Του Ονασαγόρα
Τους έφταιξε ο Κύπριος…
Τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ελλάδα και ειδικά ο εγκλωβισμός εκατοντάδων οδηγών στην Αττική Οδό και οι διακοπές ηλεκτρισμού, προκάλεσαν άνευ προηγουμένου αντιδράσεις. Η θλιβερή για άλλη μια φορά επιβεβαίωση της έλλειψης υποδομών και των δομικών αδυναμιών του ελλαδικού κράτους οδήγησαν κάποιους να ξεσπάσουν βγάζοντας στη φόρα τα πιο άθλιά τους ένστικτα. Και έφταιξε, ποιος άλλος; Ο Κύπριος… Τα έβαλαν με τον Χρήστο Στυλιανίδη και όχι μόνον. Πολλοί πικραμένοι ξέσπασαν στα σόσιαλ μίντια εκτοξεύοντας εντελώς ανεδαφικές κατηγορίες και κατά του Στυλιανίδη και κατά των Κυπρίων συλλήβδην. Κατηγορίες που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να προκαλούν το γέλωτα, αλλά λόγω της τραγικότητας της κατάστασης και των υπεράνθρωπων, ολονύκτιων προσπαθειών για τον απεγκλωβισμό των πολιτών, μόνο θλίψη και οργή προκαλούν. Η πιο γελοία ίσως «παρέμβαση» ήταν της Κύπριας δημοσιογράφου Έλλης Αυξεντίου, η οποία είχε εγκλωβιστεί προχθές από το χιόνι. Βγήκε στη τηλεόραση του Sigma και δήλωσε χωρίς ντροπή, συμμετέχοντας στον χορό των επικριτών ότι… «ντρέπεται που ο κ. Στυλιανίδης είναι Κύπριος», αφού, όπως είπε, δεν κατάφεραν να οργανώσουν έγκαιρα έναν μηχανισμό αντιμετώπισης για την κακοκαιρία. Η… φυλετική της καταγγελία έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τις καταγγελίες που έκανε επώνυμα και δημόσια ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά της Αττικής Οδού. Ο οποίος ανέφερε ότι εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης. Αποτέλεσμα των καταγγελιών του Στυλιανίδη ήταν η παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Αττικής Οδού, Βασίλειου Χαλκιά. Δεν γνωρίζω εάν η απελπισμένη δημοσιογράφος εξακολουθεί να νιώθει ακόμα ντροπή και για ποιους ακριβώς λόγους. Μετά το τηλεοπτικό ξεκατίνιασμά της μάλλον θα πρέπει να συνεχίσει να ντρέπεται…
Οι κατηγορίες κατά του Στυλιανίδη ήρθαν και από πολιτικά πρόσωπα που άμεσα ή έμμεσα του έριξαν ευθύνη για δομικές αδυναμίες δεκαετιών που ο ίδιος κλήθηκε να διορθώσει σε ακραίες για τον κάθε ψύχραιμο θεατή, καταστάσεις. Αυτοί όμως τα έλεγαν από την αρχή, όταν ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα έδινε το κρίσιμο υπουργείο σε Κύπριο. Κύπριος που πηγαινοέρχεται κάθε εβδομάδα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας σχολίασε τις επικρίσεις κατά του Στυλιανίδη με μια κυπριακή παροιμία: “Απ’ ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σαμάριν». Και συνέχισε: «Για κάποιους Ελλαδίτες πάντα θα φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι. Όχι οι δομικές αδυναμίες της χώρας και η διαχρονική έλλειψη υποδομών. Και κάποιοι θα κατηγορούν για πάντα και για όλα τους Κύπριους. Ειδικά ο κάθε πικραμένος που έχει τα μαύρα του σε κυπριακή τράπεζα και δεν πλήρωνε τους φόρους του για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει σωστές υποδομές…».
