ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο υπομονετικός πρίγκιπας και ο υποψήφιος που ανάβει κεριά

Η κατάθλιψη των δημοσκοπήσεων

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η κατάθλιψη των δημοσκοπήσεων

Μαύρα τα μαντάτα, όχι για τη Σερενάτα αλλά για υποψήφιους που παραγγέλνουν δημοσκοπήσεις και βλέπουν τα ποσοστά να μην ανεβαίνουν με τίποτα. Σε συγκεκριμένο επιτελείο πάντως έχουν ληφθεί πολύ σοβαρές αποφάσεις και έγιναν αναδιαρθρώσεις με στόχο να δώσουν «την επόμενη μεγάλη μάχη», ώστε να ανέβουν τα ποσοστά στη δημοσκόπηση που αναμένουν για τον Μάρτιο. 

Οι μετρήσεις Ιανουαρίου πάντως όχι μόνο δεν ενθουσίασαν αλλά έφεραν σχεδόν κατάθλιψη. Και για να μην παρεξηγηθώ, η… κατάθλιψη δεν απλώθηκε μόνο σε ένα επιτελείο αλλά τουλάχιστον σε τρία. Κάποιοι υπέρ αισιόδοξοι, στην αρχή, υποψήφιοι, άρχισαν ήδη να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να εξετάζουν και σενάρια εξόδου από τον προεκλογικό όσο είναι νωρίς. Μέχρι τον Μάιο ίσως θα έχουμε εξελίξεις, αφού σε δύο επιτελεία φαίνεται να έχει μπει χρονικό όριο. 

Πόσα κεριά άναψαν; 

Δεν ξέρω πόσα κεριά άναψαν από το επιτελείο του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη και σε ποια εκκλησία, αλλά το όνομά του άρχισε να συζητείται με περισσότερη ένταση στο ΔΗΚΟ. Τη στιγμή μάλιστα που το ΑΚΕΛ τον έθεσε εκτός λίστας, «επειδή ήταν υπουργός του Αναστασιάδη», κάτι που επιμελώς και εντέχνως δεν έπραξε με τον Παμπορίδη. 

Ο διάλογος, με εντάσεις σε αρκετές περιπτώσεις στο ΑΚΕΛ, για τη βιασύνη του Στέφανου να απορρίψει υποψηφιότητες και να προκρίνει εμμέσως άλλες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Όχι μόνο για τους συναγερμικούς, όπως αναφέρεται, Χριστοδουλίδη και Παμπορίδη αλλά και για τον πρίγκιπα Νικόλαο. Κάποιοι στα υψηλά δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν ότι πιθανή υποψηφιότητα τού πρίγκιπα «θα μπορούσε να προωθηθεί με περισσότερη ευκολία από κάποιον συναγερμικό στη βάση του κόμματος». Όπως μου ανέφερε η αξιόπιστη κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, πρόσφατα διεξήχθη έντονη συζήτηση μεταξύ στελεχών για το καυτό αυτό θέμα. 

Το ένα στέλεχος υπερθεμάτιζε υπέρ του Νικόλα ως την πιο αξιοπρεπή, υπό τας περιστάσεις, λύση αλλά πολύ γρήγορα το κόμμα τον «έκοψε». Το άλλο αντέτεινε: «Τώρα ό,τι έγινε, έγινε, θα πρέπει να πάμε με μία από τις υπόλοιπες επιλογές», για ν’ ακούσει την απάντηση του συνομιλητή του: «Γιατί; Με τον Μαλά μια χαρά είπαμε και ξείπαμε!»

Ο υπομονετικός πρίγκιπας

Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσαν και Χριστοδουλίδης και Παμπορίδης τον πρίγκιπα Νικόλαο να μην τους βγάζει από τη λίστα επιλογών του ΔΗΚΟ. Σε πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια άρχισαν ξανά τα σενάρια που θέλουν το ΔΗΚΟ να προχωρεί με σχεδιασμούς που θα το φέρουν ξανά στην εξουσία. «Μάλιστα, με κάθε, σχεδόν, τίμημα», όπως μου αποκάλυψε η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα. Όπως μου ανέφερε, ο πρίγκιπας αφού είδε και αποείδε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ανέβει αυτή τη φορά στο τρένο του προεκλογικού, εξετάζει με το επιτελείο του όλες τις πιθανότητες. «Αυτό όμως που περισσότερο συζητούν στο ρετιρέ του πριγκιπάτου δεν είναι ο πρώτος γύρος των προεδρικών του 2023, αλλά ο δεύτερος γύρος».

Όπως μου υπέδειξε: «Η πριγκιπική ατζέντα έχει γίνει πολύ πολύπλοκη και δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει η κατάσταση πριν από τον Απρίλιο, Μάιο. Θα χρειαστούν πολλές ώρες διαπραγματεύσεων και η μελέτη πολλών δημοσκοπήσεων αλλά και προσφορών για να καταλήξουν». «Μη σας πω ότι κάποιοι εκεί πάνω, οραματίζονται μέχρι και αναβίωση του μακαρισμένου του Ενδιάμεσου» κατέληξε.

Γιατί να ευνοείται; 

Πώς νομιμοποιείται ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ να δηλώνει ότι δεν ζητάει ευνοϊκή μεταχείριση, ότι «δεν αντέχουν ένα Τ/κ καθηγητή, ούτε ευρωβουλευτή» και ότι «δεν μπορεί ο κάθε Θεμιστοκλέους να με «αποκεφαλίσει» επειδή έτσι γουστάρει»; Είναι ο Θεμιστοκλέους που τον «αποκεφάλισε»; Δεν είναι το ίδιο το Πανεπιστήμιο ύστερα από γνωμάτευση που πήρε, όπως δήλωσε ο πρύτανης (και υπό συζήτηση ΑΚΕΛικός υποψήφιος);

Μπορεί ο Θεμιστοκλέους, με τον γνωστό, κατακριτέο τρόπο του να επανέφερε την υπόθεση στην επιφάνεια, αλλά αιτία είναι η μη τήρηση του νόμου από την πλευρά του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ίδιου του Νιαζί. Ασχέτως εάν ο νόμος είναι άδικος και αναχρονιστικός. Σε μια τέτοια περίπτωση μήπως ο Νιαζί θα έπρεπε να μέμφεται τα κόμματα με πρώτο το δικό του ΑΚΕΛ, που δεν μερίμνησαν να αλλάξει ο νόμος από τον οποίο ταλαιπωρήθηκαν και άλλοι και όχι μόνο ο ίδιος;

Επιπλέον, αφού και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα με τον νόμο, το να ζητάει να παραμείνει, παράτυπα και παράνομα καθηγητής, όντας και ευρωβουλευτής, δεν είναι ως να ζητάει ευνοϊκή μεταχείριση; 

Μήπως τόσο ο ίδιος όσο και το ΑΚΕΛ να εστιάσουν στην ουσία του θέματος και να αφήσουν την πολιτική εκμετάλλευσή του; Οι πολιτικοί αντίπαλοι θα υπάρχουν πάντα και παντού, το ίδιο και οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές και οι πολιτικάντηδες, το θέμα είναι να μη βρίσκουν «πάτημα» για να θριαμβεύουν. 

Γι’ αυτό και ο Νιαζί και το ΑΚΕΛ ας δουν πώς μπορούν να διορθώσουν τα πράγματα και να σταματήσουν τα περί εθνικισμών. Γιατί μέχρι τώρα, όσοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου είχαν συνέπειες από αυτό τον νόμο ήταν Ελληνοκύπριοι (Ανδρέας Δημητρίου, Νίκος Χριστοδουλίδης). Οι γενικεύσεις του τύπου «δεν αντέχουν έναν Τ/κ καθηγητή και ευρωβουλευτή» δεν πείθουν κανένα, αφού μια χαρά υπηρετούσε για δεκαετίες ως καθηγητής ο Νιαζί και μια χαρά υπηρετεί στην ευρωβουλή, εκλεγμένος από τους Ελληνοκύπριους.

Λίγος σεβασμός ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Και δικαστήρια έχουμε και τη δυνατότητα να διεκδικήσει ο καθένας το δίκαιό του στο πλαίσιο της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε. Η δραματικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που δεν πείθει. Αντιθέτως, δημιουργεί επιπλέον προκατάληψη. 

 

ΚΟΥΙΖ: Ποιος φέρελπις υποψήφιος για τις προεδρικές είναι πολύ απογοητευμένος από τη συμπεριφορά κομματάρχη απέναντί του; Ιδιαίτερα μετά την τελευταία τους συνάντηση, η οποία συνειδητοποίησε ότι «έγινε απλώς για να γίνει»;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση