Του Πανίκου Κωνσταντίνου
Οι κόποι της ευοδώθηκαν. Τόσα ταξίδια, τόσες χώρες, τόσοι αγώνες… για ένα σκοπό. Να μπορέσει να αγωνιστεί στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Εκεί που οι κορυφαίοι αντιμετωπίζουν τους κορυφαίους. Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι που έλεγε και ο αείμνηστος Διακογιάννης, η Σοφία Ασβεστά εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η 24χρονη αθλήτρια στο τζούντο πέρασε πολύ δύσκολα. Άντεξε, ιδιαίτερα την περίοδο του covid. Πάλεψε με τον εαυτό της, άντλησε δύναμη από τους προπονητές της και πλέον ετοιμάζεται για ό,τι ονειρευόταν. Η Σοφία Ασβεστά μίλησε στην «Κ» για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις προκλήσεις που έχει πλέον ενώπιόν της.
–Έχεις συνειδητοποιήσει ότι προκρίθηκες στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο;
–Ναι! Διότι από την αρχή του χρόνου στόχευα να κρατήσω στα χέρια μου, το continental quota* (σ.σ. κάθε ήπειρος έχει έναν ορισμένο αριθμό θέσεων ποσόστωσης που κατανέμονται σε αθλητές με τον υψηλότερο αριθμό πόντων, ανεξαρτήτως φύλου και κατηγορίας βάρους) και να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
–Πότε το έμαθες, που ήσουν, τι έκανες και πώς αντέδρασες, τη στιγμή που προκρίθηκες;
–Μετά τους παγκόσμιους αγώνες θα είχαμε οριστική επιβεβαίωση για τη θέση του κάθε αθλητή. Από αυτούς τους αγώνες θα εξαρτιόταν κατά πόσο θα προκρινόμουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις τελευταίες 5-6 μέρες ανησυχούσα πολύ. Δεν κοιμόμουν καλά και τα βράδια έβλεπα εφιάλτες! Όταν βγήκε η απόφαση ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη και ένιωσα ανακούφιση. Αμέσως πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου και τους είπα τα καλά νέα. Κανονικά μετά τους παγκόσμιους αγώνες μπορούσα να ξεκουραστώ λίγο αλλά κάτι μέσα μου μου έλεγε ότι θα τα καταφέρω. Γι’ αυτό συνέχισα να προπονούμαι με τη σκέψη μου στραμμένη στο Παρίσι και τα κατάφερα.
–Ξεκίνησες αυτή την προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια, βάζοντας αμέτρητες ώρες προπονήσεων, δηλαδή, πόσες ώρες την ημέρα;
–Καθημερινά προπονούμαι πέντε ώρες. Δύο ώρες το πρωί και τρεις αργά το απόγευμα. Ξεκουράζομαι μόνο το Σάββατο. Από την Κυριακή ξεκινάει το πρόγραμμα των προπονήσεων. Για να πετύχω τους στόχους μου, μετακόμισα στη Ρωσία, μακριά από την οικογένειά μου για να βελτιώσω το πρόγραμμα προπονήσεών μου.
–Τους τελευταίους μήνες ταξίδεψες σε 14 χώρες και αγωνίστηκες σε 11 αγώνες, ποιο ήταν το πιο δύσκολο, να αντιμετωπίσεις την κούραση από τα ταξίδια ή την κούραση για την προετοιμασία στους αγώνες;
–Δυστυχώς με όλους αυτούς τους αγώνες δεν είχαμε ώρα για σωστή προετοιμασία στους αγώνες. Τον περισσότερο χρόνο τον σπαταλήσαμε στα ταξίδια. Θα ευχόμουν να σπαταλούσα περισσότερες για προετοιμασία. Όμως αυτή η κούραση των ταξιδιών με βοήθησε έτσι ώστε να είμαι πιο έτοιμη στους αγώνες, επειδή αισθάνομαι ότι έκανα καλή προετοιμασία. Γι’ αυτό θα έλεγα ότι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις την κούραση από τα ταξίδια, αφού πρέπει ο οργανισμός σου να προσαρμόζεται γρήγορα σε νέους τόπους.
–Σε ποιες χώρες ταξίδεψες;
–Εκτός από την Κύπρο, λάβαμε μέρος σε αγώνες στην Αυστρία, στο Αζερμπαϊτζάν, Γαλλία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Austria, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Γεωργία, Τσεχία και Κροατία.
–Ποια ήταν η πιο ωραία εμπειρία αγωνιστικά;
–Αυτό που θα θυμάμαι για πολύ καιρό, είναι οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες, αφού έγραψα ιστορία για το Τζούντο της Κύπρου. Έγινα η πρώτη αθλήτρια στην Κύπρο που κατέκτησε την πέμπτη θέση σε αυτό το επίπεδο. Το αποτέλεσμα με έκανε να νιώσω περήφανη και ότι όλες οι προσπάθειές μου δεν πάνε χαμένες.
–Προλαβαίνεις να δεις κάτι από τη χώρα ή αμέσως προπόνηση και αγώνας;
–Στις σπάνιες φορές που μου μένει λίγος χρόνος προσπαθώ να δω μερικά αξιοθέατα. Αλλά πολύ σπάνια συμβαίνει να έχω τέτοιες ευκαιρίες. Συνήθως αγωνιζόμαστε και αμέσως, φεύγουμε.
–Αλλάζει η διατροφή σου από χώρα σε χώρα;
–Φυσικά αλλάζει! Ωστόσο, πάντα τρώω σωστά και σε ό,τι είμαι συνηθισμένη. Δεν θέλω να ρισκάρω με το φαγητό πριν από διεθνείς αγώνες.
–Πώς περνάς τις ώρες σου στα αεροδρόμια και στη διάρκεια των πτήσεων;
–Πάντα κοιμάμαι. Είναι πολύ εύκολο για μένα να κοιμηθώ κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Έτσι περνά η ώρα πιο γρήγορα.
–Αν διαβάζεις βιβλία ή βλέπεις ταινίες, τι είδους βιβλία ή ταινίες σου αρέσουν;
–Βιβλία! Μου αρέσει να διαβάζω ρομαντικά ή ψυχολογία. Ταινίες, όχι, περισσότερο διάφορες σειρές μ’ αρέσουν.
–Τόσα ταξίδια με τα αεροπλάνα θα ήθελες να ταξιδεύεις λίγο πιο χαλαρά, για παράδειγμα με ένα καράβι;
–Όχι, αυτή τη στιγμή ονειρεύομαι απλώς να μείνω σε μια πόλη και να έχω την καθημερινότητά μου χωρίς να σκέφτομαι ότι πρέπει να φτιάξω βαλίτσες επειδή θα πρέπει να ταξιδέψω, πάλι.
–Στο ταπί πρέπει να είσαι, προετοιμασμένη, σε εγρήγορση και επιθετική, στην προσωπική σου πώς είσαι;
–Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ότι είμαι το αντίθετο απ’ ό,τι στην καθημερινή μου ζωή. Στην καθημερινότητά μου είμαι ήρεμη.
–Οι γονείς σου πόσο σε βοήθησαν στη διάρκεια της καριέρας σου;
–Χάρη στους γονείς μου πέτυχα το όνειρό μου. Με βοηθούν αφάνταστα. Όχι μόνο οικονομικά αλλά με στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές. Ο πατέρας μου πάντα μετά τους αγώνες, είτε κερδίσω είτε χάσω, με ρωτά αν τα πόδια μου, τα χέρια μου, το σώμα μου κ.λπ. είναι καλά! Ανησυχεί πολύ για τραυματισμούς και είναι πιο σημαντικό για εκείνον να μην έχω κάποιον τραυματισμό. Η μητέρα μου κάποιες φορές είναι μαζί του στους αγώνες. Αλλά και όταν λείπει είναι εκείνη που με σπρώχνει ψυχολογικά έχοντας συνεχώς επικοινωνία.
–Είσαι ικανοποιημένη από την αρωγή του ΚΟΑ της ΚΟΕ και της Ομοσπονδίας σου;
–Μπορώ να πω ότι η στήριξη που έχουμε είναι ικανοποιητική.