Οι λιμουζίνες και το περί δικαίου αίσθημα
Άρον, άρον έτρεξε ο μεγάλος Νίκος να τερματίσει κάθε κουβέντα για τις λιμουζίνες των κρατικών αξιωματούχων. Εγώ σας το είχα γράψει βέβαια, έγκαιρα, ότι υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στην πιο... λάθος στιγμή. Λίγο η λαϊκή κατακραυγή και πιο πολύ η πίεση από την Πινδάρου ο μεγάλος Νίκος έσπευσε αυθωρεί και παραχρήμα να δώσει οδηγίες στον Πετρίδη να αποσύρει το νομοσχέδιο για να “πάει πάσα κακόν”. Οι κανονισμοί που αποσύρθηκαν προνοούσαν για δικαίωμα χρήσης του υπηρεσιακού οχήματος επί 24ώρου βάσεως με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε ακόμη επτά κρατικούς αξιωματούχους, πέραν των 28 που ήδη απολαμβάνουν το συγκεκριμένο δικαίωμα. Στη δε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφέρεται ότι ο μεγάλος Νίκος έδωσε οδηγίες στον Πετρίδη να αποσύρει τους υπό αναφορά Κανονισμούς, μεταξύ άλλων, “λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για εκμετάλλευση των συγκεκριμένων προνοιών των υπό αναφορά κανονισμών, καθώς και για ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος”. Αυτό το περί δικαίου αισθήματος το βλέπω να ικανοποιείται πολλαπλά από εδώ και μπρος. Ας είναι καλά ο Φούλης...
Το προεδρικό κοστούμι του πριγκιπάτου
Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ για να συζητήσει το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος το οποίο θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου. Μπορεί στη θεματολογία της Κεντρικής Επιτροπής να μην υπάρχει το θέμα των προεδρικών εκλογών αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την αξιόπιστη, ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα «θα είναι δύσκολο να μην συζητηθεί αυτό το φλέγον θέμα. Ειδικά τα ονόματα των φερόμενων ως υποψηφίων που προωθούν κάποιοι στο ΔΗΚΟ».
Η Φωτούλα με ενημέρωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή θα έχει ως κύριο θέμα της την πρόταση πολιτικής του ΔΗΚΟ για τις εκλογές, την οποία θα παρουσιάσει στο συνέδριο. «Πρόκειται για την πρόταση που θα κληθεί να εγκρίνει το συνέδριο με τις όποιες προσθαφαιρέσεις και θα αποτελέσει τη βάση για να γίνουν οι συνεργασίες με άλλο ή άλλα κόμματα για τις προεδρικές» επεσήμανε η Φωτούλα. Και μου το έκανε ακόμα πιο λιανά λέγοντάς μου : «Ουσιαστικά η Κεντρική Επιτροπή θα ράψει το πρώτο προεδρικό κοστούμι το οποίο το συνέδριο του ΔΗΚΟ θα τελειοποιήσει. Μην με ρωτάτε όμως σε ποιον θα ταιριάζει αυτό το κοστούμι. Από τα πριγκιπικά διαμερίσματα μαθαίνω πως θα είναι αρκετά βολικό για να ταιριάζει σε δυο-τρία άτομα».
Η Ελένη αντί του Νίκου
Θα είναι τελικά η Ελένη Σταύρου αυτή που θα διαδεχθεί τον Λευτέρη Χριστοφόρου στην Ευρωβουλή; Ως γνωστόν ο Λευτέρης Χριστοφόρου τον Νοέμβριο αναλαμβάνει θέση στο Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, διορισμένος από τον μεγάλο Νίκο; Όπως έγκαιρα και έγκυρα σας είχα ξαναγράψει, στην Πινδάρου μάλλον επιθυμούσαν τον Νίκο Τορναρίτη ο οποίος είναι και ο πρώτος επιλαχών. Αυτός όμως έχει άλλες σκέψεις και… βλέψεις που φτάνουν μέχρι τις προεδρικές του 2023 και τις αλλαγές που αναμένονται στην Πινδάρου. Γι’ αυτό και φέρεται να έχει κοινοποιήσει την «οριστική» του απόφαση να μην αποδεχθεί την πλήρωση της θέσης στην Ευρωβουλή.
Από την άλλη η Ελένη Σταύρου δεν έχει κανένα μα κανένα πρόβλημα να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Κάθε άλλο. Κάποιοι άλλοι όμως φαίνεται πως ενοχλούνται με την εξέλιξη αλλά θεωρούν πως το θέμα «δεν είναι της ώρας» γι’ αυτό και δεν πρόκειται να το ανακινήσουν σύντομα.
ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός τα έχει πάρει στο κρανίο με στέλεχος του κόμματος το οποίο δείχνει να είναι «εκτός τόπου και χρόνου» και δεν έχει αντιληφθεί ότι το κόμμα έχει μπει ήδη σε έντονο προεκλογικό;