Του Πανίκου Κωνσταντίνου
Ο Γιόχαν Κρόιφ σε κάποια στιγμή είχε πει ότι, ποτέ στη ζωή του δεν είδε ένα τσουβάλι λεφτά να παίζει μπάλα. Ήταν η πρώιμη περίοδος της εποχής Μπόσμαν, που άνοιξε τον δρόμο στις πλούσιες ομάδες να μπορούν να αποκτούν τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές και με την πάροδο του χρόνου να ισχυροποιούνται. Σήμερα, η ατάκα του Κρόιφ έχει χάσει την αξία της, καθώς ναι μεν δεν κατακτά πάντα τον τίτλο ή τίτλους η ομάδα με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, αλλά αυτές οι ομάδες καταφέρνουν ως συνήθως να διατηρούνται στις ψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας. Καμιά φορά «πετάγεται» κάποια άλλη με καλή οργάνωση, σκάουτινγκ, και λίγη τύχη και κάνει τη «ζημιά», αλλά πλέον ολοένα και αυτού του είδους οι ομάδες σπανίζουν.
Με σχεδόν το ένα τέταρτο του 21ου αιώνα να έχει παρέλθει, το φαινόμενο της τελικής θέσης στον βαθμολογικό πίνακα για τα ποδοσφαιρικά σωματεία/εταιρείες και στο νησί μας, λίγο-πολύ εξαρτάται ή υπολογίζεται βάσει της οικονομικής τους δυνατότητας. Φέτος, με την παρέλευση των πρώτων 11 αγωνιστικών, καθώς δεν υπολογίζονται οι χθεσινοί αγώνες, η βαθμολογική θέση των ομάδων που προπορεύονται είναι λίγο πολύ όπως γνωρίζουμε τα οικονομικά τους δεδομένα. Σήμερα έχουμε δύο σπουδαία παιχνίδια μεταξύ της πρωτοπόρου Πάφου και της φιλόδοξης Ομόνοιας, ενώ ο περσινός πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ υποδέχεται τον δεύτερο στη βαθμολογία Άρη. Οι τέσσερις αυτές ομάδες μαζί με την ΑΕΚ και τον Απόλλωνα, έχουν το μεγαλύτερο μισθολόγιο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ΑΕΚ με τον Απόλλωνα διαθέτουν αρκετά μικρότερο από τις προαναφερθείσες, αλλά πολύ μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες που ακολουθούν. Όλα αυτά βάσει των οικονομικών καταστάσεων που δηλώνουν οι ίδιες κάθε χρόνο στην ΚΟΠ και οι οποίες δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της. Σήμερα, ο βαθμολογικός πίνακας δηλώνει όχι μόνο τη βαθμολογική θέση της κάθε ομάδας αλλά και το… μισθολόγιο της.
Το Καλοκαίρι του ’21
Πριν από περίπου τρία χρόνια και κάτι, όταν το Καλοκαίρι του 2021 ο Άρης άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς και πέρασε σε χέρια Λευκορώσου, σε συνδυασμό με τον ιδιοκτήτη της Πάφου που προέρχεται από τη Ρωσία, είχε αρχίσει μια συζήτηση στα ποδοσφαιρικά στέκια, όχι τόσο για το αν θα κυριαρχήσουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά πότε. Οι θέσεις και αντιπαραθέσεις εντάθηκαν το επόμενο Καλοκαίρι (2022) και το εύρος τους αυξήθηκε, όταν τον Μάιο του 2023 ο Άρης κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα.
Τον επόμενο Μάιο (2024) η Πάφος πανηγύρισε επίσης τον πρώτο της τίτλο, της κυπελλούχου Κύπρου και σήμερα (1η Δεκεμβρίου 2024) οι δύο αυτές ομάδες προπορεύονται στη βαθμολογία, αφήνοντας πίσω τους τις παραδοσιακές δυνάμεις Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ και… ΑΕΚ ενώ Απόλλων, Ανόρθωση και ΑΕΛ είναι ακόμη πιο πίσω. Από τη σεζόν 2022-23 μέχρι και την περσινή διεξήχθησαν αγώνες τριών διοργανώσεων για την κατάκτηση έξι τίτλων: Δύο πρωταθλήματος, δύο κυπέλλου και δύο σούπερ καπ. Οι μισοί κατέληξαν στη βιτρίνα του Άρη (πρωτάθλημα, σούπερ καπ) και της Πάφου (κύπελλο).
