειτουργεί μόνο με το απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Ο κ. Ν. Χαρδαλιάς μάλιστα προανήγγειλε αυστηροποίηση των ελέγχων.

Τα νέα μέτρα ελήφθησαν στη σκιά του νέου ρεκόρ θανάτων, καθώς χθες 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε και στους διασωληνωμένους με 297. Τη θλιβερή πρωτιά εξακολουθεί να κρατάει η Θεσσαλονίκη, η οποία δεν είναι απλά στο κόκκινο, αλλά «στο κατακόκκινο», όπως λένε στην «Κ» κυβερνητικές πηγές.

Χθες, για μία ακόμη φορά ήταν πρώτη πανελλαδικά και στα κρούσματα με 777, ακολουθούσε η Αθήνα με 635. Ο μεγάλος φόβος ωστόσο είναι για τη Βόρεια Ελλάδα όπου, όπως φαίνεται, από τα αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν σχεδόν πληρωθεί όλες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος πως αν δεν συγκρατηθεί η έκρηξη της πανδημίας, η κατάσταση θα μετακυλιστεί στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ συνολικά.

Μάλιστα, χθες η αρχική σκέψη ήταν τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν μόνο στη συμπρωτεύουσα, αλλά για μία ακόμη φορά επικράτησε η λογική της πρόληψης και έτσι οδηγηθήκαμε σε οριζόντια απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είναι πως έχει γίνει συζήτηση για τη χρήση χώρων όπως το Βελλίδειο για υγειονομικούς λόγους.

Στο τραπέζι και άλλα μέτρα

Χθες συζητήθηκε εκτενώς το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα στα σχολεία μπορεί να εξακολουθούν να είναι χαμηλά –κάτω από το 1%– ωστόσο η μετακίνηση προς τα σχολεία δημιουργεί μία ευρύτερη κινητικότητα που έχει μπει στο μικροσκόπιο.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί να υπάρξει και αυτό το μέτρο τις επόμενες μέρες, εάν δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων και κυρίως κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εισιτηρίων και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αυτό θα είναι και το βασικό κριτήριο για το πότε θα λήξει το lockdown, με την 30ή Νοεμβρίου πάντως να απομακρύνεται ως σενάριο.

Επικοινωνιακός συντονισμός

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση αναζητείται και καλύτερος επικοινωνιακός συντονισμός. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε για μία ακόμη φορά Βαβέλ δηλώσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τι θα συμβεί με τα sms. Aλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Παπαθανάσης, δήλωσαν πως δεν αποκλείεται κόφτης στα μηνύματα, ενώ άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Πιερρακάκης, ανέφεραν πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε πως σε «κάθε κρίση πρέπει να απαντά ο εκάστοτε αρμόδιος», στέλνοντας μήνυμα και στους συναδέλφους του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση