ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο ίδιο έργο θεατές - Πώς φτάσαμε στα έκτροπα της Λεμεσού

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρχών πηγαινοέρχεται και μετά τα χθεσινά επεισόδια το κυπριακό ποδόσφαιρο βαδίζει προς άγνωστα μονοπάτια

Του Μάριου Χριστοφή

Του Μάριου Χριστοφή

Για άλλη μια φορά ο φίλαθλος αλλά και η κοινή γνώμη έγιναν δέκτες ντροπιαστικών εικόνων αλλά και τραμπουκισμών, με τις αρμόδιες αρχές να αδυνατούν να διαχειριστούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ντέρμπι της Λεμεσού (ΑΠΟΛΛΩΝ-ΑΕΛ). Τα όσα διαδραματίστηκαν στο στάδιο «Άλφαμέγα» το βράδυ της Κυριακής έφεραν στις μνήμες όλων μας τα επεισόδια του αντίστοιχου αγώνα της περσινής χρονιάς, τα οποία είχαν ως συνέπεια να παρθεί η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων. Την ίδια ώρα, το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρχών πηγαινοέρχεται και μετά τα χθεσινά έκτροπα το κυπριακό ποδόσφαιρο βαδίζει προς άγνωστα μονοπάτια με όλα τα σενάρια να είναι ρευστά σχετικά με τη συνέχιση αγώνων με οπαδούς και των δύο ομάδων.

Το «καυτό» θέμα της μετακίνησης φιλάθλων  

Το φλέγον θέμα της αστυνόμευσης αγώνων ξεκίνησε τους καλοκαιρινούς μήνες με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εμφανίζεται αρνητικό στην ακύρωση του μέτρου για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων και ζητούσε από την ΚΟΠ να συνεχιστεί το συγκεκριμένο μέτρο προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι σημειώθηκαν έκτροπα κατά τη διάρκεια προπονήσεων, όπως επίσης Υπουργείο και Αστυνομία θεωρούσαν άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν οι οπαδοί της Ομόνοιας 29 του Μάη, οι οποίοι δεν είχαν εκδώσει κάρτα οπαδού. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, στις 22 Ιουλίου αποφάσισε ομόφωνα να επιτραπεί η μετακίνηση φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας στους εκτός έδρας αγώνες για το πρωτάθλημα 2024-2025. Μάλιστα, η Ομοσπονδία, στις 20 Αυγούστου κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Γιώργου Κούμα προχώρησε στον διαχωρισμό των αγώνων υψηλού κινδύνου, λαμβάνοντας σχετικές αποφάσεις και μέτρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟΠ, με τροποποίηση της προκήρυξης, καθορίζεται το ανώτατο όριο στην μετακίνηση φιλάθλων μεταξύ των ομάδων που οι αγώνες τους θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Στον κατάλογο με τις δέκα ομάδες συμπεριλαμβάνονται ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια Λευκωσίας, ΑΕΛ, Απόλλων, Άρης, Ανόρθωση, ΑΕΚ, Πάφος FC, Ομόνοια 29Μ και Νέα Σαλαμίνα. Για αυτούς τους αγώνες, η φιλοξενούμενη ομάδα θα μπορεί να μεταφέρει στο στάδιο μέχρι 800 φιλάθλους, εκτός εάν ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος του 10% της χωρητικότητας του σταδίου και σε τέτοια περίπτωση θα εφαρμόζεται το 10%.

Το χρονικό αναβολής του αγώνα και των επεισοδίων 

Οι πρώτες δύο αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος κύλησαν ομαλά, με το ντέρμπι μεταξύ ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΕΛ να δεσπόζει της τρίτης αγωνιστικής και τις αρμόδιες αρχές να δηλώνουν έτοιμες να διαχειριστούν τον συγκεκριμένο αγώνα όπως επίσης και τη ταυτόχρονη πορεία διαμαρτυρίας των οργανωμένων οπαδών της Ομόνοιας 29ης Μάιου. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Χαρτσιώτη στο ΚΥΠΕ λίγες ώρες πριν τον αγώνα, αναφέροντας «όπως έχω ενημερωθεί από την ηγεσία της Αστυνομίας, έχουν οργανώσει τα πλάνα τους προκειμένου, τόσο η εκδήλωση της πορείας όσο και ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας, που είναι μεγάλης επικινδυνότητας για την Αστυνομία, να κυλήσουν όλα ομαλά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ευελπιστώ, μετά που είδα και διάφορες δηλώσεις παραγόντων αλλά και του Προέδρου της ΚΟΠ, ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Στις 19:00 την Κυριακή, ώρα διεξαγωγής του αγώνας αντί να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο οι δύο ομάδες, ανακοινώσεις από τα ηχεία του γηπέδου καλούσαν όλους τους φιλάθλους της ΑΕΛ να περάσουν εκτός σταδίου για το λόγο ότι πέρασαν εντός γηπέδου χωρίς να τους γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Παρόλα αυτά, κι αφού πέρασε σχεδόν ενάμισι ώρα από την ενημέρωση δεν είχαν περάσει όλοι εκτός γηπέδου, ενώ σύμφωνα πάντα με τις αρχές κάποιοι που αρχικά είχαν φύγει από τη θέση τους στις κερκίδες και επέστρεψαν εκεί χωρίς να τους γίνει ο έλεγχος. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του γηπέδου η οριστική διακοπή του αγώνα. Ακολούθως επεισόδια ξέσπασαν έξω από το στάδιο «Άλφαμέγα», οπαδοί άρχισαν να πετούν πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών. Από το μένος των οπαδών δεν γλύτωσαν ούτε και τα οχήματα, τα οποία ήταν σταθμευμένα πέριξ του γηπέδου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των τραυματιών κτυπήθηκε από μολότοφ και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Ερωτήματα από τη στάση Αστυνομίας-ΚΟΠ-σωματείων

Μετά τον απόηχο του αγώνα, ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τη στάση Αστυνομίας, ΚΟΠ και σωματείων. Αρχικά, η Αστυνομία εφόσον δήλωνε ότι έχει έτοιμο επιχειρησιακό πλάνο γιατί πάλι απέτυχε εκ του αποτελέσματος, η ΚΟΠ τη στιγμή που ήξερε την επικινδυνότητα του ΑΠΟΛΛΩΝ - ΑΕΛ για ποιο λόγο δεν ανακοίνωσε αυστηρές ποινές σε περίπτωση επεισοδίων και τέλος τα σωματεία γνωρίζοντας τους ταραξίες γιατί δεν τους έχουν αποκλείσει ακόμη από τα γήπεδα.  

Πέραν των ερωτημάτων, προβληματισμό προκαλεί η στάση της Αστυνομίας στα έκτροπα έξω από το γήπεδο, αφού στην προκείμενη περίπτωση τα επεισόδια έγιναν μεταξύ των φιλάθλων της ΑΕΛ και των μελών της. Η όλη της στάσης μπορεί να ερμηνευθεί από κάποιους, η προώθηση και πάλι του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων. Ωστόσο, και να επανέλθει το εν λόγω μέτρο ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια αφού τα έκτροπα σημειώθηκαν εκτός αγωνιστικού χώρου και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή οπαδών από διαφορετικές ομάδες. Όσον αφορά την ΚΟΠ αφού γνώριζε τους πιθανούς κινδύνους που ελλόχευε ο συγκεκριμένος αγώνας σε συνάρτηση με την πορεία διαμαρτυρίας των οπαδών της Ομόνοιας 29 Μαΐου την ίδια ώρα στην πόλη για ποιο λόγο δεν έλαβε από πλευράς της μέτρα όπως αλλαγή ώρας διεξαγωγής του αγώνα ή καλύτερα διεξαγωγή του αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, έχοντας εις γνώση τα όσα εκτυλίχθηκαν στο περσινό αγώνα μεταξύ των ίδιων ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την ομάδα του Χιμένεθ η οποία έχει σημαντικούς στόχους να κυνηγήσει
24sports.com.cy
 |  ΑΠΟΕΛ
Είναι τέτοια η ποιότητα του Όρσιτς που αν βρει τον καλό του εαυτό... δύσκολα δεν θα μας αναγκάσει να τρίβουμε τα μάτια μας ...
24sports.com.cy
 |  ΠΑΦΟΣ FC