Η νέα εποχή φαίνεται να έρχεται νωρίτερα από ό,τι κάποιοι ίσως να υπολόγιζαν. Άρης και Πάφος, Πάφος και Άρης έχουν ανέβει επίπεδο, και κυρίως δείχνουν να σταθεροποιούνται στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας.
Φέτος (2024-25) εμφανίζονται ως τα ισχυρότερα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Βέβαια το να είσαι φαβορί δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι θα πετύχεις τον στόχο σου, ωστόσο επιβεβαιώνεται πως οι ομάδες με τα μεγαλύτερα μισθολόγια έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες.
Βάσει των στοιχείων της γνωστής ιστοσελίδας «transfermarkt.com» η αξία των ποδοσφαιριστών της Πάφου ανέρχεται στα 24,14 εκ. ευρώ, του Άρη στα 20 εκ. ευρώ, και της Ομόνοιας 19,23 εκ. ευρώ. Ακολουθεί μια τετράδα ομάδων λίγο πιο κάτω με την αξία των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ να εκτιμάται στα 14,85 εκ. ευρώ, της ΑΕΚ στα 13,98 εκ ευρώ, του Απόλλωνα στα 12,43 εκ. ευρώ και της Ανόρθωσης στα 11,25 εκ. ευρώ. Φαίνεται δηλαδή πως ο βαθμολογικός πίνακας ταιριάζει βάσει και της εκτιμώμενης συνολικής αξίας του ρόστερ της κάθε ομάδας.
Δεν αναφερόμαστε σε προϋπολογισμούς, ούτε σε μισθολόγια, πρόκειται απλώς για μια εκτίμηση της σημερινής αξίας των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν στο δυναμικό της κάθε ομάδας. Και τούτο πάλι υπόκειται σε κριτική, αναλόγως.
Κάτω από δέκα εκατομμύρια ευρώ είναι η αξία των υπόλοιπων ομάδων, με την ΑΕΛ να φτάνει στα 9,43 εκ. ευρώ και απ’ εκεί και πέρα έχουμε την Καρμιώτισσα με 6,50 εκ. ευρώ, τη Νέα Σαλαμίνα με 5,85 εκ. ευρώ, τον Εθνικό με 5,53 εκ. ευρώ και στις τελευταίες θέσεις είναι η Ομόνοια 29Μ με 4,58 εκ. ευρώ, η Ένωση με 3,80 εκ. ευρώ και η Ομ. Αραδίππου με 2,88 εκ. ευρώ.
Έχουμε δηλαδή τις ομάδες με τη χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, να παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Φτάσαμε στο… μέλλον
Περίπου τρία χρόνια μετά φτάσαμε στο… μέλλον. Σε ό,τι συζητούσαμε, δηλαδή: η Πάφος και ο Άρης έχουν μπει για τα καλά στην ελίτ του κυπριακού ποδοσφαίρου «κλέβοντας» τίτλους και ευρωπαϊκές θέσεις από τις παραδοσιακές δυνάμεις, παλιές και νέες.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως ένας από τους σοβαρούς λόγους που τα πλέι οφ από τρία γκρουπ των τεσσάρων ομάδων, άλλαξαν σε δύο γκρουπ, είτε με 12 ομάδες είτε με 14 ομάδες, ήταν ακριβώς για να χωρέσουν σχεδόν όλες οι γνωστές τότε «μεγάλες δυνάμεις» (ΑΕΛ, Απόλλων, Ανόρθωση, Ομόνοια, ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ). Σήμερα, με την Πάφο και τον Άρη να εδραιώνονται για τα καλά στις ψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις της ΚΟΠ να τεθεί ξανά θέμα για την αλλαγή της δομής του πρωταθλήματος με ένα διαφορετικό μοντέλο που δεν θα αποκλείει δημοφιλείς και ιστορικές ομάδες από το πρώτο γκρουπ. Ένα μοντέλο που θα τις βοηθά αν μη τι άλλο οικονομικά. Να αντλούν περισσότερα έσοδα σε σχέση με τα μηδαμινά που προσφέρει το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας με το υφιστάμενο μοντέλο.