–Σε πρόσφατες δηλώσεις σου αναφέρθηκες σε κάποια θεία σου, την οποία ευχαρίστησες πολύ για τη βοήθεια της, μπορείς να μας δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες, τι είδους βοήθεια είχες;
–Μόλις είχα ξεκινήσει το τζούντο και η θεία μου δεν γνώριζε ιδιαίτερα το άθλημα. Σήμερα γνωρίζει τα πάντα. Βλέπει στο καλεντάρι το πρόγραμμά μου, πού θα παλέψω, πόσους βαθμούς έχω και πόσους χρειάζομαι… Πάντα όταν αγωνίζομαι παρακολουθεί μαζί με τον πατέρα μου τους αγώνες και ξέρει ήδη τα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας μου. Θα έλεγα είναι μια ειδική υποστήριξη, γιατί όταν ένας άνθρωπος δεν γνωρίζει καλά-καλά, ένα άθλημα και λίγο καιρό μετά μαθαίνει τα πάντα, σου δείχνει πόσο πολύ σε αγαπά και νοιάζεται για σένα και με αυτό τον τρόπο ενώνεται μαζί μου, στηρίζοντας την προσπάθειά μου στην πορεία του ονείρου.
–Σου λείπουν οι φίλοι σου ή έχεις συνηθίσει πλέον με όλα αυτά τα ταξίδια;
–Οι πολλές ώρες προπόνησης δεν μου αφήνουν χρόνο για γνωριμίες και να δημιουργήσω έτσι φιλίες εκτός του τζούντο. Οι στενοί μου φίλοι είναι στο τζούντο και αυτό δεν με στενοχωρεί, αφού μαζί τους έχω κοινά ενδιαφέροντα και ξέρω πως θα είναι πάντα δίπλα μου.
–Το 2019 πήγες για σπουδές (Sport Science) στη Ρωσία (Κρασνοντάρ) αλλά λόγω πανδημίας μετακόμισες στην πόλη Τουάπσε όπου έμεινες εκεί και μετά τις σπουδές για προπονήσεις με τον κ. Τζάνικ Ναγκούτσεφ (σ.σ. στην Κύπρο προπονητής είναι ο κ. Χριστοδουλίδης). Εκεί είπες ότι βρίσκει γαλήνη η ψυχή σου, μπορείς να μας την περιγράψεις και να μας βοηθήσεις να καταλάβουμε γιατί νιώθεις έτσι;
–Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να αντεπεξέλθω σε κάποιες δυσκολίες. Πολλές φορές ήθελα να επιστρέψω και να μείνω κοντά στην οικογένειά μου. Αλλά οι άνθρωποί της μου έδειξαν πόσο πολύ με αγαπάνε και ό,τι δυσκολία έχω με βοηθάνε. Ούτε μία μέρα δεν ένιωσα ξένη. Για εκείνους ήμουν μέρος της οικογένειάς τους. Μετά από καιρό άρχισα να καταλαβαίνω τη ζωή αυτών των ανθρώπων και πόσο ήρεμη ζωή υπάρχει σε αυτόν το τόπο. Ο κόσμος είναι πρόθυμος να βοηθήσει, είναι φιλόξενος και πλέον όταν επιστρέφω νιώθω πως είναι το σπίτι μου, νιώθω γαλήνη και ευγνωμοσύνη για τη ζωή μου έχω.
–Σκοπεύεις να ξεκουραστείς λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς ή δεν προλαβαίνεις;
–Όχι βέβαια. Αντίθετα τώρα είναι που πρέπει να δώσω τα πάντα για να είναι έτοιμη για τους αγώνες,
–Πώς είναι το πρόγραμμά σου μέχρι του Ολυμπιακούς;
–Αυτό το γνωρίζει ο προπονητής μου. Αυτός ξέρει και θα με καθοδηγήσει σωστά, και πού θα χρειαστεί να δουλέψω παραπάνω.
–Ονειρεύεσαι τη στιγμή που θα δώσεις τον πρώτο σου αγώνα;
–Φυσικά. Είναι μια εμπειρία που δεν έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου.
–Ποιος είναι ο στόχος σου στο Παρίσι;
–Να βάλω τα δυνατά μου και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορώ. Δεν είναι εύκολοι οι αγώνες αλλά θα παλέψω για το αδύνατο.
–Καλή επιτυχία.
–Ευχαριστώ πολύ.