ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φρέσκος αέρας με Σωφρόνη

Γίνεται ο 28ος ομοσπονδιακός προπονητής που αναλαμβάνει την Εθνική Κύπρου

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Νέα αρχή, αέρας ανανέωσης, οι ελπίδες επιστρέφουν, κάτι διαφορετικό για την Εθνική Κύπρου. Σε κάθε αλλαγή ομοσπονδιακού προπονητή πάντα υπάρχουν προσδοκίες για ένα καλύτερο… αύριο. Ο Σωφρόνης Αυγουστή ανακοινώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, σε μια προσπάθεια αναπτέρωσης ηθικού των ποδοσφαιριστών και βελτίωσης εικόνας και αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται πως: «Η συμφωνία προνοεί συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι τον Νοέμβριο του 2026. Ο κ. Αυγουστή αναλαμβάνει άμεσα την Εθνική Κύπρου ενόψει των δύο αγώνων με Ρουμανία στις 12 Οκτωβρίου και το Κόσοβο στις 15 Οκτωβρίου για το Nations League. Πρόκειται για τον πιο πετυχημένο Κύπριο προπονητή τα τελευταία χρόνια, με θητεία και εμπειρία στον πάγκο ομάδων πρώτης κατηγορίας με πρωταγωνιστικούς στόχους».

Οι αποτυχίες των τελευταίων χρόνων έφεραν παγωμάρα και απογοήτευση στους Κύπριους φιλάθλους, με αποτέλεσμα η ΚΟΠ μετά από δύο χρόνια, δύο μήνες και 15 ημέρες να λύσει τη συνεργασία της με τον Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Σωφρόνης Αυγουστή είναι ο 28ος προπονητής (μαζί με τους υπηρεσιακούς) που αναλαμβάνει τον πάγκο της Εθνικής Κύπρου.

Χρόνο πολύ μπροστά του δεν έχει, αλλά γνωρίζει καλά τους Κύπριους διεθνείς, ορισμένους μάλιστα τους είχε ως ποδοσφαιριστές υπό την καθοδήγησή του. Η αλλαγή προπονητή από μόνη της δεν είναι πανάκεια και ούτε πρόκειται από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν άρδην τα αγωνιστικά δεδομένα, αλλά ως συνήθως –έτσι λένε– αλλάζει την ψυχολογία προς το καλύτερο. Σε αυτήν θα στηριχθεί για να μπορέσει να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα, αν και το εγχείρημά του δεν είναι τόσο εύκολο, όπως δεν ήταν για κανέναν άλλο ομοσπονδιακό προηγουμένως.

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο την εθνική ομάδα των Ανδρών, αλλά από τις μικρότερες ηλικίες και να υπάρχει συνέπεια και επαγγελματισμός.

Οι προσδοκίες για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν ήταν ποτέ μεγάλες, αλλά με τον νέο θεσμό του Nations League αυξήθηκαν λίγο, λόγω των αντιπάλων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αφού αποφεύγουμε αν μη τι άλλο τις κορυφαίες εθνικές της Ευρώπης.

Την επιλογή του την είδε με «καλό μάτι» η πλειονότητα των φιλάθλων (όπως και του Τιμούρ Κετσπάγια το ίδιο) όμως το βάρος είναι μεγάλο και θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη τους η εθνική ομάδα.

Οι πιο πετυχημένοι

Λίγοι προπονητές μακροημέρευσαν στον πάγκο της Εθνικής μας. Αν δούμε με επιείκεια την παρουσία περίπου επτά χρόνων του πρώτου ομοσπονδιακού μας προπονητή Αργύρη Γαβαλά (1/11/60-15/11/67) που κάθισε στον πάγκο μόλις σε 13 αγώνες (δύο νίκες, μία ισοπαλία και 10 ήττες) οι άλλοι δύο που κατάφεραν να διατηρήσουν τον τίτλο του ομοσπονδιακού προπονητή ήταν ο Ανδρέας Μιχαηλίδης (31/03/91- 31/12/96), που παρέμεινε σχεδόν έξι χρόνια μετρώντας εννέα νίκες, 11 ισοπαλίες και 21 ήττες σε 41 αγώνες και ο Άγγελος Αναστασιάδης (18/12/04-29/04/11) για σχεδόν εξίμισι χρόνια και σε 56 αγώνες μέτρησε 17 νίκες, δέκα ισοπαλίες και 29 ήττες. Οι 17 νίκες του Άγγελου Αναστασιάδη είναι οι περισσότερες που πέτυχε ομοσπονδιακός προπονητής.

Αν πάρουμε τον μέσο όρο βαθμών, ανάλογα δηλαδή με τους αγώνες που έδωσε και τους βαθμούς που πήρε, τις πιο ψηλές βαθμολογίες τις έχουν ο Πανίκος Γεωργίου (01/07/97- 31/08/99) ο οποίος σε 16 αγώνες κέρδισε τους εννέα, έφερε δύο ισοπαλίες και ηττήθηκε σε πέντε παιχνίδια μετρώντας 1,81 βαθμούς ανά αγώνα. Τη δεύτερη ψηλότερη βαθμολογία είχε ο Σταύρος Παπαδόπουλος (01/09/99-30/06/2001) ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Γεωργίου και στη δεύτερή του θητεία στην εθνική Ανδρών, σε δέκα αγώνες κέρδισε τους μισούς, έφερε δύο ισοπαλίες και έχασε μόνο τρεις φορές. Ο απολογισμός του ήταν 1,70 βαθμοί ανά αγώνα. Ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε 1,09 βαθμούς ανά αγώνα και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης 0,93 βαθμούς ανά αγώνα.

Εκείνες οι εποχές ήταν δυσκολότερες σε σύγκριση με τη σύγχρονη εποχή και την εποχή του Nations League που πλέον η ΟΥΕΦΑ έχει χωρίσει τις χώρες σε κατηγορίες.

Ίσως αυτό είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση του Σωφρόνη Αυγουστή στο έργο που αναλαμβάνει, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση