Kathimerini.gr
Ο Σενγκ Χιε είναι 33 ετών, μένει στο Βανκούβερ και αγαπάει το ποδόσφαιρο. Αφού έκλεισε την πτήση του για Κατάρ, προκειμένου να δει από κοντά το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, σειρά είχε να τακτοποιηθεί και η διαμονή.
Δεν δυσκολεύτηκε να καταλήξει να κοιτάει δωμάτια στο «Fan Village», κάτι που έμοιαζε μια σχετικά οικονομική επιλογή γι’ αυτόν. Στις φωτογραφίες έβλεπε ένα δωμάτιο καθαρό και λειτουργικό, είχε δύο κρεβάτια, wi-fi, κλιματισμό και ψυγείο, έναντι 200 ευρώ το βράδυ.
Αυτό που δεν συνειδητοποίησε ο Χιε ήταν πως το δωμάτιό του βρισκόταν σε κοντέινερ.
Τα «χωριά» από κοντέινερ αποδείχθηκε μία λύση για τη διαμονή των χιλιάδων επισκεπτών που βρίσκονται στο Κατάρ για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Φωτ.: Erin Schaff/New York Times
Φτάνοντας στη Ντόχα, ο 33χρονος βρήκε μια θάλασσα από χρωματιστά κοντέινερ. Ο εργαζόμενοι ισχυρίζονταν πως υπάρχουν 4.000 κοντέινερ-δωμάτια. Ο χάρτης που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του «χωριού» που μοιάζει βγαλμένο από τον κόσμο των Lego, δείχνει πως υπάρχουν πλάνα για πάνω από 7.500, με έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τους εργαζόμενους.
Σε αυτό το ποδοσφαιρικό μεταλλικό χωριό υπάρχουν μεγάλες τέντες εν είδει τραπεζαρίας, καντίνες για φαγητό και καφέ, μίνι μάρκετ, φαρμακεία και μαγαζιά με merchandise. Αλλά και μεγάλοι χώροι στους οποίους οι οπαδοί μπορούν να συγκεντρωθούν και να παρακολουθήσουν αγώνες από γιγαντοοθόνες (αν και εφόσον δεν έχουν το πολυπόθητο «χρυσό χαρτάκι» που τους βάζει μέσα στο γήπεδο).
Μίνι μάρκετ μέσα στο Fan Village. Φωτ.: Erin Schaff/New York Times
Ο πληθυσμός του Κατάρ είναι κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια. Σε μια τόσο μικρή χώρα, που τώρα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα δώσουν «το παρών» σε 4 αγώνες τη μέρα, έπρεπε να βρεθεί μία λύση καταλυμάτων. Και πολλά από τα ξενοδοχεία της χώρας δεν είναι για το πορτοφόλι όλων.
Άλλωστε, το Κατάρ ξέρει πώς να φτιάξει πολλές λειτουργικές κατοικίες για προσωρινούς επισκέπτες. Τα περίχωρα της Ντόχα είναι γεμάτα με γειτονιές που δεν διαφέρουν και φοβερά από τα κοντέινερ για το Μουντιάλ, που προορίζονται για τους εργάτες του Κατάρ -λογική που υιοθετήθηκε και για τους επισκέπτες.
Βέβαια, ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πιο «χλιδάτες» επιλογές. Το «Al Khor» είναι ένα αντίστοιχο παραθαλάσσιο «χωριό» που απέχει 40 λεπτά οδικώς από το κέντρο της Ντόχα. Το κόνσεπτ του είναι «αραβικό κάμπινγκ» και σε αυτό θα βρει κανείς εστιατόρια και πισίνα, μεταξύ άλλων, αρκεί να έχει να διαθέσει 400 δολάρια τη βραδιά. (Υπάρχουν πάντα και ακόμα οικονομικότερες λύσεις, όπως η «Caravan City» που κοστίζει 115 ευρώ το βράδυ.)
Για να επιστρέψουμε, όμως, στο «χωριό» των 200 δολαρίων και τον Σενγκ Χιε, όταν ο επισκέπτης άνοιξε την πόρτα του δωματίου του, είδε αυτό ακριβώς που υπόσχονταν και οι φωτογραφίες. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική εικόνα των εγκαταστάσεων, έμοιαζε περισσότερο στα μάτια του με μία στεγαστική λύση για τους άστεγους των ΗΠΑ και του Καναδά, παρά με σκηνικό διακοπών. Πάντως, όπως φαίνεται, θα ξαναδιάλεγε αυτή τη λύση.
Τα πράγματα δεν πάνε σε όλες τις περιπτώσεις ρολόι. Η Γκιχάνα Φάβα και ο Ρέναν Αλμέιντα είναι ένα αρραβωνιασμένο ζευγάρι που ταξίδεψε για το Παγκόσμιο Κύπελλο από τη Βραζιλία στο Κατάρ και επέλεξαν με τη σειρά τους να κλείσουν ένα δωμάτιο στα εν λόγω κοντέινερ.
Η Γκιχάνα Φάβα και ο Ρέναν Αλμέιντα ήρθαν στο Κατάρ από τη Βραζιλία για να δουν το Παγκόσμιο Κύπελλο από κοντά. Φωτ.: Erin Schaff/New York Times
Προκειμένου να παραλάβουν το κλειδί τους, περίμεναν σε μία ουρά για τρεις ώρες. Παίρνοντας το κλειδί στα χέρια τους, κατάλαβαν πως το δωμάτιο το οποίο ανοίγει είναι ήδη κατειλημμένο.
Βρέθηκε ένα νέο δωμάτιο γι’ αυτούς στο τέλος αυτής της τεράστιας σειράς από κοντέινερ που απείχε από τα πάντα. Σε αυτό υπήρχαν δύο μονά κρεβάτια, κι όχι το queen size κρεβάτι που είχαν κλείσει, ενώ η σκόνη εντοπιζόταν εύκολα με ένα πέρασμα του δαχτύλου στις επιφάνειες.
Το δωμάτιό τους αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν. Φωτ.: Erin Schaff/New York Times
Η Φάβα φάνηκε προβληματισμένη για την πιθανότητα κάποιος άλλος επισκέπτης με τη σειρά του να βρεθεί με το λάθος κλειδί που θα οδηγεί στο δωμάτιό τους. Μπορούσαν να νιώσουν ασφαλείς για τα πράγματά τους;
Όταν κάποιος χτύπησε την πόρτα, ήταν σίγουρη πως είχε συμβεί το παραπάνω. Ήταν τελικά ένας εργαζόμενος που ήθελε να βεβαιωθεί πως το ερ κοντίσιον λειτουργούσε.
Τουλάχιστον, το δωμάτιο, προς ευχάριστη έκπληξή τους, είχε ζεστό νερό. Κάτι που τους έκανε να χαμογελάσουν.
Τουλάχιστον, είχε ζεστό νερό. Φωτ.: Erin Schaff/New York Times
Με πληροφορίες από τους New York Times.